2 556 1

Сага с шестима българи, осъдени за трафик на дрога в Австрия

Сага с шестима българи, осъдени за трафик на дрога в Австрия
Венцислав Михайлов

През есента на 2016 г. шестима българи бяха осъдени в Австрия за трафик на хероин на стойност 400 000 евро.

За двама от нашите сънародници, които бяха посочени от австрийската полиция за ръководители на престъпната група, съдът постанови на първа инстанция ефективна присъда от по 8 години лишаване от свобода. Спрямо останалите четирима трафиканти са наложени ефективни присъди от общо 20 години. Това показа разследване на Факти.бг.

Историята започва при операция на австрийската полиция през септември 2015 г., в окръг Мьодлинг, Австрия. Тогава са били задържани четирима български граждани - трафиканти на хероин. Иззети са 10 пакета - общо 5 килограма наркотично вещество, пренесени нелегално от България.

Полицейските действия били предприети след интензивна работа на Звеното за разследване на престъпления с наркотични вещества и продължително наблюдение от страна на оперативната групата за борба с престъпността по улиците на Криминалната служба на провинция Долна Австрия, в сътрудничество с Федералната криминална служба.

Произнесените присъди са доста строги, ако се вземе в предвид, че двама албанци – братовчеди бяха хванати през 2017 г. с 63 кг. марихуана. Те бяха осъдени съответно на 2,5 години и 4,5 години затвор.

От друга страна медии разкриха, че австрийските полицаи под прикритие дори са присъствали на сватбата на известен в Косово престъпен бос, замесен в трафик на наркотици.

За свое оправдание служителите на реда посочили, че са присъствали на събитието, за да могат да проникнат в престъпната схема.

Експерти посочват, че албанската мафия контролира трафика на дрога през Балканите. През последните години използването на скрити следователи води до големи удари в Австрия срещу наркодилърите. От друга страна самите информатори на полицията се ползват не само с протекцията, но с щедри бонуси за заловената дрога.

Австрия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Коко
    Отговор
    1 12:18  26.05.18
    Добре е че са ги хванали там. Ще си платят. Ако беше тук Марковски ще ги изкара света вода ненапита и половината печалба ще отиде в джобовете на служители на Темида.

Напиши коментар:


Публикувай