16 Юли, 2018 13:11 1 807 3

Пишман майстори грабят възрастни хора

  • майстори-
  • грабеж

Майсторите на бригадира Стоян измъкнаха 1900 лева от възрастно семейство, за да поправят покрива на къщата им, без никога да са правили ремонт и нямат никаква представа как се извършва. Районният съд в Царево наказа двама от мошениците с глоба от по 1000 лева. От мотивите на съда става ясно, че групата е пристигнала в морския град именно с цел да измъква пари от хора, без изобщо да има намерение да извършва каквото и да било услуга, пише burgasinfo.com.

Потърпевшото семейство притежавало втори жилищен етаж от жилищна сграда на ул.“Стара планина“ №5А в Приморско. Всяка година, през пролетта, възрастните съпрузи пристигали в Приморско, за да подготвят имота за настъпващия летен сезон, тъй като през зимата живеели във Варна. Тази година започнали да обсъждат предстоящите ремонтни дейности, които да бъдат извършени. Особено наложителен и отдавна плануван , бил ремонтът на покрива. Поради финансови затруднения изпълнението отлагали във времето.

По същото време в Приморско пристигнали и Стоян Д., Стоян Г. и Васил Г., заедно с други свои приятели и роднини. Първоначалната им идея била да започнат някаква работа, като калайджии или да се представят за строителна бригада и привидно поемайки задължение пред възложителите за ремонт на покриви, да си набавят пари.

Още с идването си в града те пристъпили към изпълнение на намисленото. Както всички останали, така и Стоян и Васил обикаляли от къща на къща в град Приморско и предлагали извършването на ремонтни дейности на покриви. Такива в действителност те не възнамерявали да извършват, а единствената им цел била да печелят от различни хора, които срещуобещаната услуга следвало да заплатят уговорената парична сума. Наясно с идеята бил Стоян Д., който се съгласил да се представя за бригадир на строителна група и да лъже, че обещаният ремонт ще бъде изпълнен. Всъщност, никой от тях тримата до този момент не бил извършвал такива строително- монтажни работи и нямал нужните умения и познания.

Щом стигнали до сградата на ул.“Стара планина“ в Приморско Стоян и Васил забелязали намираща се в двора възрастна жена, за която предположили, че е собственик на имота. Двамата я заговорили с единственото намерение да създадат неверни представи, че ще ремонтират покрива на сградата. Основната им идея била тя да приеме предложената услуга и без да бъде изпълнена, да заплати уговорената цена.

Още в началото на разговора, в стремежа си да звучат убедително, двамата излъгали пострадалата, че докато работили на съседен обект, внимателно огледали и забелязали течове и други проблеми по покрива й, които според тях налагали извършването на ремонт. След като свидетелката жената потвърдила пред тях, че възлагането на ремонтни дейности е наложително, двамата продължили да лъжат, че разполагат с нужните материали, за които обяснили, че са останали в излишък от предходния обект в Приморско. Естествено, те не разполагали с тях, тъй като работа от такова естество не били извършвали. Въпреки, че не знаели какво е действителното състояние на покривните елементи, те изразили готовност същите материали да бъдат вложени при ремонтирането на покрива. От самото начало у тях липсвало намерение да изпълнят уговорките. Нито един от двамата имал опит или умения в тази специфична дейност, но убеждавали пострадалата, че възнамеряват да изпълнят ангажимента си.

По-късно в разговора се включил и съпругът на жената. Без дори да огледат покрива на сградата „майсторите“ заявили пред съпрузите, че ремонтът ще обхване пренареждане на керемидите, поставяне на изолационна хартия под тях, както и заковаването на контра-летви - само на частта от покрива. Първоначалната посочената цена на ремонта възлизала в размер на 180 лева, но идеята им била постепенно да се увеличава. Жената поискала писмен договор, но естествено – такъв й бил отказан.

По-късно Васил и Стоян запознали своя бригадир – другия Стоян с успешните си преговори.

Когато и тримата били при съпрузите, Стоян посочил и конкретните дейности, които ще бъдат извършени и колко ще струват. Той поискал по 37 лева на квадратен метър.

Още тогава, пострадалата предоставила 300 лева , с които да бъдат закупени материали. Такива материали били закупени и доставени на обекта, но без да се прецени какъв вид и количество са нужни в действителност.

За да не се усъмни, че поетите ангажименти всъщност не са изпълнени, малка част от керемидите били пренаредени, а на няколко места била поставена изолационна хартия и заковани летви. След известно време Стоян обявил, че ремонтът е изцяло завършен, което не отговаряло на истината. След като посочил какви суми се дължат за положения труд, съобразно първоначално уговорените ремонтни дейности, обвиняемият той настоял да бъдат платени 1 900 лева. В тази връзка, още преди да разбере, че реално изпълнената работа липсва жената дала парите.

Малко по-късно съпрузите се качили на покрива, огледали го и установили, че ремонт не е извършен.

Двамата майстори на име Стоян са наказани да заплатят глоба по 1000 лева, а Васил е сключил споразумение с прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    11 0 Отговор
    Ясен е почерка, най добре е с подобни "хора" човек да няма взимане-даване, ама българите сме доверчиви и наивни.
  • 2 еври ром

    3 0 Отговор
    Това не са от нашите. Ние не лъжем хората.
    Вервате ли ми?
  • 3 Пешо

    5 0 Отговор
    Това циганите го правят от години.