29 Май, 2018 15:12 3 631 3

Хванаха дрога за 1 млрд. лева на пристанище Варна

  • варна-
  • дрога-
  • наркотици-
  • пристанище

Задържано е рекордно количество наркотично вещество - 2500 килограма

Хванаха дрога за 1 млрд. лева на пристанище Варна - 1
Снимки: Агенция Митници

Рекордно количество от над 2500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето-ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, са задържали митническите служители на пристанище "Варна Запад", съобщиха от Агенция "Митници". Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици. Цената при реализация на подобно количество АПАА от нелегални разпространители възлиза на над 500 милиона евро или почти 1 милиард лева.

Информация за разкритието съобщиха на съвместна пресконференция в Митница Варна днес заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков, началникът на Митница Варна Светлан Савов и административният ръководител на Окръжна прокуратура Варна Владимир Чавдаров.

Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода "анализ на риска", контейнерът попада в предварителната селекция на отделите "Митническо разузнаване и разследване" и „Борба с наркотрафика" в Митница Варна. Предвид спецификата на товара, на 25.05.2018 г. служители на отдел „Борба с наркотрафика" извършват физически контрол на стоката при пълно разтоварване. След първата половина на контейнера, след като са прегледани 300 торби с лимонена киселина, проверяващите митнически служители се натъкват на вещество от различен тип, с друга структура и цвят. При извършен полеви наркотест, веществото реагира с характерното оцветяване на амфетаминопроизводна субстанция. При последващи тестове, веществото е идентифицирано като АПАА - прекурсор от нов тип, служещ за производството при лабораторни условия на амфетамини и метамфетамини.

Хванаха дрога за 1 млрд. лева на пристанище Варна

"Тук не става въпрос за класически метод на контрабанда, тъй като непосредствено след тапата не е поставена директно контрабандната стока, а прекурсорът е в отделни чували от същия вид, които са подредени по начин, който да направи трудно възможна идентификацията на контрабандната стока при проверка с рентгенова апаратура"- уточни заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков.

Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа.

Хванаха дрога за 1 млрд. лева на пристанище Варна

В зависимост от това колко квалифициран е химикът и колко модерна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се произведе от 1 кг подобен прекурсор е 10 000 броя. Средната цена на черния пазар на подобно хапче е около 20 евро. Цената на реализация на подобно количество АПАА при нелегалните разпространители на дрога възлиза на над 500 милиона евро, стана ясно на брифинга.

Хванаха дрога за 1 млрд. лева на пристанище Варна

Случаят е докладван веднага на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна. Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.

Съгласно текста, за такова деяние (трафик на високорискови наркотични вещества), виновните се наказват с лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Ако става въпрос за рискови наркотични вещества, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 15 години и глоба от 10 000 до 100 000 лева. Засега от прокуратурата отказват всякакви подробности за името на кораба, разтоварил стоката и към коя страна в Европа е трябвало да бъде транспортирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    16 0 Отговор
    На някой ще му литне главата. Такъв провал за толкова много пари стой та гледай. Направо си е провал в ремса.

    Коментиран от #3

  • 2 qqqqqq

    11 0 Отговор
    Ще има убити 100% . Това е голяма издънка. Или пък ако е подавка, немога да си представя колко е минало.
  • 3 ДДР

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    И аз това си помислих първо - ще има трупове някъде скоро.
    Обаче като прочетох статията - цената на тая стока не е 1 млрд лева. 500 млн евро е цената на готовата продукция, а това е материалът за нея.
    И все пак цената му ще е огромна и някой ще плати жестоко, но тия колкото животи са затрили, не ми е жал за тях!!!