Last news in Fakti

25 Август, 2018 15:40 4 465 6

Зърнени босове на съд, укривали данъци и прали пари

  • зърнени босове-
  • укривали данъци-
  • прали пари

Тримата обвиняеми теглили неправомерно ДДС

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд са предадени Красен Ж., Кирил Ж. и Теодор А. Прокуратурата обвинява и тримата в избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери чрез подаване на неверни декларации в НАП и приспадане на ДДС при изкупуване на зърно. За всеки от подсъдимите укритите данъчни задължения са различни.

За Кирил Ж. те са в размер на 826 577 лева, като престъплението е извършено два и повече пъти. За Красен Ж. дължимото към държавния бюджет е в размер на 281 909 лева, а за подсъдимият Теодор, който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуване на зърно - сумата е в размер на близо 104 000 лева.

И тримата подсъдими се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители. Фирмата на брата на Теодор, на която той бил пълномощник, била сред доставчиците на зърно за един от най-големите световни търговци на зърно в света. Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на ДДС.

Красен и Кирил ще отговарят пред съда и за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност, а именно укрити данъчни задължения и неправомерно теглен ДДС.

Сумите са теглени от две банки чрез подставени лица, а дружествата, чрез които се изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора, някой от които дори с наложени ограничителни мерки.

Припомняме, че на 15 октомври 2012 год. на паркинга на ресторант "Старо село" във Варна е спрян от полицейски служители автомобил "Фолксваген". Освен водача в автомобила пътувал и подсъдимият Красен Ж. При претърсването на автомобила и обиска на подсъдимия Красен Ж. са намерени и иззети 575 425 лв., екземпляри от платежните нареждания за извършени същия ден банкови трансакции и разписки за извършени тегления в брой, печати и фактури на някои от използваните в схемата търговски дружества, номера на банкови сметки на търговски дружества, адреси и кодове за достъп до електронната поща на различни търговски дружества и др. Недалеч от този автомобил е задържан и втори - "Ауди А8", в който пътувал свидетел по настоящото дело. В него са намерени и иззети 34 220 лв. в пачки със слепки на банка, в която били извършвани плащанията, тегленията и нарежданията на парите.

Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ша ман

    2 2 Отговор
    Зърното е табу!
  • 2 К. Нинова

    24 2 Отговор
    Кога ще дойде реда и на видния зърнен бос Бенчо Бенчев?!? Той със сигурност е окрил някой друг милион, за да си купи Ролс-Ройса !!! Айде в бургаския!
  • 3 Бай Онзи

    5 4 Отговор
    Зърното няма ДДС
  • 4 Пешо

    14 2 Отговор
    Много бързо ги разследвали - от 2012 година до сега. Следва прекратяване поради изтичане на давностния срок!
  • 5 Бен

    7 0 Отговор
    Така е, както казва бай онзи! Зърното се продава с отложен ддс до края на тази година. Демек по линия на зърното, няма как да се възстановява ддс!!!! Полицаите нещо не са разбрали, или описаното просто не отговаря на истината!! Според ЗДДС, така изложените обстоятелства не формират никакво нарушение!
  • 6 123

    0 0 Отговор
    А, добо утро!