20 Октомври, 2018 18:32 12 853 33

Митьо Очите може да остане в турски затвор

  • митьо очите-
  • турция-
  • затвор

Българските власти го искат, но турският съд изобщо не е насрочил дело за изслушването му

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, може да остане още няколко години в турски затвор, твърди вестник "България днес". И до ден днешен турският съд отказва да насрочи дело за връщането на Димитър Желязков - Очите у нас.

60-дневният срок, в който важи европейската заповед за арест, изтече преди две седмици. Така на практика основанията за задържането и евентуалната му екстрадиция у нас стават невалидни, обясняват юристи.

"Не мога да ви кажа защо съдът не е насрочил дата за разглеждане на делото за екстрадиция на Димитър Желязков. Ние от прокуратурата сме подготвили документите и чакаме заседание. Ако се стигне до дело и няма възражения от страна на обвиняемия, той може да бъде върнат в родината си веднага. Ако възрази, обаче може да се проточи и с години.", казаха от държавното обвинение.

Освен съда от случая на Очите не се интересуват и българските дипломати в Турция, показа проверката на колегите.

"Митьо Очите е арестуван в Турция?! Сигурен ли сте?", така изненадано възкликна служителка в консулството ни в Истанбул, която отговори на посочения за връзка с граждани телефон.

След като й бе разяснено, че случаят със задържането на Очите е действителен, и то с двумесечна давност, тя внезапно се притесни и възкликна: "Да, това беше отдавна!". След като спомените на дипломатката се проясниха, тя стана значително по-словоохтлива и сподели, че арестантът не е търсил контакт с консулството. Опит за връзка с него най-вероятно не са правили и българските дипломати, макар това да е тяхно задължение.

Все пак служителката уточни, че не е напълно сигурна, тъй като отговорниците за това не са вече на работа и няма кого да попита.

Информация за случая с хаоса с Очите нямат и в българската прокуратура. Те продължават да се надяват, че задържаният в Истанбул Желязков ще бъде върнат у нас.

"Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение, макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установено, следващата стъпка по закон е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие", заяви Арнаудова още по време на задържането на несебърския Ал Капоне.

Очите е арестуван по подозрения, че е шеф на организирана престъпна банда за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Групата на несебърския Ал Капоне е разбита по време на зрелищна спецакция в Бургас на 2 август тази година, при която са задържани 12 души, но Димитър Желязков не е сред тях. Очите е незабавно обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Ден по-късно е открит и задържан по силата на издадената европейска заповед за арест. Той е разпознат от турски ченгета в Истанбул.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    46 2 Отговор
    Харесали са го в Турция, може би.

    Коментиран от #23

  • 2 Шарлатанче

    43 10 Отговор
    А може и само празни приказки да си дрънкате. Кой го знае на кой екзотичен курорт си вее байрака.
  • 3 шаш

    55 2 Отговор
    Разпиляха се по широкия свят: Очите, Галеви, Цецо Василев, Ветко...И други демократи
    Ние обикновените българи не страдаме от това. Такава ни съдебната система
  • 4 Ганьо

    49 0 Отговор
    Харесало му е много в килията с манафите и не ще да се връща обратно.Викали му галено Очана-Шушана.
  • 5 Еремиев

    38 3 Отговор
    Дали пък не сме го забравили в Турция?
    Дали пък сме помолили Истанбул да го държат там?
    Дали пък някой не се страхува от разкритията които може да направи?
    Дали пък не е вече при братя Галеви или при Веска Меджидиева?
  • 6 МИ ТЯ ДРОГАТА ИДВА ОТ ТУРЦИЯ

    21 2 Отговор
    НЕГОВИТЕ МЕСТНИ АВЕРИ СИГА ША ГУ ОРЕДЯТ ЗА КУШАДАСЬ....ЦЕЛОГОДИШНО
  • 7 Пешо

    28 9 Отговор
    Отдавна си е платил и не е в затвора. Колко трябва да сте наивни? Същото стана и със ония банкер дет го "хванаха" в Сърбия. И двамата изнесоха български пари зад граница и няма да ги видим повече.
  • 8 там си е добре

    30 0 Отговор
    Интерес да го връщат тук може да имат само тези, които го закрилят, защото и на децата е ясно, че върнат ли го веднага съдебната ни система, ще го освободи ! Я оо-добре да си кисне в турските затвори, там си му е добре !

    Коментиран от #18

  • 9 Усмивката

    19 1 Отговор
    Отново никой нищо не знае.Инак Алка Поне на Балканите бил.Знакова фигура от престъпния бизнес бил.След бурята затишие.Добрият стар сценарй.Явно приятелството Борисов Ердоган надхвърлят правителствено държавните протоколи.Дет му викат взаимноизгодно сътрудничество
  • 10 112

    19 1 Отговор
    Според мен от косулството нямат интерес да държат връзка с него, даже като е заточен в друга държава им отърва, доста даже.
  • 11 Ганю Ганев

    8 0 Отговор
    Може и общ бизнес да е завъртял със Свети Петър.
  • 12 Райчо циганина

    14 2 Отговор
    Бойко и Ердоган са приятели ,, работата е ясна и e съмнителна
  • 13 Бойко ефенди

    23 3 Отговор
    Митьо очите знае много работи , и затова не го искат в България ,защото може да изпее много работи
  • 14 Бачо Киро

    18 2 Отговор
    Ще седи ами, няма и да бързат, защото отгоре са им наредили.... А знаете #КОЙ е голям приятел със Султан Ердоган и му предава неговите изисквани лица в рамките на един ден и без никакво разследване.... Очите каза, че като се прибере има много неща за казване, та ББ взе мерки..
  • 15 гост

    14 3 Отговор
    Митю Очите си има стабилен Бизнес с Заведения и Хотели в Турски Курорти няма да се прибере в БГ .
  • 16 Еврикааа

    9 1 Отговор
    Бе не го щат тук , и той с Галеви нейде на свобода
  • 17 Селянина от София

    10 2 Отговор
    Митьо Очите е агент на Бойко ,,сигорно,,
  • 18 Stefko 88

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "там си е добре":

    Абсолютно! По-добре там , че тук още на летището ще си отиде у тях. Така поне ще вземе да види малко затвор.
  • 19 1234

    22 1 Отговор
    Върне ли се жив ще говори, за това ще умре при нещастен случай с турция. Никога няма да го върнат, герб не го искат тук жив
  • 20 123

    18 1 Отговор
    Нека му се порадват там. Ще оцъкли още повече очите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ще го държат там

    9 3 Отговор
    Докато се позабрави. Така е поискал ортакът му от приятеля си Ердоган. Защо го чакаха да отиде чак там, че да почнат да го търсят? После усилия усилия ще си се прибере. Заповедта за задържане е изтекла, той престъпление в Турция не е извършил, нищо чудно и изобщо да не е в затвор, а да си вее байряка в някой курорт...
  • 23 Зайко Байко многознайко

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "толерантен":

    Сигурно го " обиждат" всеки ден.
  • 24 Пешо Иванов

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Митьо Очите може да остане в турски затвор

    А дано да е до живот!
  • 25 рапъра

    8 1 Отговор
    нали го издирваха с червена бюлетина,май всичко е нагласена боко се обади на тайпи и всичко е точно
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 vasik atanasova

    8 3 Отговор
    ДЪРЖАТ ГО ТАМ
    ЗАЩОТО ТУКА ЩЕ СЕ РАЗПРИКАЗВА
    ТОЙ ЗНАЕ МНОГО НЕЩА
  • 28 ПАТРИОТА

    7 0 Отговор
    Забележете..всички БГ престъпници които избягаха от БГ да се скрият правосъдието ..са недосегаеми..УАЙ...?!..Защо ли..!ами когато са бягали не са забравили да си вземат портфейлите!!!..
  • 29 Милетиев

    6 0 Отговор
    Ще стои там докато каже Козела, той определя кой какво ще прави и всички от ББ, Цацаров и надолу по веригата са на хранилка при него и правят каквото той каже!
  • 30 Uflaf

    5 0 Отговор
    Шпионажа и написването на книжка с приказки от Димитър диктувайки на турските власти историйки от 1996 до сега няма да приключи бързо и на тях сигурно им е интересно да разберат кой,с кого ,кога и как са навързани в не малко интересуващата ги югоизточна част на страната. То като се замислиш от улицата с такситата до кой може да си построи хотел в Слънчака ,та до кой държи складовете за алкохол и всичките свински черва политик бизнес олигарх и родата минава там. Надявам се по-скоро той да мълчи пред тях защото ако си е отворил устата за лъжа или истина ,то ще сервира историйки за шантаж и рекет срещу половин Бг Елит. Има само два варианта за да го държат-или говори хубаво и дълго защото има интерес и втори- защото мълчи все още. Трето няма. Коментар №1 е прав и няма как да не е така.
  • 31 Митю Ушите

    1 0 Отговор
    Да си стои там и да гние, тва заслужава бок..ука,турските затвори не са като нашите да го глезят и обгрижват.
  • 32 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор
    А бенчо как е?нали пена излазаше от устата му и се поболе и у болница отиде а?
  • 33 Циник

    1 0 Отговор
    Харесали са го анадолските манафи и не го пускат.