Last news in Fakti

26 Март, 2018 11:11 3 966 35

ВКС: Баретата не е бил наркобос

  • баретата-
  • златомир иванов - баретата-
  • ивайло борисов - ториното-
  • ториното

Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за организиране на престъпна група

Златомир Иванов - Баретата не е ръководил наркобанда, която търгувала с дрога в София, Черноморието и Казанлък между 2011 г. и 2013 г.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС).

Баретата е невинен и по обвинение за присвояване на брониран „ Mercedes Е500”, с който се движил в деня на покушението срещу него на 29 януари 2013 г. на стълбите на Съдебната палата в София.

Освен това ВКС оневини най-близките хора на Баретата: Ивайло Борисов - Ториното, Златко Гочев, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров за участие в организирана престъпна група. ОПГ;

Срещу Добромир Добрев паднаха обвинения за участие в организирана престъпна група, но получи условна присъда за притежание на наркотици, оръжие и боеприпаси.

Съдебният състав на ВКС не приема твърдението в касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата по делото относно оправдаване на част от подсъдимите. В решението на ВКС се подчертава, че показанията на свидетел с № 28, към които се фокусира държавното обвинение в протеста, са обсъдени в цялост от въззивната инстанция, като с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства.

„Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен“ – пишат върховните съдии.

Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели. „Вътрешното убеждение на въззивната инстанция не е опорочено, а е изградено на солидно аргументирана доказателствена основа, в съответствие с правните принципи, които изискват сигурни и безспорни доказателства за определяне на виновността на едно лице“ – категорични са съдиите от ВКС.

Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано е взел решение да потвърди оправдаването им.

Върховните съдии приемат за напълно основателно оплакването в касационната жалба на подсъдимия Добрев (поддържано и от представителя на държавното обвинение) за нарушение на материалния закон. Той е признат за виновен за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества в големи размери. В мотивите на ВКС се посочва, че стойността на предмета на престъплението е определена на 2 300,88 лв., а задължителната съдебна практика на ВКС определя големите размери като парична равностойност, надхвърляща 70 минимални работни заплати за страната, в случая това следва да е стойност, надхвърляща 18 900 лева. С признаването на Добрев за виновен по тази квалификация съдилищата са нарушили материалния закон, което изисква деецът да бъде оправдан по нея, като се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление.

По отношение на касационната жалба на подсъдимия Лазаров съдът излага идентични мотиви да се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, тъй като предметът на престъплението е с парична стойност 1 038,92 лв.

Останалите подсъдими по делото получиха следните присъди:

- Стефан Грозданов – за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. ал. 2 от НК (участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години „лишаване от свобода“;

- Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

- Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

- Тихомир Стоянов – за престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 вр. ал. 5 от НК (държане на високорисково наркотично вещество) – „глоба“ в размер на 1 000 лева;

- Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 1, пр. 2, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК (държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества) – общо най-тежко наказание от 3 години „лишаване от свобода“, отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 1 000 лева;

- Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева;

- Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бате Роско

    29 0 Отговор
    честито
  • 2 Иванов

    36 1 Отговор
    Не е наркобос, Зайченцето бяло е! Пфу!
  • 3 Борис

    39 2 Отговор
    Майко мила ,в каква държава живеем?Нищо чудно утре баретата да осъди държавата за тормоз в Стразбург !
  • 4 Баси мамата

    24 2 Отговор
    И един мармот завиваше шоколада в станьол
  • 5 Иван

    33 1 Отговор
    Как да обясниш на едно дете, че трябва да живее честно, съвестно и мирно, като ей такива дебили се подвизават като рок звезди ! Всички знаем кои са действащи лица в тоя бизнес, без да сме сме на щат по службите...

    Коментиран от #7, #33

  • 6 Телевизионен съд

    5 17 Отговор
    Така е не се сърдете на съда а на неграмотните милиционери.Хващат някого и без никакви ама НИКАКВИ доказателства казват този е еди какъв.Доказателствата тежат в съда а не думата на някакви си прокурори и ченгета.И после ревът мързеливците,че някой ги пускал пък те ги хващали и обратното.

    Коментиран от #9, #17

  • 7 ЧубакаАка

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Ама тия неща от ТЕЛЕВИЗОРА ли ги разбра и вестниците и сайтовете ли са ти доказателство???

    Коментиран от #11

  • 8 ха-ха-хаааа....

    7 2 Отговор
    Простите ушаци по сайта се чувстват мнооого обидени.
  • 9 Иван

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "Телевизионен съд":

    Така е, обаче ! Ако се държиш като наркобос, изглеждаш като наркобос, стрелят те с калашник пред съда, то означава ли че си честен човек и някой жестоко се е объркал ?? Знаеш ли какъв е проблемът - нито полицията нито съда има интерес да залавя такива хора, къде от страх къде от алчност.

    Коментиран от #12

  • 10 ВКС

    11 4 Отговор
    Никой не го е видял как разтоварва чувалите с дрога докато нямаме СРП как лично разтоварва и с черпака разпределя е невинен.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шерлок

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Изглеждаш като нарко бос-ааха-ха-ха,бе те и "честните бизнесмени" ги разтрелват по улиците,пък даже и такива близки до властта.
  • 13 Смятай

    14 2 Отговор
    Корупция ли си нямаме? В българия можеш да си подкупиш всеки,от пагон до тежка тога
  • 14 справедливост

    7 1 Отговор
    истината винаги е някъде там ще има удобни на власта босове дилъри убиици сводници така е било и така ще е бъде
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гн Миташки

    15 1 Отговор
    Гарван на гарван око не вади
  • 17 Абсурдистан

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Телевизионен съд":

    А ДАНС чий *** държат, че за 20 години едно доказателство не събраха?
    Палячовците, дето пишете, за тв доказателствата какво искате да кажете, че не сте на ясно за "очите","баретата", Брендовци-мрендовци, Тим и тем подобни така ли? Нали за това има служби, които явно само си събират месечния "наем"!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хъво

    8 1 Отговор
    Те щом не го обявиха за светец радвайтесе
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дедо Йоцо

    3 1 Отговор
    Що го обельосвате човека бе ?Той събираше билки и гъби на времето !
  • 24 no name no face no number

    5 1 Отговор
    Още един достоен кандидат за премиер. Те в Европа ги ценят високо. Виж тоя дето намери парите в строителният магазин кво го чака леле. Да беше продавал наркотици като нормален човек, а той нагъл хем знае, че има камери в магазина хем си прибрал намерените пари. Доживотна за такива.

    Коментиран от #25

  • 25 Гостенин

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "no name no face no number":

    Нашата територия е територия на тройния стандарт .
  • 26 цацата

    6 1 Отговор
    е щом тоя не е наркобос а е светец, значи аз съм марсианец...
  • 27 Ivan

    8 1 Отговор
    Тука с малко повече пари, невъжмони неща няма ! Щом те издирват из цял свят и накрая си невинен, бг-то е топа!!!
  • 28 киро

    5 2 Отговор
    В БГ-то сме егати помиарите . Това ако е в друга държава ще изгният в затвора .
  • 29 Ко стана ве

    4 0 Отговор
    Малииии колко пари са налети,не е истина
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИВАН

    3 0 Отговор
    УУУУУ, УУУУУ, УУУУУ, крещи народе, от жалост и мъка, за всекидневната несправедливост !!!!!!
  • 32 ИВАН

    3 0 Отговор
    Тоя само заради нагличката му муцунка, заслужава до живот в пандиза, дори да няма друга вина, само заради телевизионното предаване с него, и това му е достатъчно .... само промива мозъците на младите.
  • 33 Мизерен съд

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Това е груба гавра и доказва,че от тва място България нищо не става.Ако не си мошенник,или бандит ще се утрепваш от работа за дедовия,краднете и Вие ако Ви падне ,защото по-добре няма да стане.
  • 34 Свети Торино Свети Баретата

    1 0 Отговор
    Сега очаквайте богопомазване,лично от патриарха и премиера
  • 35 КОКА

    3 0 Отговор
    БРАВО НА СЪДА СЪД ЗА ПРИМЕР КОИ И КОЛКО ПАРИ ВЗЕ СЕГА ТРЯБВА ДА ИМА УВОЛНЕНИ ДА ТОЙ БАРЕТАТА И ХОРАТА МУ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С НАРКОТИЦИ ПРОДАВАТ БРАШНО АХ КАДЕ Е ЖИВКОВ ИЛИ КАДИРОВ ЩЕ ВИ РАЗГОНЯТ ФЪМИЛИЙКИ ТЕ КОРУМПИРАНИ И НАРКОМАНЧЕТА