Last news in Fakti

31 Март, 2018 11:50 3 233 4

Последно: 6 г. затвор за насилниците на малкия Еци

  • патрик първев-
  • александър донов-
  • еци

Те ще трябва да заплатят и по 60 000 лева

Шест години затвор постанови Върховния касационен съд за Александър Донов и Патрик Първев, които причиниха тежка телесна повреда на Христо Татеосян - Еци. Решението не подлежи на обжалване.

На 20 юли 2015 г. Донов и Първев затворили детето в шкаф. Христо бил поверен на грижите им, защото майката Невена Велинска, която е цигуларка, често пътувала. Тя плащала по 1200 лв., за да гледат детето й. Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимите срещу решението на Софийския апелативен съд.

С присъда от 10 февруари 2017 г. на Софийския градски съд подсъдимите Донов и Първев са признати за виновни в това, че на 20 юли 2015 г. за времето между 18,00 ч. и 21,20 ч. в София в съучастие са причинили на малолетния Христо Татеосян тежка телесна повреда, поради което им е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор от закрит тип.

Подсъдимите са осъдени да заплатят на гражданския ищец Христо Татеосян, чрез неговия законен представител, сумата от 60 000 лв. – обезщетение за причинените с деянието неимуществени вреди.

С решението на Софийски апелативен съд първоинстанционната присъда е изменена единствено във връзка с определеното място за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

Според тричленния състав на Върховния касационен съд, касационните жалби са неоснователни. Върховните съдии приемат, че въззивният съд правилно е квалифицирал деянието като тежка телесна повреда. Видът на телесното увреждане е преценен съобразно промяната в здравословното състояние на малолетния Христо Татеосян, настъпила веднага след инцидента и изразена в остър кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка и хигром, експертно определена като постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота на пострадалия.

Вещите лица са защитили своето становище, възприето и от инстанционните съдилища, че без проведената спешна, адекватна и високоспециализирана оперативна интервенция в болнично заведение закритата тъпа травма на главата неминуемо е щяла да доведе до смъртта на детето.

Твърденията на жалбоподателите Александър Донов и Патрик Първев за недоказаност на деянието не могат да бъдат разгледани в касационното производство, тъй като приетите от въззивната инстанция факти по случая са окончателни.

В решението си Софийски апелативен съд мотивирано е изследвал събраните по делото доказателствени източници. Доводи за съвместния принос на двамата подсъдими в причиненото от тях телесното увреждане са изложени в актовете на предходните съдебни инстанции, поради което касационната проверка приема правната теза на тези съдилища за единна. Възражението за допуснато съществено процесуално нарушение с отказа на въззивната инстанция да събере нови доказателства, се приема от върховните съдии за неоснователно.

Според тричленния състав на Върховния касационен съд отказът на въззивния съд да назначи нова съдебно-медицинска експертиза за здравословно състояние на малолетния Христо Татеосян след проведената оперативна интервенция (в подкрепа на тезата им за друго телесно увреждане, различно от приетото с присъдата) не е повлиял върху правилността на обжалвания съдебен акт и правата на подсъдимите не са били накърнени.

Въззивният съд е подкрепил изложените от първата инстанция съображения при индивидуализацията на санкцията, където са посочени всички смекчаващи и отегчаващи обстоятелства за конкретната обществена опасност на извършеното деяние и личността на двамата подсъдими. Според съдебния състав на Върховния касационен съд санкцията, наложена на подсъдимия Първев, е съответна на тежестта на престъплението и на личностната му характеристика, поради което е справедлива. Направеното в съдебно заседание искане за намаляване на наказанието на подсъдимия Донов, което не е предявено в касационната му жалба, не подлежи на касационна проверка. Съдът приема, че отсъства необходимост от занижаване на санкцията в интерес на този подсъдим, наложена от други, служебно изведени от съдебния състав, обстоятелства.

Тричленният състав на Върховния касационен съд приема, че правилно е преценено като справедливо и присъденото обезщетение за причинените с деянието неимуществени вреди в размер на 60 000 лева, дължими от всеки от подсъдимите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    11 0 Отговор
    Жалко за момченцето, дано да оздравее.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 впечатлен

    2 0 Отговор
    Дали ще излежат присъдата си един Господ знае. В България май вече се уповаваме само на Господ, институциите ни и те като нас. Човек си задава въпроса, защо тази майка допусна това да се случи? Толкова ли нямаше възрастна жена, на която да повери малкото дете, ами ще отиде в някакъв порочен бар и там ще повери детето си в ръцете на почти непознат човек? МАЙКИ, ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ! Никога не подценявайте обстоятелствата. ПРЕКАЛЕНАТА ДОВЕРЧИВОСТ ВОДИ ЕТО ДО КАКВО. за малко да убият детенцето. А ЗАЩО БАЩАТА НА ЕДИНИЯ ОТ ТЯХ НЕ Е ОСЪДЕН? Доколкото се разбра, ангажиментът е бил негов, не на двамата идиоти. ЗА ТАКОВА ЗВЕРСКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ МАЛКОТО ДЕТЕ, ПРИСЪДАТА Е КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНА1 Тези ще излязат и ще продължат да бъдат садисти, сатанисти и какви ли още не! Пазете децата си!