5 Август, 2018 19:09 10 777 18

Спомени от соца: Класация на пет вида престъпници съществували в България

  • българия-
  • социализъм-
  • престъпност

Да се говори за престъпност е лесно. Малко статистика, коментар, извъртане на фактите и всеки може да нарисува картината, която пожелае, за да илюстрира една или друга теза. В обществото ни битува тезата, че през периода на Народна република България (НРБ), едва ли не престъпността е била нулева. Разбира се, има и други интерпретации на фактите, казващи, че престъпност е имало, но е била умело прикривана от контролиращата медиите власт, пише socbg.com.

Все пак, сигурно е, че дори социалистическото общество не е идеално. В следващите редове в най – обобщен вид ще ви представим пет типа на хора и професии често попадали в криминалните хроники на МВР, преди повече от четвърт век.

5. Трудещите се с „елитни” професии

На последното, 5 – то място са всички хора имали достъп до вносни, дефицитни стоки и валута по времето на социализма. Това са барманите, управителите на хотели, заведения и магазини, келнерите, готвачите, склададжии, международните шофьори, моряците и др. Сложихме ги на последна позиция, защото техните злоупотреби са на най – дребно и неорганизирано равнище. Скрити сред багажа дънки, някоя стотачка в зелено, обменена с приятел по черния курс. Понякога се е стигало до по – сериозни „доставки” на части за автомобили и електроника, но всичко остава в рамките на единичните бройки. В съвременното общество валутата е общодостъпна, а дефицитни стоки няма. По тази причина горните професии са изгубили всякакво предимство и възможност за злоупотреби.

4. Селските обирджии

Тук идва ред да си припомним за какво служеха селските пъдари и отрядниците. Да, дори през социализма се случваше някой бостан да бъде обран или някоя ограда прескочена. Стойността на тези престъпления също е нищожна, както и честотата им, но те засягат пряко малкото частна собственост на българина. За това дребните обирджии на селски инвентар и продукция намират място една позиция по – горе от нарушаващите валутните и търговските закони дребни играчи. След 1989 год. обирите се превърнаха в набези и ако се прави класация, то нападащите селските имоти ще заемат доста по – водеща позиция.

3. Магураджиите

Редно е да отдадем дължимото на едрите риби. Горните персонажи никога не са били организирани, а повечето от тях дори не са истински бандити. При т.нар. „магураджии”, ситуацията е различна. Тук говорим за хора, достатъчно смели и калени, за да влязат в крупни обири, валутни измами, иманярство и контрабанда. Името им идва от сборното им по онова време място – сладкарница „Магура” на столичния бул. Витоша. Тук се събират и често пъти комбинират хора с криминално минало, лежали по затворите, приели престъпленията за своя професия. Като опитни в занаята, те разбират от подкупване на служителите на съда и милицията, вратички в закона, но силата им е в това, че често пъти „играят” заедно и размера на щетите, които нанасят е доста голям. Не случайно, през „демокрацията”, това са хората дали част от най – изявените мафиоти в България.

2. „Мамините синчета”

Не са най – крупните, нито най – интелигентните, нито престъпленията им са кой знае колко чести. Но са най – дразнещите. Това са децата на висшата престъпна номенклатура. Те обикновено извършват хулигански прояви, макар че са известни случаи на изнасилвания и дори убийства. Ужасяващото в случая е държавната машина, която се задейства, за да ги прикрие. „Мамините синчета”, се измъкват ненаказани и сухи, което още тогава показва от къде се вмирисва рибата. За съжаление те все още са тук, сред нас и вече като големи, отглеждат своите деца в същия дух.

1. Партийният елит

Ред е и на тези, които облечени в лъскави костюми и власт, успяват да организират освен всичко друго и един унищожителен преход, щетите от който и до днес се измерват. Като група са най – малобройните, но резултата от тяхната дейност се отбелязват с десетилетия в бъдещето. Това са висшите членове на управленските органи и силовите структури. След падането на Тодор Живков от власт, всичките заеха отново ръководни постове, но вече успешно преоблечени като капиталисти, а някои от тях дори като борци срещу „оня режим”.

Класацията може да се допълва и размества, но все пак в обобщен вид представлява пет повърхностни портрета на криминалните типове от близкото минало.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    47 32 Отговор
    Без факти това са клевети по може би покойни хора или старци. А като гледам написаното надали нещо от това липсва в наши дни умножено по100! Бонус ширещи се с невероятни размери наркотрафик, сводничество, проституция, дрога сред децата, точене на държавата чрез схеми ддс. По добре за инж. Радю Ралев пишете. Пейки плочки и градинки и т.н.

    Коментиран от #9, #18

  • 2 Гост

    38 23 Отговор
    Хей факти или пълни измислици пишете.Аз мисля, че тези които са писали тази глупост не са били родени тогава.
  • 3 Г. Е. М.

    47 6 Отговор
    И тогава, и сега са едни и същи, просто мащабите са различни. Тогава всичко се е прикривало, а сега хем е на показ, хем няма кой да им потърси сметка...
  • 4 Ефтини сензации

    51 7 Отговор
    Най големите престъпници бяха от комунистическото простолюдие дето се зовеше партийни секретари и онези над тях.
    Помня как едно такова мамино синче преби съученик до смърт, който няколко дни по късно умря. Маминото синче на партийното величие го наказаха строго, преместиха го в друго училище. А на родителите им беше забранено дори и жалейки да носят.
    След 10ти ноември 1989г маминото синче стана мутра бияч, какво друго да стане от комунистическото простолюдие...
    Няколко години по късно го намериха с дупка в челото. Сред приятели вървеше слуха, че брата на убитото момче го е отстрелял, но така и нищо конкретно не се разбра

    Коментиран от #8

  • 5 Християнин

    37 11 Отговор
    От написаното лесно може да се заключи, че по времето на комунизма на практика престъпността е била сведена почти до нула в сравнение с посттоталитарния период. Ами то това не е ли ясно на всички. Излиза, че комунизма е бил по-съвършен строй от демокрацията. През социализма престъпност просто не е имало, заради вроденият от системата страх, иначе казано поради липсата на прекалени свободи.
  • 6 xxxx

    15 6 Отговор
    Кой кого пребил, след 30 г. мисля че можеш господине да споменеш имената и къде се е случило действието , иначе по-добре нищо не казвай...
  • 7 ЗЕВС

    26 7 Отговор
    Препоръчам на автора да напише по- актуална статия - Спомени от демокрацията: Класация на петте милиона престъпления, геноцида над Българското население, довел до унищожаването на Българския род!
  • 8 Роналдо

    16 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ефтини сензации":

    А сега какво е ? На кой са деца тия дето бият, трепат и се гаврят с хората? Ти на Луната ли живееш че пишеш такива глупости? И въобще бил ли си роден тогава?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЗЕВС

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "чернобил":

    Можеш ли да се обосновеш, или просто така си бръщолевиш простотии.
  • 11 АНОНИМЕН

    21 8 Отговор
    ПЕСТЪПНОСТ ПРЕДИ И СЕГА ,ВСЕКИ СЕЛСКИ ДВОР БЕШЕ ПЪЛЕН СЪС ЖИВОТНИ , НИКОЙ НЕ НИ НАПАДАШЕ ЗА ПАРИ И НЕ НИ КРАДЕШЕ ,ИГРАЕХМЕ ДО КЪСНО БЕЗ ДА НИ ПАЗЯТ ,АКО НЯКОЙ ПРИЧИНИ СМЪРТ НА ПЪТЯ ВЛИЗАШЕ В ЗАТВОРА ,А НЕ С УСЛОВНА И КАТАСТРОФИТЕ БЯХА МАЛКО ,А НЕ КАТО СЕГА , И ОРЪЖИЕ СРЕД ХОРАТА ОСВЕН ЛОВДЖИИТЕ ДРУГ НЯМАШЕ И БЯХА ПРОВЕРЯВАНИ КАК СЪХРАНЯВАТ ПУШКАТА ,НАРКОТИЦИ ,ПРОСТИТУЦИЯ КАТО СЕГА ИМАШЕ ЛИ ,МОЖЕ ,НО ТОВА БЕ НЕПОНЯТНО ЗА НАРОДА ,УБИЙСТВА ,КАТО СЕГА ИМАШЕ ЛИ ,НЕ ,ДА ХОДИМ ВЪОРЪЖЕНИ НА УЧИЛИЩЕ ,НЕ ,СЕГА ЖИВЕЕМ В СВЯТ НА ОПГРУПИ ,ВСЕКИ МОМЕНТ ИЛИ ЩЕ ТЕ ГРЪМНАТ ИЛИ ЩЕ МИНАТ ОТГОРЕ ТИ АКО СЕ ОЗОВЕШ СЛУЧАЙНО НЯКЪДЕ ,ДЕЦАТА НИ СЕ ГЪРМЯТ И КОЛЯТ МАСОВО ,ЕДНО ВРЕМЕ СЪЩО ИМАШЕ РУШВЕД ,АМА НЕ КАТО СЕГА ,КОРУПЦИЯТА СЕГА Е НА ПЪРВО МЯСТО .ЦИВИЛИЗАЦИЯ С КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 12 До писача

    10 4 Отговор
    Стайтийката е в духа - ИЖК(една жена каза) , не знам дали си живял през соца или си бил бъдещ ембрион, но написаното е жалко и смешно. Ниската престъпност в онези времена се дължи на това, че всички хора имаха работа. Имаха и свободата като не им харесва работата да я сменят. И за да запазват работниците си, въведоха коефициент "прослужено време". Твоите категории престъпници са плод на журналистически писания от началото на демокрацията.
  • 13 SDRFKL;

    6 2 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО .НОМЕР 1 СА ТЕЗИ НОМЕР 5 .ТАМ Е МАСОВКАТА ТАМ СА МИЛИОНИ КРАДЦИ КОЙТО ИЗНАСЯХА ЗАВОДИТЕ,ФАБРИКИТЕ И ТКЗС.
    СТАВА ДУМА ЗА МИЛИОНИ КОЙТО СИ ТРЪГВАХА ОТ РАБОТА С ПЪЛНИ ЧАНТИ,И ПЪЛНИ КАМИОНИ.ПОСТРОИХА СИ КЪЩИ И ВИЛИ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ.
    ХОДЕХА НА ПО 1 МЕСЕЦ ПОЧИВКИ С ПАРИ ОТ ПРЕДПРИЯТИЕТО.Е ЗА ТОВА В БОГАТИТЕ СТРАНИ НАЙ МНОГО 40 ПРОЦЕНТА ОТ ХОРАТА ИМАТ СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВИЛИ.ТУК ВСИЧКИ СЕ ОБЛАЖИХА ПРИ СОЦА.
    ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ БЯХА ПОД СТРОГ НА СЛУЖБИТЕ КОНТРОЛ .МНОГО МАЛКО ОТ ТЯХ СМЕЕХА ДА ПИПНАТ А ПЪК КМЕТОВЕТЕ БЯХА НАЙ БЕДНИ ЗАЩОТО НЯМАШЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И БЯХА НА 1 МИЗЕРНА ЗАПЛАТКА.ОТ ТЯХ НИЩО НЕ ЗАВИСЕШЕ А РЕШАВАШЕ ПАРТИЙНИЯ СЕКТЕТАР.
    НАЙ ДОБРЕ БЕШЕ ПРОСТИЯ ПОЛУКЪДЪРЕН РАБОТНИК КОЙТО ВЗЕМАШЕ КОЛКОТО ДИРЕКТОРА НА ФАБРИКАТА А КРАДЕША ДВОЙНО И ТРОЙНО ПО-ВЕЧЕ.
  • 14 filo

    1 0 Отговор
    Мрънкачи, кучетата си лаят, керванът си върви.
  • 15 браво страхотна статия

    1 0 Отговор
    Браво за статията, всичко е много вярно!
    Най после факти да излезе малко от русофилската орбита.
  • 16 браво

    1 1 Отговор
    Така, като гледам, много боклуци от 1 и 2 категория са конетирали под статията.
    Кое не е вярно бе, червени миндили?
  • 17 Алфа Ромео

    1 1 Отговор
    Ако има справедливост някъде извън този свят номер 1 трябва да се пържат в ада во веки...
  • 18 Алфа Ромео

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ти статията чети ли я, или пишеш колкото да не е без хич? Ако беше я чел внимателно щеше да разбереш че сме във това положение сега и още господ знае колко благодарение на изродите класирани под номер 1 във класацията.