Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 17:46 2 657 11

Разкриха подробности за "търговците на смърт" в онкоболници

  • онкоболници-
  • гдбоп

Не става въпрос за разследване в болници, а за разследване на конкретни служители в двете болници, които са извършили отделни деяния. Културно бих ги нарекъл лоши практики. Това каза на пресконференция зам.-главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод съвместните проверки на спецпрокуратурата и ГДБОП за злоупотреба с лекарства, съобщи Novini.bg

"Събрани са доказателства за 7 лица. До края на деня предстои привличането им като обвиняеми за организирана престъпна група. За мен, вероятно и за обществото тези практики не са тайна. Факт е обаче, че по това дело за първи път ще се види как лекарства, предназначени за онкоболни не стигат до тях, а се изнасят от лечебните заведения и се реекспортират", заяви Гешев. Той обясни, че са използвани са СРС, проследено е движението на лекарствата.

Всичко това е търговия с живота на хората. Резултатът е, че се се източва Здравната каса, това са нещо като търговци на смърт, търгува се с живота и с бъдещето на хората, те не получават животоспасяващи лекарства. Някои лица на гърба на здравната система и на живота на хората реализират печалба, изкарват пари на гърба на умиращи хора, подчерта шефът на Специализираната прокуратура.

Според мен се касае за някакъв системен проблем. Ние сме крайният вариант - трябва да има превантивна дейност, не става само с наказателна репресия, заяви още Иван Гешев.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова не изключи възможността групата да е функционирала повече от година.

Медикаментите, които са реекспортирани, не могат да бъдат купени свободно, нито намерени в мрежата. Схемата работела по следния начин - на раково болни не са вливани, но са изписвани въпросните лекарства. А вливанията са ставали само на хартия.

При втората схема директно били подменяни лекарства срещу много пари. А медикаментите вместо да бъдат прилагани на пациентите, заминавали за страни от ЕС, където цената им била значително по-висока.Тепърва ще се прави експертиза на това, което е вливано на болните. Съмненията са, че не са оригинални лекарства, които не е ясно как са придобити.

Двете болници не са свързани пряко. Но групата имала ръководител. Той намирал посредниците, които се свързвали с медиците по веригата.

Двама лекари от София и фармацевт от Благоевград са задържани за схемата, чрез която е източвана Здравната каса с незконен реескпорт на медикаменти за онкоболни. Стана ясно, че сред обвиняемите е управителят на на една от болниците. Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св. Мина" в Благоевград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от София

    30 0 Отговор
    Сега всички участници в схемата да ги прекарат 100-на пъти през ренгтен, за да получат доза, достатъчна да развият тумор или левкемия. После да ги пуснат по същите процедури, по които минават пациентите им. Нека това да им бъде наказанието, от затвора ще излезнат, пари за обезщетение ще извадят, а съвест - нямат.
  • 2 гост

    20 1 Отговор
    Мои роднина беше в болница и на епикризата изписани доста медикаменти,а на практика 2-3 от 5 вида хапчета и процедури.Крадци на човешки души!
  • 3 среднощен

    20 1 Отговор
    Изроди...!!!
  • 4 дром

    1 19 Отговор
    балгарите и турците са роби на нас ромите разбрахте ли гяури

    Коментиран от #6, #9

  • 5 гост

    17 0 Отговор
    Трябва да минат по пътя на Спасителя, понеже не са достоини за жертвата му. Да бъдат бичувани и разпнати! Това не са християни. Много грехове могат да бъдат опростени, но да крадеш от живота на страдащ......
  • 6 Анонимен

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "дром":

    По логиката на Дарвин, ти си роб на членестоногите.
  • 7 Пешо

    10 0 Отговор
    Специализираната цацаратура защо се правят на ударени. Да си кажат, че държавните болници са тези в които това се случва. Обикновено държавните болници са с дългове, а персонала в тях с влогове.
  • 8 Реалист

    7 0 Отговор
    Докато едни крадат и източване парите ни други умуване как да ни увеличат здрасти осигуровки, и да ни лепнат втори, здравни, аз дето си плащам редовно и никога не съм посетила лекар от 2000 година, за 40 г трябва стаж нямам 1 болничен, освен раждането на 2 ми деца , питам къде са ми парите, защо се казва лично здрасти осигуряване след като парите ми отиват в общия кюп и кой знае на кого в джоба, има едно решение, на всеки да се издаде карта с парите които се е осигурявал, не да ги тегли , а само когато посети болница и тази карта да се регистрира какво е заболяването и колко е платил пациента , да видим тогава, няма ли да си плащат и тези които чакат на готово, а онкоболен ите , държавата да доплаща, тогава никой не ще може да краде, и затова ли пак ние малкото работещи ще плащаме високи данъци за да влизат повече пари с които да подпомагат , социални слаби и нуждаещи се, всеки може да се разболее , но не е този начина, здр, са си мои а не общи, казваме лично здр осигуряване , а не общо, надявам се да ги осъдят , но няма, защото е опг, а тя не е само от тия човека, а бе кво стана с Москов, той, малко ли краде и той , бас държа че е в схемата няма начин, а десито кво се прави на община и тя беше мин на здр, и нея да питат, иначе , от село няма как да си купиш мезонет в София,
  • 9 Дром

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "дром":

    Циганите найдолни маймуни във природата.
  • 10 ицо

    0 0 Отговор
    бургасмед най голямата болница с търговия на смърт
  • 11 health

    0 0 Отговор
    Аааааа, тези как се гледат в огледалото и как заспиват нощем не знам... Не че нещо, обаче ако чуя че някой ги е избил заедно със семействата им - ще си отворя една бира.