5 Септември, 2018 20:42 5 037 24

Още няма повдигнати обвинения след акцията във „Винпром Карнобат”

  • винпром карнобат-
  • сис индустрийс-
  • миню стайков
Още няма повдигнати обвинения след акцията във „Винпром Карнобат” - 1

Няма повдигнати обвинениния на арестуваните за пране на пари във „Винпром Карнобат”. По-рано днес спецпрокуратурата влезе в офисите на алкохолната компания, „Сис Индустрийс” и „Топаз мел”. Разследва се престъпна група за укриване на данъци в големи размери, съобщава бТВ.

Обиски и арести

Задържани са над 10 души, сред които и бизнесменът Миню Стайков. Разплитането на схемата за пране на пари започва от акция на ГДБОП в нелегална фабрика за производство на цигари в Карнобат.

Органите на реда извършиха разпити на свидетели и претърсвания в офисите на алкохолния бос, те продължават и в момента. Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че фирмите на Стайков са укривали от данъци около 70 млн. лв. годишно. Обиски и разпити на свидетели имаше и в района на Карнобат, където са складовете на фирмите.

Фабриката за нелегални цигари

ГДБОП влиза в цеха за цигари в Карнобат на 18 юли, но информацията остава скрита до днес. По думите на зам.-главния прокурор на следствието Борислав Сарафов „интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби, тези които са организатори, тези които са ръководители на това нелегално производство”.

Собственик на цеха за цигари е синът на кмета на Карнобат – 37-годишният Иван. Той поясни, че няма информация дали синът се познава с Миню Стайков. Сградата е отдадена под наем на фирма с клауза в договора да извършват производствена дейност, а наемът покривал заплатите на охранителите и тока.

Кой е Миню Стайков?

Името на алкохолния бизнесмен Миню Стайков се споменава в голям брой разследвания. През 1997 година фирмата за алкохол на Миню Стайков е засечена от властите, че използва фалшиви бандероли.

През 1998 година, по време на правителството на Иван Костов, Стайков е разследван в операция „Градус" за контрабанда на алкохол. През следващата година е проверяван за друго митническо нарушение – незакрит временен внос наспирт.

През 2005 година алкохолният бос е разследван отново за контрабанда. Преди пет години синът му – Стайко Стайков, е издирван и задържан, след като сам се предава, за данъчни престъпления в операция „Захарно петле". Освободен е срещу 50 000 лева гаранция.

До момента, по нито едно от тези разследвания Стайков не е получил осъдителна присъда.

Той е известен като един от големите дарители на фондацията на Елена Костова, съпруга на премиера Иван Костов „Бъдеще за България". Стайков лично подарява колекционерска ловна пушка на президента Първанов, когато той е гост на откриването на обновения завод в Карнобат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за протокола

    6 2 Отговор
    МинЮ или МинЬО, как му е точно името на тоя по рождение ?

    Коментиран от #2, #9

  • 2 99 стинки

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "за протокола":

    Както и да е, явно е силно "наш" човек, досега.......май гербаджиите са му вдигнали мерника сега, хем да отчетат дейност че уж нещо се прави, хем да съберат некой лев в бюджета, хем да им кихне нещо и на тях че да не го отнесе много голям.

    Коментиран от #3

  • 3 1111

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "99 стинки":

    Бюджета не ги интересува май идват избори и трябват пари за купуване на избиратели. Като не се отчиташ в черната каса очаквай такива акции или други.

    Коментиран от #10

  • 4 гостенче

    32 2 Отговор
    Отвличат вниманието от Своге, Олимпик и ред други несполуки и трагедии. ГЕРБ са царе на заблудата, лъжата, кражбата и джендърството.
  • 5 JPower

    25 3 Отговор
    ГЕРБ сабира пари за изборите...
  • 6 Гост

    14 2 Отговор
    По скоро работят за тиквоча и някой им направи сечено.
  • 7 JPower

    26 1 Отговор
    Предния път го отнесоха митничарите!!! Ся си плащат редовно!!! Боко тиквата е най- алчният управител на БЪЛГАРИЯ ЕООД...
  • 8 Гласът

    19 2 Отговор
    Боко сега ще ги преджоби всичките за да си плати следващите избори...пък и да им покаже #Кой е шефа.
  • 9 :):):):)

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "за протокола":

    Миню
  • 10 GSBCM

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    Вдигнаха цените на Гражданската отговорност, на тока, готвят се новите цени на данъците за масовите " стари " коли, за второ жилище , и още каво ще им дойде на ум. После ще се перчат , че вдигнали заплати и пенсии. Смешници.

    Коментиран от #11

  • 11 1111

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "GSBCM":

    Съгласен съм вземат три дават едно. Но има хора който им вярват и гласуват за тях плюс купените гласове пак са на власт а че не купуват гласове това е за тези който им вярват. В нашия град техен човек сам си призна между познати колко пари са дали при последните избори много повече от преди а сега ще им трябват още повече.

    Коментиран от #12

  • 12 Bahti

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    И 500 хиляди администрация под Строй! Плюс циганите, мъртвите души и Бонус печатане на бюлетинки!
  • 13 Антон

    11 0 Отговор
    Също така вълчото и маринка ги няма качени в сайта на интерпол. Някой знае ли защо - те варивнтите са два -интерпол са тромави , гешев ни праща за зелен хаквер че издирват арабаджиевите. Та да не се окаже и че миньо стайков въобше не е задържан
  • 14 правя сапун

    11 1 Отговор
    Плешивия сигурно закъсал за алкохол и цигари. И най ми е интересно толкова много разследвания има , чак сега го хванаха ,пълна тъпотия..
  • 15 Patriot

    7 1 Отговор
    Предполагам,че го свързват с Арабаджиев,да,ама Стайко Стайков от няколко години вече не е зет на Арабаджиев .В България трябва да се прилагат законите и ще стане китка-държава!
  • 16 Анонимен

    9 0 Отговор
    А някой да е повярвал , че ще има обвинени , никой
  • 17 694

    10 0 Отговор
    Не събират пари удрят конкурентните дарители предизборно...
  • 18 Хм...

    6 0 Отговор
    Ми и Вльо Танов ги запечатва заедно с Пещера през 2010-та за цял месец, ама файда от цялата работа?
  • 19 Уф, пак ли

    2 0 Отговор
    Че то кога е имало

    Коментиран от #20

  • 20 Стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Уф, пак ли":

    Чакаме самообвинения.....още малко ли да почакаме?
  • 21 Мечо пух

    3 0 Отговор
    Има ли опг където да не е замесен кмет, общински , че и децата им , ако не играеш по дайрето, няма да си и в управата, мене на вторият ден ще ме изгонят , щото хем много при казвам хем ще им противоречя, , аз независимо от мечтата да следвам право не кандидатствах , щото щях да умра от глад
  • 22 Ха де

    3 0 Отговор
    Тя цялата ни държава е една перачница за пари ....
  • 23 кръкаяко ракияминен гост финландия

    1 0 Отговор
    хората да идват при нас що да ви даваме пари за внос ще изнасяме за вас
  • 24 ШОПА

    0 0 Отговор
    Значи МИНЮ е спрял да си плаща - така ли да разбираме ?