23 Март, 2018 14:12 1 566 1

ГДБОП спря кибератака за 3 млн. евро

  • хакер-
  • гдбоп-
  • атака

Парите са блокирани и успешно възстановени

ГДБОП спря кибератака за 3 млн. евро - 1

Антимафиоти от ГДБОП и колегите им от чужди служби са спрели кибератака за 3 млн. евро, съобщи МВР. Тя е била насочена към фирма от Южна Корея.

При атаката е била подменена сметката, на която е трябвало да бъдат преведени парите. Вместо реалната, тя е била сменена с такава на чужденец, който регистрирал фирма в България. В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От сектор „Киберпрестъпност“ припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ е било подведено чрез кибератака да преведе $1,5 млн. вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България.

От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джингиби

    3 1 Отговор
    Да не сте сбъркали службите? Тези могат само да бият.