Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 07:29 6 523 24

2 ноември 2004 г. Убит е Тео ван Гог

  • тео ван гог-
  • режисьор-
  • убийство

Неговите критични възгледи и безцеремонен подход обаче го правят непопулярен в очите на доста хора

2 ноември 2004 г. Убит е Тео ван Гог - 1

В 8:45 ч. на 2 ноември 2004 г. един непознат, облечен в традиционна мароканска „джелеба“, напада велосипедист в центъра на Амстердам.

Нападателят прострелва велосипедиста и го наръгва многократно в гърдите с нож, като остава равнодушен към молбите за милост на жертвата си. Въпреки смъртоносните си рани, жертвата успява някак да пресече улицата, но убиецът го застига и отново го прострелва и намушква. След това прерязва гърлото му с касапски нож, докато минувачите гледат случващото се.

Накрая убиецът забива ножа си, на който е нанизано писмо, в гърдите на Тео ван Гог. Нападателят хуква да бяга към Остерпарк, където попада в престрелка с полицията, в която са ранени сериозно един полицай и един случаен минувач.

Тео ван Гог, правнук на прочутия холандски художник Винсент ван Гог, също като своя прародител води доста необикновен живот. Тео е виден, свободомислещ холандски режисьор, писател, журналист, актьор, продуцент и защитник на свободното слово, който използвал медиите като отворена трибуна, от която да запознава света със своите скандални гледни точки по въпросите за религията, политиката и моралните стойности на обществото. Прямият и често провокативен начин, по който изразява идеологиите си, бързо го прави популярна фигура в Холандия.

Неговите критични възгледи и безцеремонен подход обаче го правят непопулярен в очите на доста хора. Тео изразявал мнението си, без да го е грижа дали то няма да обиди някого. А мнозина се обиждали. Той рязко критикувал християнството и юдаизма. Най-засегнато обаче се почувствало мюсюлманското общество, когато веднъж той нарекъл мюсюлманските имигранти в Холандия „е*ачи на кози“.

Гневът срещу Ван Гог достига връхната си точка, когато на 29 август 2004 г. по телевизията е излъчен неговият скандален филм „Покорност“. Сценарият за филма е дело на холандската феминистка и политически деец Аян Хирси Али. Лентата изобразява четири полуголи жени, облечени в дълги прозрачни воали, върху чиято кожа са изписани текстове от Корана, описващи физическите наказания, полагащи се на непокорните жени. По гърба и краката на някои от тях се виждат червени следи от камшик. Не е изненадващо, че десетминутният филм предизвиква вълна от ярост сред мюсюлманската общност.

Убиецът на режисьора е идентифициран като 26-годишния Мохамед Буйери – ислямски екстремист с холандско и мароканско гражданство. Той бил мотивиран за убийството от филма „Покорност“ и от своята омраза към западния свят и онези, които отказват да приемат ценностите на исляма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефчо

    99 9 Отговор
    Мюслите в Азия и Африка. Европа е Християнска земя и ше я пазим с меч и огън от бацилите и вирусите!

    Коментиран от #13

  • 2 Справедлив

    61 3 Отговор
    Сами викате мюслитата при вас-пари им давате,религията им почитате,държавите им унищожихте-пък сега се чува джендърски рев...Сами сте си виновни-затова сега си и плащайте..жалкото е,че и невинни европейци страдат и умират заради джедърлъка,който се разпострани в Европа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 среднощен

    21 1 Отговор
    Няма положителни герои в тази трагедия на съвременното ни общество!? Нито подиграващя се с религиозните ценности и чувства, нито "отстояващият" по този начин своите религиозни убеждения..!? Това е бъдещето на Европа и света, когато не искаме да носим моралните задължения произтичащи от предназначението на човека - като " Венец на творението"!!?

    Коментиран от #7, #16

  • 5 Stork

    8 1 Отговор
    Само АДО Ден Хааг!
  • 6 Stork

    6 1 Отговор
    Само АДО Ден Хааг!
  • 7 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    ..нито подиграващия се..
  • 8 Валя

    26 6 Отговор
    Поклон пред паметта на този смел деец на борбата против религиозния авторитаризъм , да са живи и здрави атеистите спасители на планетата
  • 9 Batushka

    13 10 Отговор
    Религията е ЗЛО!Всяка религия !Най голямото постижение на комунистите бе ,че я задушиха но злото оцеля и днес бурените му отново избуяха....не познавам атеист които иска да убива религиозни макаци ...но познавам агресивни религиозни зомбита...забелязали ли сте ,че всички престъпници са супер набожни и май си имат пряка линия с бог....

    Коментиран от #17, #18

  • 10 Валя

    15 4 Отговор
    В крайна сметка религиозните простотии да такава степен са се подиграли с човешката същност че направо са я унищожили , в този смисъл подигравките са напълно заслужени , религиозните са се подигравали с хора като мен векове наред пък не съм тръгнала да убивам никого
  • 11 анонимен

    11 1 Отговор
    Така ще е докато се кланяте към пустинния демон Аллах (Моллох)
    Вижте н гугъл кой е молох и ще останете изненаданиhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%85_(%D0%B1%D0%BE%D0%B3)

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 куку руку ку

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стефчо":

    Като гледам как е опазена... Пази Боже!
  • 14 Един

    26 1 Отговор
    КАТО МРАЗИ ЗАПАДНИЯ СВЯТ ЗАЩО ЖИВЕЕ ТАМ, А НЕ ПРИ БРАТЯТА СИ МЮСЮЛМАНИ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БатП

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    От липса на критици, или както ти ги наричаш подиграващи се, се стигна до тая Европа, в която вече не можеш да си сигурен пътувайки до голям град за туризъм дали няма да се върнеш в ковчег. Пълно с радикални рязани патлаци. Бил ядосан на западния свят, че не приема скопената му религия. Ислямът е смърт, а алах педофил.
  • 17 Японеца

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Batushka":

    Много си заблуден, комунистите са най-големите убийци-атеисти.Прочети колко хора за избили!
  • 18 Усмивката

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Batushka":

    Да беше живял 50 години на миналия век щеше да видиш .Но и сега може го видиш.Просто истински християнски водачи нама .На тяхно място са поставени тези ,съмишленици на убиването.А колкото до Бог ,има време .Ще го видиш
  • 19 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "анонимен":

    псевдорелигиозните да мълчат
  • 20 Нази

    0 1 Отговор
    Националист е този който има жена сирийка следвайте го! Той е ристос.
  • 21 Аналлизатор

    0 1 Отговор
    Ние българите основно сме атеисти,а атеизмът е индивидуална дисциплина,затова си и патим!
  • 22 АМеркъл

    2 0 Отговор
    Наистина са такива-е.ачи на кози и на камили като Кадафито и моамед...уроди!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    0 0 Отговор
    Няма защо да се учудваме, нали сме много гостоприеми и състрадателни?!
    Защо ги пускаме? Защо им даваме гражданство?
    "Ценностите на исляма" - убийства, изнасилвания, мръсотия!
    Нашите ценности са християнски ценности, защо в собствените ни страни ще ни налагат техните ценности с пистолет и нож и ще ни режат гърлата?
    Няма ненаказано добро. Европа се превърна в заложник на мигранти.
    Докога ще търпим това?!!!