Last news in Fakti

20 Юли, 2018 12:45 2 735 1

Битият гард на „Дежа вю” получи амнезия, вече не разпознава нападателите си

  • охранител-
  • дискотека-
  • побой

Случаят за побоя на охранител пред дискотека „Дежа вю” е на път да зацикли сериозно. Причината за това са променените показания на пострадалия.

Гардът първоначално описал много добре нападателите пред разследващите, включително наблягайки на специфични детайли, съобщи Флагман.бг.

На база неговите показания и видеозаписа на инцидента за общодържавно издирване бяха обявени Илия Поптолев и Димитър Неделчев, които случайно или не изчезнаха точно след въпросния екшън.

Към днешна дата двамата вече са открити, но срещу тях не са повдигнати обвинения във връзка с побоя, защото изведнъж пострадалият получил амнезия и твърдял, че не може категорично да ги разпознае. Битият дори имал затруднения да определи колко точно от батките са го удряли във въпросната мартенска утрин.

Променените показания на гарда усложняват сериозно работата на прокуратурата, като държавното обвинение е принудено да назначи специална експертиза в НИКК. Специалистите в столицата трябва много подробно да анализират видеозаписа на екшъна и да изготвят фотопортретна идентификация на извършителите. Експертите ще трябва да определят точната роля в побоя на всеки един, като ще търсят сходства и по специфични белези, включително татуировки.

Намесата на специалисти от София е необходима и заради това, че тези в Бургас не могат по категоричен начин да кажат, че разпознават образ на кадрите. Тяхното становище е единствено, че видеозаписът е автентичен и не е манипулиран.

По делото вече е готова съдебно-медицинската експертиза, според която избитите зъби на пострадалия са средна, а не лека телесна повреда, каквото обвинение първоначално беше повдигнато на Яни Димитров. За такова деяние Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор. От прокуратурата обаче уточниха за Флагман.бг, че към обвинението могат да бъдат добавени още хулигански подбуди и нападение спрямо длъжностно лице, тъй като тогава въпросният охранител е бил на работа.

Ключова роля ще имат показанията и на собственика на „Дежа вю” Кристиян Киров, който също станал пряк свидетел на неприятната случка. Бизнесменът заяви за Флагман.бг, че няма да се отрече от показанията си и подчерта, че вече е посочил и разпознал с точност тримата нападатели. По негова информация дори имало самопризнания от Яни Димитров. Киров обаче не беше наясно с внезапната амнезия на неговия служител.

„Платили са му за зъбите, какво мога да мисля? Аз не смятам, че има нещо нередно в подобно плащане. По принцип те са хората, които трябва да възстановят вредите – имуществени или не. По закон той трябва да ги съди и да чака 5 години, за да си вземе парите. Това, че те са му дали някакви пари само доказва, че се чувстват виновни. Моята информация е, че това нещо ще бъде официализирано, както аз държах още от самото начало – да се направи извънсъдебно споразумение. Ако той е взел някакви пари, това трябва да присъства в делото. Това и за тях е плюс, така трябва да ги посъветва техният адвокат, тъй като това е смекчаващо вината обстоятелство”, каза бившият полицай.

Към момента обаче по делото няма информация за извънсъдебно споразумение. Поптолев и Неделчев едва ли биха признали за нещо подобно, тъй като те са без абсолютно никакви обвинения за екшъна.

Ето и официалния отговор на прокуратурата по случая:

"Към момента посочените две лица не са привлечени към наказателна отговорност. Неделчев и Поптолев не са разпознати от пострадалото лице като негови нападатели. Предстои да се извърши разпознаване по специфичен белег - татуировка на един от участниците, както и съобразно резултатите от техническата експертиза, която предстои да изготвят вещи лица от НИКК - София. Приобщеният по делото видеозапис е автентичен. Резултатите от биологичната експертиза са готови, но поради идентичност на кръвната rрупа на извършителя и пострадалия е предприето назначаване на ДНК експертиза. Относно резултатите от комплексната съдебно-медицинска експертиза - налице са увреждания с характеристиките на средна телесна повреда."

Припомняме, че първоначално за екшъна бяха арестувани Яни Димитров, Жельо Тотев и Георги Стойков, както и познатия от разбитата ММА наркобанда Илко Паскалев. Всички с изключение на Димитров обаче са освободени без обвинения след изтичане на 24-часовата мярка за задържане. Единствено татуираният бургазлия бе подведен под отговорност, но за лека телесна повреда. Той излезе на свобода срещу 1000 лв. гаранция, още преди изтичането на 72-та часа, с които прокуратурата удължи неговия арест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко

    5 0 Отговор
    Ще им порасне самочувствието на биячите и един ден някой ще ги застреля! Обществото само ще страда от наличието им.