19 Март, 2018 18:59 38 222 3

2 г. условно за лекар заради смъртта на дете

  • сливици-
  • условна присъда-
  • михаил маджунов

4-годишната Гергана Илиева почина две седмици, след като е оперирана от сливици

Столичният лекар Михаил Маджунов беше осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици.

С окончателното решение на Върховния касационен съд известният доктор от ИСУЛ беше лишен от право да упражнява лекарската професия за срок от 2 години.

Наказанията му обаче са намалени - на предишна инстанция Маджунов беше осъден на 2,5 години условно с 4-годишен изпитателен срок, докато сега присъдата е редуцирана с 6 месеца, а срокът с 1 година - на 3.

4-годишната Гергана Илиева почина две седмици, след като е оперирана от сливици от д-р Маджунов в края на 2010 г.

За виновни за смъртта на Гери бяха признати и д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев, но наказанията им бяха шест месеца условно. Присъдата е потвърдена и от Софийския апелативен съд.

В мотивите и на двата съдебни състава се говори за немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, и се отчита като пропуск това, че не е била определена кръвната група на детето преди операцията, а при появата на кръвоизлив не е била поставена адекватна диагноза и затова не е било назначено и адекватно лечение.

Вместо това – доктор Маджунов изписал детето за домашно лечение, предаде БНР.

Върховният касационен съд не се е занимавал с шестмесечните условни наказания на Иглика Станчева и Юлиян Рангачев, защото те вече са влезли в сила, но е намалил присъдата на доктор Маджунов с мотив, че с условното наказание от две години с три години изпитателен срок ще бъдат изпълнени както индивидуалната, така и генералната превенция.

Маджунов, Рангачев и Станчева са осъдени солидарно да заплатят на бащата 100 000 лева обезщетение.

Решението не подлежи на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А медал

    13 3 Отговор
    Трябвало е да му дадат медал. Що за съд имаме. Убийството да се толерира.
  • 2 Изроди

    3 3 Отговор
    Европейските ценности!!!! Да са ни честити!!!
  • 3 Мимо

    6 0 Отговор
    Първо - да не дава Господ на никой да загуби детето си, както и да не причини загуба на чуждо дете! За съжаление във всяка една работа, каквато и да е тя щом има човешка намеса са възможни и се допускат грешки... Ако някой от тук може да каже с ръка на сърцето че не е грешил никога по време на работа няма как да му повярвам... Жалкото е, че при лекаря грешката струва скъпо. И не, не съм лекар, за да ги зщитавм, но просто се поставям и на тяхно място. Сигурно не е много весело...