1 354 4

Условна присъда за шеф от ДАНС, разгласявал държавна тайна

Светослава Ингилизова

Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. - началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, разгласявал държавна тайна и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години.

На 26.04.2016 г. Специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав М. за престъпление по чл. 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 НК.

Обвинението срещу Мирослав М. е за това, че в периода от 27.09.2013г. до 01.10.2015г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление е разгласил информация от 11 класифицирани документи, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Според Софийски градски съд не са налице настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата и оправда Мирослав М. по обвинението за престъпление по чл. 357 ал.2 пр.1 НК и го призна за виновен само в престъпление по чл. 357 ал. 1 във вр. с чл. 26 НК.

Припомняме, че разследването на СЗА бе установило, че в инкриминирания период Мирослав М. е разгласил информацията в 11 /единадесет/ класифицирани документи, като предоставил копия от тях на лице, което няма разрешение за достъп до класифицирана информация и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства.

Оправдателната част на присъдата се протестира от СГП пред Апелативен съд – София.

СГП ще настоява в протеста си пред Апелативен съд София, че от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност. Информацията в 11 – те документа съдържа сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела.

СГП ще настоява и да се наложи по- тежко наказание, ориентирано към средния размер, което да се изтърпи ефективно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Салам Алеко
  Отговор
  1 14:11  14.03.18
  Държавата, отворен двор! Каква тайна е предал? Че всичко е разградено ли? Само това остана в тайна!
 • Темида
  Отговор
  2 15:13  14.03.18
  Предал е на когото трябва, за какво се следи кой следи и как следи за пари. Обаче нали нямаме съд и за ИЗДАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА ТАЙНА дават УСЛОВНА присъда.............Простия народ не протестира срещу съда, такаче всичко е точно!
 • Бакша
  Отговор
  3 16:56  14.03.18
  Разпърдяла се семейната фирма безплатен всички си рода и работя за държавата решили се да го преместя човека да го пенсионират какво надуват само държавни тайни глупости няма нищо в България нищо интересно всичко е написано целия сценарий мишките да работят балъците да гърбят
 • гост
  Отговор
  4 08:57  16.03.18
  България е условна държава. Всичко е условно при нас.

Напиши коментар:


Публикувай