4 135 12

7-годишно българче загина при инцидент в Турция

В трагичния ден Вивиан се спуска по водната пързалка, когато веднага след нея тръгва друго дете, което я удря в корема

Венцислав Михайлов

Трагедия сполетя семейството на тенора Веселин Вачев - на 7 юни, докато са на почивка в турски курорт, при нелеп инцидент загина 7-годишната му дъщеря Вивиан. Лелята на момиченцето е Мисис България Мари Вачева.

В трагичния ден Вивиан се спуска по водната пързалка, когато веднага след нея тръгва друго дете, което я удря в корема. Малко след това, момичето започва да се превива от болки и е откарано по спешност в местната болница.
Там лекарите установяват, че детето е с разкъсан далак и решават да го преместят в Университетската болница в град Айдън. По пътя сърцето на детето спира, но след масажи и кардио помощ сърдечната дейност се възстановява. Приемат я в междинна болница по пътя и след като състоянието й е стабилизирано продължават към болницата в Айдън.

По настояване на лекарите детето пътува само с медицинския екип, а родителите следват линейката с кола. Вивиан е приета в болницата, където след 10 минути съобщават на родителите й, че е починала вследствие на травмите и кръвоизлива от разкъсания далак, за който твърдят, че е бил увеличен. Според родителите дъщеря им никога не е имала оплаквания и здравословни проблеми.
„Накараха ни да подпише някакви документи, за които казаха, че са формалности. В този момент бяхме в такъв шок, че не сме се замислили какво подписваме, а и не знаем турски език“, разказва майката на детето пред bnews.

По-късно разбират, че са подписали документ, според който нямат никакви претенции към хотела и към това, че някой умишлено е ударил дъщеря им. На следващия ден тръгват за България само с медицинска експертиза, но без смъртен акт.
Родителите са озадачени как при смърт на малко дете и то при такива обстоятелства, следствените действия приключват за няколко часа. От камерите край басейна се вижда ясно как детето удря в корема Вивиан.

Най-големият куриоз в цялата печална история е информацията, която турската преса публикува. В статия, в турско електронно издание, пише, че детето е починало, след като си е ударило главата, а семейството са румънки туристи. Това кара опечаленото семейство да мисли, че това е опит случаят да бъде потулен, а аквапаркът да не понесе наказателна отговорност. Нещо, което Вачеви няма да допуснат.

Семейство Вачеви са потънали в скръб, но искат истината да излезе на бял свят.
„Обръщаме се с апел към българската държава да ни съдейства. Нека всички родители бъдат съпричастни с нашата трагедия, защото утре това може да се случи с техните деца и близки. Трябва да се сложи край на тази престъпна небрежност. Пързалката, по която се спускат стотици деца, не беше обезопасена по никакъв начин. Нямаше хора, които да следят за реда при качването и спускането. Това е проблем не само на турския комплекс, който почерни целия ни живот и затри детето ни. Такова е положението и в България“, каза майката на Вивиан.

Родителите са решени на всичко, за стигнат до истинската причина за смъртта на момичето, както и да потърсят отговорност от комплекса, където се е случила драмата.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • някой си
  Отговор
  1 08:26  13.06.18
  Доста преувеличават. Комплексът няма никаква вина, това е нещастен случай.

  Коментиран от #2

 • гост
  Отговор
  2 08:32  13.06.18

  До коментар #1 от "някой си":

  Може би вина има, ако безконтролно са оставяли децата да се спускат и по този начин да се стига до рискови ситуации и сблъсъци. Ясно е деца са, но затова трябва да има пропуск, безопасно разстояние един от друг, за да няма подобни удари. Така е в аквапарковете в САЩ.
 • 225
  Отговор
  3 08:41  13.06.18
  Ужасна трагедия! Дано тук се надигне обществено недоволство и се стигне до най-високо ниво. За такова нещо трябва нашият посланик и всички консули в Турция да се изредят на Ердоган с шамарите, а ББ да го покани в БГ на среща със семейството! Добре, че има медии, които да публикуват такива случаи. В БГ курортите хората се натравят от храната, алкохола или от това, че са глътнали вода от морето в което хотелите си изливат тоалетните и винаги може да те пребие пиян англичанин, а после да го помилват, но никоя групировка по курортите, няма да позволи на медиа да отрази случая...
 • Жалко за детето!
  Отговор
  4 10:02  13.06.18
  БОГ да прости! А аз не мога да разбера, как още има хора(Българи)които ходят в тази ,,държава"????

  Коментиран от #6


 • 5 10:06  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Расулюлах
  Отговор
  6 10:07  13.06.18

  До коментар #4 от "Жалко за детето!":

  Що е кво и е на държавата ? Там е държава тука е кочина
 • Гост
  Отговор
  7 10:48  13.06.18
  Как се казва хотела
 • 8 11:12  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  9 11:42  13.06.18
  За 10 дена ол инклузив оферта за 4 членно семейство излиза над 3х.лв. Включва точно посещения в аквапарк, ядене на корем и други забавления. Хората с удоволствие чупят хилядарки там, а у нас само мрънкат, че 100лв за хотел с басейн и изглед към морето им било скъпо.

  Коментиран от #12

 • 10 14:14  13.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ПЕЕВ
  Отговор
  11 16:18  13.06.18
  ТУРЦИТЕ ГИЕ СТРАХ ОТ ПРЕСАТА НО ВСИЧКО СЕ ПОТУЛВА НЯМА ВЕЧЕ НЕЗАВИСИМА ПРЕСА В ТУРЦИЯ.ЕРДОГАН ЩЕ ГИ ВЪРНЕ В18 ВЕК.
 • 445
  Отговор
  12 06:32  14.06.18

  До коментар #9 от "гост":

  В Турция качеството е ВИСОКО и няма мутри да се стрелят по паркинги и заведения, за да разпределят територии. Който е отишъл си мечтае пак да отиде, а тази трагедия е нещастен случай. В Бг нещата са трагични отвсякъде. Точно тея дето пръскат хилядарки, много добре знаят, къде да ги дават и да не съжаляват. А ти с твоите 100лв. бегай на БГ Черноморието да се нагълташ с гаражен алкохол, храна (в акция)с изтичащ срок на годност купена от Метро, фекални води в морето, чалга и гръцко денонощно, назобани анаболни батки, които се бият и стрелят по паркингите за място и си плащай за втора чаша, чиния или да ти нарежат тортата!!! В БГ си унижаван и измамен, а в чужбина си уважаван !

Напиши коментар:


Публикувай