827 0

Ставаме жертви на сайтове фантоми

Сайтовете са регистрирани най-често в Китай, Индия, САЩ и дори Панама

Светослава Ингилизова

Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми. Измамените плащат за поръчки в интернет, а не получават нищо. Зад предложенията за оригинални стоки на ниски цени, оказва се, стоят търговци, регистрирани в екзотични държави, съобщи Нова тв.

Организацията на измамите се оказва проста - зад уж европейски онлайн магазини се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Проверка показва, че сайтовете фантоми са регистрирани най-често в Китай, Индия, САЩ и дори Панама. В повечето случаи контакти не са посочени или адресът за връзка не съществува.

Сайтовете фантоми живеят кратко, отбелязват експерти. Те привличат с нереално ниски цени и атрактивни обещания за оригинални стоки. Зад тях обаче се крият най-често китайски ментета или нискокачествена техника, които рядко достигат до потребителите. Ако това се случи, трябва да се плащат допълнителни такси и мита, тъй като идвали от държави, за които не подозираме.

Преди да правим поръчки онлайн, трябва да обърнем внимание на някои детайли. На първо място да видим как изглежда сайтът. При направата на измамните личи непрофесионализъм в графичното оформление. Не са посочени всички контакти с търговеца – адрес, телефон, имейл. Липсват и общи условия, както и място за писане на коментари от потребителите.

В такива случаи е важно да правим скрийншот за всяка закупена покупка. Така ще можем да претендираме за парите си обратно поне пред банката, издала кредитната ни карта, като оспорим плащането. Основанието може да бъде, че до покупка не се е стигнало.

Когато търговците са европейски, шансът да получим парите си обратно при измама е по-голям.

През миналата година са проверени почти 2900 онлайн търговци. Нарушения са открити при всяка десета проверка.

България


Напиши коментар:


Публикувай