Last news in Fakti

3 Май, 2018 08:04 5 347 17

До 10 години затвор за кражба на кола

  • крадец-
  • автокрадец

Нововъведенията бяха поискани от премиера Бойко Борисов на заседание на правителството на 21 март

Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както досега - масово за противозаконно отнемане. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство и публикувани за обществено обсъждане в сряда. В проекта има и други изменения, коментира в. „24 часа“.

Нововъведенията бяха поискани от премиера Бойко Борисов на заседание на правителството на 21 март.

“Имайте предвид, че аз за това нещо се боря от сигурно 15 години и не мога да преодолея противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба”, каза тогава министър-председателят. Той обясни и откъде идва проблемът: “Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийско, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.”

Новите предложения обаче не елиминират чл. 346 от НК, в който е разписано противозаконното отнемане (ПЗО). За него полицаи често са коментирали, че проблемът идва от текста “с намерение да го ползва”.

Престъпниците мислели какви ли не оправдания, включително, че искали да се скрият от дъжда или да се стоплят. Абсурден бе и случаят с Емил Велинов, който на 7 юни м.г. бе обяснил, че влязъл в бус, за да открадне радиото. Превозното средство обаче въобще нямало такова.

И досега имаше случаи на така заведени дела, но доста малко. Пример са Красимир Пешев-Мраморския и Чавдар Ценков-Чочо Педала. Двамата задигат джип на 22 октомври 2016 г. Следва гонка с полицията, при която Ценков е заловен, а Мраморския се измъква, но по-късно е хванат по ДНК от шапка, която изпуснал при бягството си. Прокурорът ги обвинява за кражба с техническо средство. Делото е висящо в Софийския районен съд.

Друга новост е, че вече ще има и опит за кражба на кола. При него се предвиждат до 3 г. затвор или пробация. Ако обаче това е първо престъпление, то бандитът ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще получи глоба до 5000 лв. За второ престъпление обаче вече апашът ще се води осъждан и няма да може да се възползва от вратичката в закона. Затова и отпада алтернативното наказание за проникване в чужда кола. Досега то се санкционираше с до 3 г. затвор или глоба до 3000 лв. Така често се случвало бандити да натрупат по няколко глоби. Затова в бъдеще наказанието ще е само до 3 г. затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вефт5тф

    65 1 Отговор
    малоумници,коя година сме това трябваше да стане преди 20 години

    Коментиран от #3

  • 2 ббб

    25 1 Отговор
    Това деяние трябва да се води,като кражба на труда на собственика.
  • 3 RIDIK

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "вефт5тф":

    Дано така да ти върви целия ден !
  • 4 Брат ми

    20 2 Отговор
    Прост народ,слаба държава.
  • 5 Ристе

    12 1 Отговор
    Армеец нещо го е закъсал с кражбите явно и аверчето на бойко от тим му е звъннал да спасява ватенката.
  • 6 ЕДИ КОЙ СИ

    3 1 Отговор
    А ТАКЪф.....
  • 7 ouhu

    15 2 Отговор
    10г. са малко за такива боклуци ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ !!!
  • 8 един там

    23 4 Отговор
    Ама вие да не си помислихте, че тиквоний наистина го иска?
    Чисто и просто са го натиснали застрахователите за тези промени и нищо друго. Ако наистина имаше желание
    щеше да го направи до сега. Трети мандат управлява все пак и можеше да намери време и за това нещо, но то е доста доходоносен бизнес, който се държи от неговите хора и суджуците сами идват при главната мутра на нацията. След промените ще закопчават групите, които не му носят суджук, а другите ще продължават да работят под чадъра на властта. А и те са няколко групички, които се знаят от всички. Има и доста полицаи на високо ниво намесени. Що тях не ги закачат? Щото те носят суджуците...
  • 9 незнайко

    18 0 Отговор
    Не се радвайте, кражбите от само себе си ще намалеят драстично !!! Колите станаха МНОГО и търсенето на крадени части ще намалява !!! Моргите са пълни. Цели крадени коли и препродадени вече е почти невъзможно !!! ЩЕ ВЪВЕДАТ ТОЗИ ЗАКОН, КАТО СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА - МНОГО ЗАКЪСНЯЛ !!!
  • 10 Будалата

    22 1 Отговор
    Прах в очите на будалите. Абе папурко като си искал да прокара закон кой те спираше? Преди 10 години имаше пълно мнозинство в Парламента. Президент беше вашето недоразумение. На кой ги разправяштези а?
  • 11 The TRAPPER

    25 1 Отговор
    Значи ако съм разбрал правилно- ако вземеш един кренвирш е кражба , а кола- противозаконно отнемане !!! Питам се така ли не се намери един кадърен човек да управлява тази държава ?
  • 12 222

    14 0 Отговор
    в германия като откраднеш кола те чакат да видят колко километра ще изминеш и колкото повече толкова по-голяма присъда а в румъния преди беше страшно-оставиш колата-или я няма или е разбита но приеха закон-отвориш чужда кола-5 г. затвор ако я подкараш може да отиде и до 20 г.-айде върви кради ако ти стиска
  • 13 Реалист1

    1 2 Отговор
    Значи ако отнесеш с джипа пътен полицай ти дават 3г с обжалване, за убийство 5-6г, а за кражба на кола - 10г. Много интересно!? Май не си знаем приоритетите
  • 14 Леката жена е гладната

    0 4 Отговор
    Е та добре де за Москвич и за Ламборджини до 10 години затвор, е та разликата между тях не е 10 пъти та да стигнат 10 години.

    Коментиран от #17

  • 15 Иванов

    4 0 Отговор
    Баце ги хваща, а негови хора ги пускат!)
  • 16 Гост

    4 0 Отговор
    Това не го разбрах, борил се 15 години за този закон а ние чак сега разбираме, с кого точно се е борил? със своята група която му плаща за кражбите на автомобили? Понеже прихода спаднал и успя да се пребори??
  • 17 Бочко

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Леката жена е гладната":

    Москвичът за бедния човек може да е по-скъп отколкото Ламборгинито за богатия... Как и защо разграничаваш кражбата по марки?! Кражбата си е кражба, точка!