Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 17:40 2 990 20

Български документи стрували между 5000 и 8000 евро

  • дабч-
  • петър харалампиев-
  • иван гешев-
  • чужбина-
  • българско гражданство

Схемата в ДАБЧ е действала от юни 2017 година - месец след като Петър Харалампиев е назначен за председател

Български документи стрували между 5000 и 8000 евро - 1
Снимка: БТА

От Прокуратурата и КПКОНПИ обявиха подробности около схемата в Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) за даване на документи за български произход на граждани на Македония, Украйна и Молдова, които не са имали подобно право.

Действията на групата са били в две насоки - срещу заплащане да бъдат ускорени удостоверения за произход на граждани на Украйна и Молдова, които имат българско потекло. И, отново срещу заплащане - да бъдат издадени неистински удостоверения на граждани на съседни на България страни - без български произход.

Схемата е действала от юни 2017 година - месец, след като Харалампиев става председател на Агенцията за българите в чужбина, разказа заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР.

"Събрал определени представители на българските общности извън България и казал как ще се работи за в бъдеще - с определени плащания, за да се придобие бързина и всичко друго. Защото явно този човек, той не е престъпник, защото не е осъден - това е едно логично предположение, отишъл в тази агенция за да осъществява "лоши практики". Да ги наречем по този начин".

"Става въпрос за суми, които са плащани - между 5 000 и 8 000 евро за удостоверение на най-ниското ниво. Разпределяла се е сумата по цялата верига до ръководството на агенцията, която, според нас, е част от организирана престъпна група, са стигали между 1000-1500 евро на случай".

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя и главния секретар на Агенцията за българите в чужбина и на единия посредник. Четвъртият арестуван - жена с тежко заболяване, която е съдействала на разследващите, излиза на свобода срещу подписка.

Ключов свидетел на прокуратурата, дал показания пред съдия, е заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров. Той знаел за схемата, опитвал се да ѝ се противопостави, но участниците в групата се опитвали да го заобиколят, каза Иван Гешев и препрати към самия Владимиров въпроса - защо не е сигнализирал прокуратурата и службите.

Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията. Заместник-главният прокурор Иван Гешев цитира свидетели, които казали, че веднага след встъпването си в длъжност Харалампиев събрал ръководители на български дружества зад граница и им е казал, че от тук нататък така ще се работи в Агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриотки оод

    13 3 Отговор
    Ще предават ли директно по ТВ-то самогръмването на главния Шкембелан и кога ?
  • 2 Македонец

    12 3 Отговор
    Тиквата и Шишкото са се хванали за гушата. Арестуват се съмнителни богаташи. Май е време за избори. Кампаниата е в пик.
  • 3 Гоце Делчев

    7 3 Отговор
    И откъде сиромашките "македонци" имат толкова пари? Макетата нямат пари да си подновят паспорта, камоли да си купят български, макар че много искат.

    Коментиран от #6

  • 4 Гоце Делчев

    4 1 Отговор
    Тази разработка е изцяло срещу България.
  • 5 Мозев

    6 3 Отговор
    ВМЕСТО ДА ДАВАТ ГРАЖДАНСТВО НА БЕЛИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ, ПОВЕЧЕТО ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД НА КОИТО НЕ СЕ ДАВА !!!! ТЕ ГО ПРОДАВАТ НА ВСЯКАКВИ ХАЗАРТНИ МЕЛЕЗИ
  • 6 Македонец

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гоце Делчев":

    Ти пък, сиромашки. Явно по-далеч от твойто село не си излизал.

    Коментиран от #8

  • 7 Гоце Делчев

    4 2 Отговор
    Българи работят срещу България, жлко, срамно и тъжно.
  • 8 Гоце Делчев

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Македонец":

    В Северна Македония освен български села, няма друго.

    Коментиран от #10

  • 9 Изстрадал поданик на ЕС

    2 1 Отговор
    То и дипломата от НСА за македонци и кипърци струваше толкова 8-10к.€, явно цените са договорени...
  • 10 Македонец

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гоце Делчев":

    “Българският търговски агент в Солун, Атанас Шопов, и солунският валия, Хасан Фехми паша, в началото на 1904 г. са имали разговор, при който валията постоянно се оплаквал от македонците и попитал Шопов: ‘Дали македонците още буйстват в България?’ На това Шопов отговорил: ‘Как да не буйстват, паша ефенди, когато днес по-голямата част от македонското население е в България. По-голямата част от жителите на София са македонци; голяма част от офицерите в армията са македонци; голяма част от видните чиновници са македонци; цялата македонска интелигенция от Македония е в България. Македонска е и тълпата по улиците.’ По това валията констатирал, че македонците играят важна роля в България, при което Шопов добавил: ‘Много важна, паша ефенди, по-важна от всякога. Изобщо, ролята на македонците в съдбата и живота на българите винаги е била важна’. В подкрепа на изнесеното, Шопов пояснил приноса, който са имали македонците в културния план за българите.

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Паша ефенди

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец":

    Такъв разговор не съм провеждал, това може да се съчини само в един македонски учебник по история. Александър Македонски е македонец и фамилията му идва от македонската империя съществувала още преди древна Елада, някъде в периода на последните динозаври.

    Коментиран от #16

  • 12 Дюк

    3 0 Отговор
    По БТВ оповестиха,че са прибирани по 200хил .евро на седмица,а шефа на агенцията го съдят за 6хил.евро.Да не би да са 6млн.,а тази журналистка да се е объркала(Кана Рачева)?
  • 13 БЕНЗИНДЖИЯ

    2 1 Отговор
    Всички хора който имат някакво участие в властта имат лукав поглед завиден пълнител и само стрелят по народа пълен геноцид
  • 14 Avatar

    1 0 Отговор
    2 години условна наи много за 200 000евро иас искам .но несъм във власта .и замен щее 15минимом
  • 15 Димитър Кънев

    5 0 Отговор
    Каквото и да каже както и да се оправдава Другарят Каракачанов той си е виновен.Било грешка,не бил взимал пари.Хайде стига откъде Другарят Каракачанов е направил този ВРАТ.
  • 16 Македонец

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Паша ефенди":

    Заповядай източник: ДАРМ, Български генерален конзулат (БГК) - Солун 1896-1915, мф. Бр. 4278, Но. 181, 20 февруари 1904.
  • 17 Македонец

    3 1 Отговор
    Иначе акцията е поръчкова. Те си бачкат от доста време, има няма 20 години. На хранилката с паспортите са над 100 човека. Идеята е да се кротне Каракачанов. От кой? От същите на които той им пали свещи. Жокер: Борисов чистити следващите стъпки за присъединяване на Македонония към НАТО и ЕС. Каракачанов не го направи.
  • 18 Под човек си

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец":

    Кажи вида на наркотика с който се упояваш.

    Коментиран от #20

  • 19 емо73канар

    3 0 Отговор
    Доста се е облажил шопара. Но понеже не е дал парче от баницата /около 80%/ на Виниту, гризна дръвцето.
    п.п. Ще съм доволен дори и само тоя глупав бушон да влезе реално в затвора.
  • 20 Македонец Над Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Под човек си":

    Кафе