Last news in Fakti

14 Август, 2018 11:14 10 453 62

Дисковете от Търговския регистър са изчезнали, а не дефектирали

  • търговски регистър-
  • дискове-
  • бизнес

Шефката на ведомството е на екзотичен остров?

Дисковете от Търговския регистър са изчезнали, а не дефектирали - 1
Снимка: Радио "Дарик"

Четири диска са изчезнали от сървърите на Търговския регистър. Не са дефектирали, както твърдят от МВР, ДАНС и ГДБОП. Няма ги. Това съобщиха за Фрог нюз източници от службите, пожелали анонимност. Според него става дума за умишлено тежко престъпление, дори саботаж.

Целта би могла да е заличаване на информация от извършени сделки за милиони и необслужвани кредити към банки.

Хаосът от изчезналите дискове стъписа Правосъдното министерство и министър Цецка Цачева. Тя се чудела какво да предприеме и дали въобще да оповести катастрофата. Неработещият регистър обаче няма как да остане в тайна и затова Цачева удари камбаната. Няколко дни обаче ГДБОП среща трудности да овладее положението.

Очаква се британски IT специалисти да се включат в отстраняване на пораженията в сървърите на Търговския регистър. Те ще трябва да създадат и резервни мощности при евентуално повторение на ситуацията.

Странно е мълчанието на институциите, свързани с работата на регистъра, за версията „умишлено деяние“. Достатъчно е да се направи анализ кой би имал интерес от подобна ситуация, смятат експерти.

Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията, според запознати е била на почивка на екзотичен остров, когато се случва случката. Необходими били няколко дни и многобройни увещания от страна на министър Цачева, за да я накара да си прекъсне лайфа и да се върне в София.

„Ако са дефектирали дискове, както се твърди официално, това означава пълно безхаберие от институциите, които отговарят за регистъра. Не ми се мисли какви могат да бъдат последствията, ако не се възстанови информацията, - разкри адв. Трифон Трифонов от Асоциацията на индустриалния капитал по бТВ. Ако бизнесът планира сделки в близко бъдеще – това е невъзможно да се случи. Не може да прехвърлите дори имот или кола. Може да има вътрешни недобросъвестни лица. Блокирането на регистъра е неизпълнение на европейското законодателство за поддържане на електронна база данни. Това е лош сигнал за инвеститорите и бизнес средата в България, - допълни Трифонов.

Справки за фирми и юридически лица ще може да се правят след сряда, твърдят от институциите.

От самия Търговски регистър декларират, че докато се отстранят повредите, не е възможно да се случат злоупотреби.

Кой кой е…

Шеф на Агенцията по вписванията е Зорница Иванова-Даскалова. Тя е предложена за поста от партия „Атака”.

До преди година Даскалова, пак от квотата на „Атака”. Преди това бе член на антимонополния орган - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според публикация на в-к „Капитал” от 12.02.16 г. Със заглавие „Комисия на КОЙ” става ясно, че незнайно как жалби на конкуренти на Пеевски на конкурси за различни търгове и поръчки се разглеждат само от един член на КЗК. Това е Зорница Даскалова. Те винаги завършват с решение в полза на корпулентния бизнесмен.

Такъв бе казусът за 1 млрд. лв с жалбите на две чуждестранни компании турска и италианска, подадени срещу избора на изпълнител на двете отсечки на автомагистрала "Хемус" - най-скъпата обществена поръчка за пътища в модерната история на България, спечелена от подставените лица на модела „КОЙ”.

Според статията в „Капитал”, базирана на публичния регистър на комисията, при наблюдаващия преписката член на КЗК Зорница Иванова-Даскалова има концентрация на документи, свързани с интересите на икономическите кръгове около Пеевски.

По дела, разпределени на Зорница Иванова, КЗК разреши концентрацията на "Вива телеком" (Люксембург), двете промени в собствеността на "Булгартабак", придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и т.н. от ирландеца Патрик Халпени, придобиването на "Канал 3" от Нова българска медийна група, изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна и пр.

На доклад при комисарят Зорница Иванова бе и жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв), водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98") и т.н.

Зорница Иванова стана член на КЗК в края на 2011 г. Чрез номинация от "Атака", която тогава подкрепя ГЕРБ. Преди това тя е работила в областната администрация в София-град, ръководила е правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 2007 г. до лятото на 2008 г. е изпълнителен директор на общинската фирма "Пазари Изток", а след това работи в частни компании. Името й излезе в списъците на синдиците на КТБ, тъй като тя самата, както и две фирми, в които е участвала, са имали депозити в банката.

Затова преди заседанието на КЗК по жалбите на турската и италианската фирма за строежа на „Хемус” срещу Пеевски адвокатът на едно от дружествата иска отвод на Даскалова, но комисията го отхвърля. В крайна сметка печели Пеевски.

Агенцията по вписванията се “прочу“ по време на кризата с опитите да се превземе завод „Дунарит“ от неговите собственици. Тогава необяснимо защо се бавеха вписвания и решения на съда, които не обслужваха интересите на грабителите, които бяха свързвани отново с Пеевски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост

    55 4 Отговор
    Ам чи архиви не правите ли бе другари?
  • 2 Джуган

    87 5 Отговор
    Къде е Суджука, крие се като мишок. Нали е голям мъжкар, това е сериозна криза за бизнеса, да излезе и да каже какво се случва.
  • 3 hmhmhm

    28 1 Отговор
    Е , споко народе ! Точно преди да сгънат дисковете ги свалих на дискети ! Който иска справка да ми пише на лични - ще му дам дискета!
    ( 5 инчови - да се разберем - работя само на сигурно). Може и на хартия , оризова - че по-лесно се копира ...
  • 4 лошо

    81 0 Отговор
    Ето това се казва мафия...
  • 5 Прометей

    69 4 Отговор
    Някой съмнява ли се, че зад тази нагла кражба стои......Русия!?!
    Аз съм сигурен, че дисковете са откраднати лично руския слуга- Президентът Радев......с цел да ни попречат на НЕВЕРОЯТНОТО ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ което е плод ЕДИНСТВЕНО на....Третомандатния премиер.....Г-н Борисов.....НАЙ-БЛЕСТЯЩИЯ УМ РАЖДАН ВЪВ ВСЕЛЕНАТА..........

    Коментиран от #7

  • 6 Ексклузивно

    49 1 Отговор
    И единствено Българска действителност! Няма хора вече народа няма ни желание да се разправя ни воля. А кажете ако се случи в Гърция или Румъния какво аджаба щеше да се случи? Народа е обезверен и предал се бъдеще няма така песимистично си мисля аз.
  • 7 Българина

    65 5 Отговор

    До коментар #5 от "Прометей":

    Герб са мафия..... Какво да се коментира. А иначе ел избори ще правят, смятайте!!!!!!! Утре ей така и пенсийте ни ще изчезнат .....

    Коментиран от #20

  • 8 шенген през крив макарон

    51 0 Отговор
    Мафията в България си има държава.... То и по времето на Цветанов един юнак триеше и сваляше дискове в МВР.....
  • 9 Ексклузивно

    39 2 Отговор
    Е има ли едни да не са мафия едни само??!!!
    Всичките до един от 1989 до днес са абсолютно едни и същи само, че явно лапкането е различно всеки път. Менкат се и си живуркат
  • 10 Гоуст

    43 0 Отговор
    Чудела се дали да оповести... шшш, ало, да не сме още социализъм бе Данговска
  • 11 Сикиджем

    30 0 Отговор
    Че квонда се очаква друго в тая мутренска държавица????
  • 12 Eee

    3 0 Отговор
    😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤪🤪🤪
  • 13 Ефтини сензации

    2 30 Отговор
    Пропагандата продължава с фалшиви новини.

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    56 0 Отговор
    Ако действително са разчитали на четири физически диска да съхраняват информация от търговския регистър, то тази държава е ПЪЛЕН СМЯХ. Дори и най-големия балък администратор ще знае, че това е сигурен път към провал. Отделно вместо да се занимават, кой ги е откраднал да се установи паралелно, кой е осигурил физически достъп до тази класифицирана информация и до инфраструктурата. Еб*си ако са откраднали дисковете, това наистина е пълна трагедия за Територията. Но нищо, крайно време е съмнията на нашите европейски партньори да се оправдаят - държавата на мафията и дилетантите взе нова жертва.
  • 15 шпециалиста

    30 8 Отговор
    Какви гръмнали дискове, какви изчезнали дискове, какви британски специалисти?! 100% има бекъп и 100% може да се възстанови информацията без намеса на някакви британци, които ще вземат брутални комисионни? Какъв е този фарс?!

    Коментиран от #53, #56

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трънчев

    42 1 Отговор
    Ето какво ни чака, ако не променим нещата към по-добро.
    Помислете за НАП, НОИ и т.н. Те също използват сървъри.
    Пазете си хартиените копия на всичко!
    Пък и наглата госпожа едвам я извокали от почивка. Трагедия!
  • 18 В ДЪРЖАВАТА НА ПРАВИСТИТЕ

    39 0 Отговор
    В такава правова държава - такъв правов ред !
  • 19 гост

    34 0 Отговор
    МАФИЯЯЯЯЯЯ
  • 20 ГосТ

    45 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Пха, както изчезнаха държавните активи от КТБ, по същия начин не пречи да изчезнат и пенсиите. Няма такава трагикомедия. ..няма. .. начело с премиера ни и цялата пасмина около него и всичко останало -производство, здравеопазване, образование, наука, култура, спорт. Като черна дупка сме,изчезват милиарди от банка обслужваща държавата,изчезват веществени доказателства от съда,изчезват търговски регистри....в същото време като гъби никнат гинки и калинки. И аре бе,нали имаме най гениалните програмисти в света, к'во викат англичани ?
    Няма такава трагикомедия. ...

    Коментиран от #39

  • 21 Сикиджем

    25 6 Отговор
    За това шантаво племе само гърч и смут! Докато не ку дойде акъла! А ако не дойде - затриване!
  • 22 Сикиджем

    14 6 Отговор
    Повтарям - яко чанч за оскотелия плебс! До дупка!

    Коментиран от #24

  • 23 Антон

    40 0 Отговор
    Навсякъде гербаджийски калинки. Те , като някое тежко онко заболяване с метастази из целия организъм, са превзели държавата. И я водят към смъртта!
  • 24 ГосТ

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сикиджем":

    Проблема е , че точно плебса изплува като каймак от мазни некадърници и чанча е върху що годе нормалните хора,които ако не се измъкнат,със сигурност ще оскутеят. Но в крайна сметка, си прав че нещо трябва да се предприеме именно от тях. Доколкото са останали
  • 25 Townboy

    32 0 Отговор
    Е няма такава държава и докато матряла се радва на благополучието си мафията е завзела властта начело с тартора по прякор "Тиквата". Лошото е че вече нищо не ни учудва и приемаме всичко за нормално.
  • 26 Преброяване на бесните язовци

    13 17 Отговор
    БКПС троловете постоянно ни убеждават, че за всичко са виновни гербавите некадърници, но пропускат да ни кажат, че и гербавите некадърници са бивши комунистически некадърници. А както знаем, бивши педерасти и бивши комунистически некадърници няма. И каката от руската партия "бАтака" е в блатото. Болен Лидеров, доказана руска марионетка, предлага някаква фльорца за шеф на Агенцията по вписванията. И тази фльорца веднага почва да защитава "КОЙ". А кой се крие зад "КОЙ"? Нека кажем за БКПС троловете - Дебелянчо и Сопола, началниците на ББ. А те от коя партия бяха? Другата руска партия - ДуПиСе. Трябва ни лустрация и изгонване от властта на всички руски подметки + роднините им до 9-то коляно.
  • 27 Опс

    22 0 Отговор
    Ко стааааааа ? Кой управлява държавата ?

    Коментиран от #29

  • 28 Гербестан

    38 0 Отговор
    "Четири диска са изчезнали от сървърите на Търговския регистър."
    Гарантирано от ГЕРБ !
  • 29 ГосТ

    22 0 Отговор

    До коментар #27 от "Опс":

    Колко пъти пиша,изкуствен интелект треа за таа държава. Сто пъти по добре от примитивната нервна система на повечето в управлението ;)
  • 30 Светлини

    30 0 Отговор
    А обесени за случката кога ще има, или пак се правим 3 дни на умрели лисици и после който ял - ял...
  • 31 Спасов

    15 0 Отговор
    Навярно е намесен Путин!!!
  • 32 Bahti

    22 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем Румънците? Ми Никога.
  • 33 ДАНС

    22 0 Отговор
    спите ли или и вие захлебихте от далаверата? Хайде, като се върнете от незаслужената си почивка, пак правете циркаджийските акции за да съсипете поредния бизнес, пък голяма работа, че държавата се разпада.
  • 34 Българина

    23 0 Отговор
    Бсп ли са виновни?!?! Ако това стане в белгия..... Или люксембург...... нови избори е меко казано!!!!! И тези ще правят ел гласуване! 4 диска не могат да опазят, не избирателни списъци и чували!! ББ се в скрил,сега цецка ше си подаде оставката, и с това за герб поредния бушон си е свършил работата. На скамейката картофогледачи и калинки бол! Юнкер какво мисли за кандидатурата ни за шенген и еврозоната? Иначе се фукаме че много програмисти имало тука... Явно има но работят за грешната страна както всеки в България..657
  • 35 238

    31 0 Отговор
    А забелязвате ли как при сериозен проблем Баце се крие. Ни лук ял, ни лук мирисал. Няма как да излезе като спасител в тази ситуация и се спотайва.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тигърът на Седемте тепета

    19 0 Отговор
    Paдев бил крив, а?!
  • 38 сивил уор

    30 0 Отговор
    Знаете ли, какво означава това?
    Това е тероризъм на най-високо ниво, посегателство срещу държавата, срещу държавността, срещу цялата икономика, това е гавра с държавата и хората в нея!
    Това означава, че ние не сме държава и няма никакъв смисъл да правим бизнес и да плащаме данъци в този данъчен Кенеф!
    Факта, че тези неща, заедно с КТБ се случват в Бълхария показва, че държавата е тотално превзета от организираната престъпност и Мафията, това тотално погазване на всички права и свбоди на българските граждани.
    Тая свиня, трябва да я намерят и да я измъчват, докато каже, кой е взел дисковете, но ние знаем КОЙ, както също знаем, че няма КОЙ да я закачи, защото КОЙ прави, каквото му е кеф с бъдещето не само с нашето, но и с бъдещето на децата ни.
    Ако продължаваме да си седим и да псуваме пред компютрите ще ни обират до шушка, докато дишаме и вкарваме лев в тая изпърдяна кочина, наречена държава.
  • 39 сивил уор

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГосТ":

    Точно така, в България може да изчезне всичко, то пенсиит еотдавна са изчезнали, за това в момента, доколкото ми е известно около 80% от пенсиите се плащат от бюджета!
    След 10-20 години ще са на 100% бюджетни пари!
    Иначе е вярно, че в България има хора, които обират цялата държава и могат да си присвоят всичко, което им харесва без да се съобразяват със закони или норми.
    Просто "държавата" им е бащиния!
  • 40 Седящия бик

    17 0 Отговор
    Ще разберете , че без кръв ще продължават да Ви онождат другарите от ГРОБ
  • 41 Азазел

    8 0 Отговор
    Като гледам с каква честота започват да се случват "невъзможни неща" и се приемат или се правят опити да се приемат откровено лобистки закони, смятам, че ГЕРБ са решили да си дадат почивка след този мандат. Да потриват ръце доволно от страни и да опитат предсрочни избори на които да имат по-голяма разлика. Иначе няма логика. Не са толкова прости. Може да са корумпирани, но не са прости.

    Коментиран от #45, #57

  • 42 Irmao

    9 0 Отговор
    Да се присъединим към Гърция! Нека само законите им да започнат да важат тук, друго не щем! Тая държава я чака гибел така или иначе!
  • 43 МиГ 23

    15 0 Отговор
    В "Информационни системи" има специалисти, които веднага ще оправят системата. Защо ги викате тези чужденци? Прикривате ли нещо? И къде се съхраняват тези дискове? Би трябвало да са на сигурно място - ДАНС, МВР, ДАР или някоя много сигурна институция.
    Кой е изградил тази система РАЙД масиви няма ли, или всичко липсва?
  • 44 Гад-Но

    14 0 Отговор
    За тази територия вече няма никаква надежда! Всичко изглежда да се разпада и хората живеещи в територията го виждат и усещат ! Жалко, че преди 140 години толкова достойни българи дадоха живота си за да я има България отново на картата и още по жалко че ние, техните наследници не успяхме да я опазим от еничарите и врагове на родината! Както се казва - това е началото на КРАЯТ!
  • 45 Българина

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Азазел":

    Искам да сме подчинени на Унгария, само за една година ще разкараме сорос, циганите и 2 завода за по един млрд евро...., ще върне българите и ще раздаде гражднство на половин македония което ни стига
  • 46 ИТ спец

    13 0 Отговор
    ТР е най голямата държавна кражба от фирмите. Давай ГФО за вписване + такса и после с години чакай да ги впишат - пълна безмислица. Лични данни - като в ЕСГРАОН, който не поискал не Ви е откраднал не само фимата ами личното Ви име и гащите дори. Пълна идиотщина и още по-пълна некадърщина дори от ИТ спецовете. Рядко срещан некадърен сайт за милиони.
  • 47 Българина

    13 0 Отговор
    От януари до сега, замалко ИК, мигранти да ни връщат срещу пари, проф Плочев в болница за това че осветли 300 млн дупка след приет бюджет на ЗК!, Бенчевци, Мотьовци, избягали затворници, 16 млрд невнесено ддс, изтрити файлове от митниците и от 5 дни ТГ изчезна! Утре пенсиите после и нотариалните актове на имотите, газ ток вода ГО ВСИЧКО скача с много проценти, и това за 8 месеца... Страх ме е за следващите 4... В някоя война да не ни вкара бб и цц
  • 48 МиГ 23

    9 0 Отговор
    Има и друг вариант - купен е възможно най-евтиния или втора употреба хардуер, а е надписано, че е нов, т.е. да се направи по-голяма печалба.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ИТ спец

    12 0 Отговор
    Къде си Бойко???? Ега ти електронното правителство. Стотици милиони похарчени, а сложили, горките, 4 хард диска и сега няма регистър няма нищо. Ами елате да ви дам малко флопита и дискети /още си ги пазя от 1981 г/ да си направите архиви. Еб.си некадърните държавни служители. Ама иначе заплатите и бонуси им вървят.
  • 51 цистит

    8 0 Отговор
    Публична тоалетна където трябваше все някой да изчисти л*****а там
  • 52 1944

    2 3 Отговор
    бга балкан, ктб, аферата "червеи", аец белене, потоци, търговски регистри... все крупни комунистически кражби и пране на мръсни руски пари... оня горе гледа, другари, макар да не вярвате в него.
  • 53 Пламен

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "шпециалиста":

    Е не ти ли е ясно колега, че щом ни вкарват такива "чалъми", значи работата е сериозна и навярно бая смърди... Ама хайде, ние цял месец ще изкараме с Бенчев, Очите, Босия, шума на Какаото и някоя и друга тежка катастрофа. Само между другото ни го нацепиха здраво и докрай с гражданската, проекта за 1млрд за ЖП строителство, поръчката за двата ЛОТ-а на Калотина-София и американският разрушител в Черно море. "Закопават и бетонират" се едни европари като за последно! Диря няма, няма хей...

    Коментиран от #54

  • 54 Пламен

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Пламен":

    А, и до злобеещите хлебарки, търсещи сензация: някой от вас знае ли колко излеза едно спешно/непланувано пътуване от екзотичен остров до СФ? И каква логистика предполага?

    Коментиран от #55

  • 55 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пламен":

    Е, колко да струва? Четири харддиска?!
  • 56 Да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "шпециалиста":

    Те ако имаха читав бекъп, мислиш ли че за цяла седмица нямаше да възстановят системата?
  • 57 Да ама не

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Азазел":

    Напротив, доста прости са. То само с корупция такива чудесии не могат да се натворят. Бая простотия си трябва. Но лошото е, че и народът доста изпростя и се опростачи по техния пример и от техните дела, затова ги търпи все още. Вярвам обаче, че умните хора в тази държава ще почнат да се събуждат. Иначе просто изчезваме.
  • 58 АЙДЕЕ СИКАДЖИИТЕ СИ ЗАМАЗВАТ

    0 0 Отговор
    СЛЕДИТЕ.....
  • 59 Непознат

    0 0 Отговор
    Ама защо гласува тоя прост народ за Сидеров,този лъжец,ало пенсионерите направиха ли ви пенсиите 1000 лв.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 bernaldinobest https://wikipedia.org 5816481

    0 0 Отговор
    bernaldinobest https://wikipedia.org
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.