Last news in Fakti

30 Март, 2018 16:52 1 459 13

Осъдиха Ахмед Муса на 1 година затвор

  • ахмед муса-
  • имами

Пловдивският апелативен съд осъди на 1 година затвор пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед по делото за проповядване на антидемократична идеология.

Процесът срещу Ахмед Муса и 12-те имами започна през 2012 г. Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Първата инстанция - съдът в Пазарджик, наложи на Ахмед Муса 1 г. затвор по обвинението за проповядване на антидемократична идеология и за членство в подобна организация, както и за проповядване на омраза на религиозна основа.

На 1 юли 2015 г. Апелативният съд на Пловдив измени присъдата му, като я увеличи на 1 г. и 6 м. затвор за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, както и 2 години лишаване от свобода за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация. Така общо присъдата му стана 2 г.

Муса обаче обжалва и Върховният касационен съд върна делото на апелативните магистрати в Пловдив за ново разглеждане.

Днес апелативните магистрати наложиха ефективна присъда само на него. На 11 от останалите подсъдими бяха наложени глоби, а един бе оправдан, пише "Дир.бг".

Апелативните магистрати отказаха да уважат искането на прокуратурата за изменения на мярката за неотклонение на Ахмед Муса, който в момента е на свобода с парична гаранция. Съдът постанови още, всички подсъдими с изключение на оправдания да заплатят по 1095 лева на Пловдивския апелативен съд и по 683 лева - на пазарджишкия.

Адвокатите на Ахмед Муса - Елвира Панкова и Красимир Елдъров, заявиха, че ще обжалват пред Върховния касационен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Турчин

    7 3 Отговор
    Не Вярвам че съда ви е читав нито пък едва ли останало др нещо такова затова в Страсбург ви съдят като топъл хляб заради мафията която завладяла сърцата на всички който се докоснат до властта или някакви позиции
  • 3 ххх

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Стоян Атанасов":

    Ти си за съд!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бриго Бичкията

    8 4 Отговор
    Няма място тоя гьон в християнска и демократична страна.
    Да иде на изток да си проповядва салафизма и омразата към свободомислещите хора.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иванов

    4 1 Отговор
    Преди да стане имам, Муса е бил евангелистки пастор. Хващам бас, че следващия път ще стане руски православен поп. Абе, с една дума- м...
  • 8 чалма тв

    6 0 Отговор
    Цигано-мюслимани, макар че знам турчите ги избягват,като всички нормални хора.Спрете кранчета от Арабски фондации и тези безделници пак ще станат атеисти.
  • 9 соросоидни кърлежи

    4 0 Отговор
    Типичен български съд, става дума за пари, и свинята Бин ладен,ако имаше съд над него в БГ , щял да бъде оправдан.
  • 10 SAAB

    1 0 Отговор
    Те хубаво са го осъдили ...но много малко ! А и сега се налага с червена бюлетина да го търсят ......
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.