Last news in Fakti

3 Юни, 2018 13:41 2 399 1

МВР разкри как хвана 23 -ма бежанци (СНИМКИ)

  • камион-
  • бежанци

В камиона имало изграден специален тайник

МВР разкри как хвана 23 -ма бежанци (СНИМКИ) - 1
Снимки: МВР

Групата от 23-ма нелегални имигранти от Пакистан и Афганистан, която бе задържана вчера в рамките на специализиирана полицейска операция на българо-гръцката граница, е била укрита в професионално изграден тайник в ТИР. Това заяви на брифинг на граничния ни пункт с южната ни съседка "Капитан Петко войвода" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

Този камион с наши регистрация и шофьор бе спрян на пътя Ивайловград - Любимец в рамките на акцията, като при инспекцията бяха открити признаци, че в камиона може да има укрити хора, посочи той. Товарният автомобил е отведен за щателна проверка на ГКПП Капитан Петко войвода, където в превозното средство след пролъчване с ренгенова апаратура и физическа проверка са установени 23 лица.

Категорично бе установено, че те са преминали през "зелената граница" пеша от Гърция у нас, допълни Кичиков.

МВР разкри как хвана 23 -ма бежанци (СНИМКИ)

По негови думи имигрантите, които са само мъже, са били натоварени в камиона в зоната за отговорност на граничния полицейски участък Ивайловград.

От проведените първоначални беседи с тях става ясно, че дестинацията им е Западна Европа, всички са декларирали, че са си платили за да стигнат до Франция. Главен комисар Кичиков уточни, че нелегалните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специален тайник, изграден под тавана с размери на около 50 см. Той посочи, че на базата на направения анализ за ситуацията в Гърция, са стартирани действия на българо-гръцката граница. Транспортните средства се проверяват, а колегите са обучени, за да правят преценка дали в тях се превозват хора. В случая за установяването е използван рентген от митници. Мария Кирилова, изпълняващия функциите на районен прокурор на РП-Свиленград, допълни, че по случая има образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 и 5 във вр. с ал 1 от НК, под ръководството на прокуратурата продължават процесуално- следствените действия. По думите й, някои от чужденците са посочили, че са платили около 1600 евро на каналджията в Турция.

МВР разкри как хвана 23 -ма бежанци (СНИМКИ)

Водачът на тира е задържан в рамките на 24 часа, предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа. Той е осъждан няколкократно за кражби, от преди 15 дни срещу него има висящо производство за контрабанда на ГПУ-Капитан Андреево. Прокурор Кирилова обясни, че срещу него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража. По думите й задържаните чужденци реално са извършили нарушение на държавната ни граница и материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Ивайловград за вземане на отношение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    6 0 Отговор
    От Пакистан и Афганистан. Леле това си е цяла клетка терористи от ИД!