11 Юни, 2018 17:43 2 099 9

Кръстът при мемориала на жертвите на комунизма взет от гроба на овчар

  • кръст-
  • ндк-
  • мемориал

Син депутат платил 1000 лева на кмета на с. Гинци, СО ще връща реликвата на наследниците на дядо Въто

Кръстът при паметника на жертвите на комунизма до НДК е взет от гробището на с. Гинци през 1991-92 г. Бил е на дядо Въто, а бившият депутат от СДС в 38-то НС - Васил Станилов(вече покойник), е платил за него 1000 лв. на кмета на селото.

Това разказа отец Александър Тимчев на заседанието на комисията по култура в Столична община. Протойереят, който служи в параклиса до НДК и в с. Ромча, заяви, че Станилов е поискал от кмета да му намери някой кръст и е дал на управника пари, но "това си е кражба", отбелязва offnews.bg. Дядо Въто, който е бил овчар, има наследници. По тази причина Столичната община трябва да върне на внуците му кръста, категоричен бе отец Александър.

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов предложи да направи дарение на СО, за да се изработи реплика на кръста върху мемориала, а сегашният да се върне на наследниците на възрастния човек.

Комплексът на жертвите на комунизма няма отделен акт за собственост, той е на Столична община, обясни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. За да стартира процедурата по смяната на кръста и връщането на този на дядо Въто в Гинци, отец Александър ще сезира официално Столична община.

Мемориалът се намира в източната част на парка пред Националния дворец на културата. Състои се от паметна стена с дължина 58 м., облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите, старинен оброчен християнски кръст, вкопан в земята пред централната част на паметната стена и малък православен храм-параклис „На всички български мъченици“, с мозайки, изрисувани от Асен Гицов безвъзмездно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    27 5 Отговор
    Има си хас седесар да не открадне, то затова бъдещите седесари чукаха камъни в Ловеч, щото бяха крадци и мошеници.
  • 2 НКВД

    24 7 Отговор
    На местото на тия крадн кръс да сложат сватика! На тоя моморял седи изписано името на порудчик Йорданов който заповядва разтрела на 7те Ястребинчетат!!! И на мн.други убийци на партизани! Разни даскали и философи доктори които са правили моабети на фашистите от Германия!!
  • 3 Офицер

    13 17 Отговор
    А тия партизани какви са били? Чисти терористи, как няма държавата да се бори стещу тях?!? В моя род е била Бойка, разсреляна на центъра на сегашното село Бойка, Русенска област през 1943 година. Чисти терористи, борещи се срещу законно избраното правителство.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Бесен Язовец

    17 11 Отговор

    До коментар #3 от "Офицер":

    Кое законно бе ? Законно беше и правителството 1923г!!! От 1923-1945г.всички правителства са били русофобски фашиски! Народа се е борил срещу това и експлататорската шайка на царя фашист - Австриец!! Родоотстъпник предателю! Изменяш на собствената си кръв
  • 5 Бесен Язовец

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Офицер":

    Е ми ше я разтрелят Бойка ако се е гушкала с фрицовете в обора! Някоя доносница
  • 6 Офицер

    8 12 Отговор
    Изменям другият път. Просто съм реалист. Не са се борили за народа, а за себе си и интерсите на чужда държава. Тия терористи са били подкрепяни финансово и методически от Москва. А да спорим няма смисъл, защото това, което следва от 1945г. го знаем всички какво се случва с басолютно цялата държава. ТКЗС-та, лагери, принудителни изселвания и т. н.
  • 7 T90

    23 1 Отговор
    Жертвите на демокрацията до момента са 3 милиона от 89 насам на тях паметник кога....
  • 8 Смолата

    17 1 Отговор
    Ся колко ми трябва едно лагерче и 6 месеца само да се разпореждам. Няма да има боковци, моковци, цвъцки, куууурнелии, постни пици, 800 дни и т.н. После им издигнете паметник, ма живейте спокойно...
  • 9 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ ТКЗС -СЕГА КООПЕРАЦИИ - А ЕДНО ВРЕМЕ ПАРТИЗАНИТЕ СА СЕ БОРИЛИ СРЕЩУ ТЕЗИ ,ЧИЙТО ДЕЦА И ВНУЦИ ДНЕС СА НА ВЛАСТ -ЕДНА РАЛКА РАЗЛИКА -НАРОДА Е БИЛ ТОГАВА БЕДЕН НО СМЕЛ ,А СЕГА САМО МРЪНКАМЕ ,И СЕ СТРАХУВАМЕ ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ТИЯ ,КОИТО СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ЕДНА МАФИОТСКА СТРУКТОРА ,ЗАКРИВАТ ,БОЛНИЦИ ,ЛЕКАРИ ,НЕ ОСТАНАХА ,ТЕ НИ ИСКАТ ЗДР, ЗА КАКВО ,А БЕ ЯВНО НА ТЕБ ТИ ИЗНАСЯ ДА ГОВОРИШ ТАКА АКО СИ НЯКОЙ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАН, ГЕРБ ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА ОТ ОНЕЗИ ДЕТО ПАРТИЗАНИТЕ СА СЕ БОРИЛИ ,НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО МАЙ ЗА ПАРТИЗАНЛЪК ,И СЛЕД ВРЕМЕ ЛИ БОРБАТА ЗА СВОБОДА ЩЕ КАЖЕШ ,ЧЕ Е ТЕРОРИЗЪМ ,