Last news in Fakti

18 Април, 2018 14:53 2 895 5

Тежките обвинения срещу шеф на АПИ влязоха в Специализирания съд

  • лазар лазаров-
  • апи-
  • безстопанственост

Лазар Лазаров е уличен в умишлена безстопанственост в особено големи размери

Тежките обвинения срещу шеф на АПИ влязоха в Специализирания съд - 1

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализиран наказателен съд /СпНС/ обвинителен акт срещу Лазар Лазаров – бивш председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

Обвинение срещу Лазар Лазаров всъщност вече бе повдигнато, но сега то преминава в Специализирания съд.

Лазар Лазаров е обвинен за това, че в периода от 07.08.2014 година до 30.06.2015 година в качеството си на председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1, АМ „Марица“ и от това са последвали значителни щети на АПИ в общ размер на 41 630 050, 80 лева.

Въпреки задълженията си като председател на АПИ, той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни СМР на лот 1 на АМ „Марица“ той: не възложил на екипа за управление на проект Лот 1, АМ „Марица“, да извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договора за строителството на лот 1 на АМ Марица;

- не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да обоснове необходимостта от различните видове СМР, предмет на обществената поръчка;

- не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на поръчката, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лева без ДДС;

Въпреки тези съществени пропуски, той сключил договор между АПИ и фирма- изпълнител за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло.

Ако бъде признат за виновен, Лазар Л. може да получи наказание в размер лишаване от свобода от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.
Спрямо Лазар Л. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    12 0 Отговор
    И отново фирмата е Х, собтсвеност на депутат Х... факти, до кога ще криете най-съществената информация?
  • 2 Ноне

    7 0 Отговор
    Няма да има доказателства, защото Лазар Лазаров – бивш председател на АПИ беше КРАДЕЦА на Лиляна Павлова и Боса на ГЕРБ !!!
  • 3 PST

    2 2 Отговор
    Защо ти трябваше да се буташ в тази най-проветрива и доходоносна ст-а. Едни ще те свързват с ГЕРБ и Л.Павлова...други с БСП. Добре си беше в лабораторията - търси подкрепа от старите познати. свързани със пътищата ....Ор. Хаджиянков...Ив. Иванов...хора на В.Божков...а и от Гергов - той ти беше и работод. а и лот 1 е в неговата губерния !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путин

    2 0 Отговор
    Герб трябва задължително да си ходят от парламента защото са синвол на корупция и организирана престъпна група на държавно ниво.........