1 592 9

Македонски журналист: При нас открито рекламират търговията с бг паспорти

Александър Дамовски казва, че търговията с българско гражданство става чрез посредници, които рекламират услугите си открито

Светослава Ингилизова

Македонският журналист Александър Дамовски заяви в предаването „120 минути” по бТВ, че търговията с българско гражданство става чрез посредници, които рекламират услугите си открито. Ето какво каза журналистът по повод скандала с продаването на българско гражданство и ДАБЧ. -0:32 „Това от години е добре развит бизнес в Македония.

Очевидно и в България. Посредници бяха разни адвокати, хора с някакви канцеларии, които свободно се рекламират в медиите в Македония, че посредничат и гарантират издаването на български паспорти. Това бяха главно офиси, отворени в източна Македония – в Делчево, Берово, Струмица, Щип, вероятно и в Скопие. Буквално свободно се развиваше тази т.нар. „търговия”. Рекламите главно бяха, че се гарантира жителство и накрая документ – паспорт”, заяви Дамовски.

Журналистът посочи, че рекламите са били главно обяви във вестниците и в специализирани сайтове за обяви, където е имало телефони и услугите, които предлагат посредниците. „При вас са замесени хора от държавната администрация. Тука са замесени – ние ги наричаме „мешетари” – разни бизнес посредници, които просто надушиха добра и лесна печалба и влязоха в тази работа.

Очевидно имат и добри връзки с България – с посредници от България или директно с държавните служители, това не го знаем. И просто работата си вървеше без никакъв проблем”, каза Дамовски. Дамовски посочи, че в Скопие има слухове, че голяма част от македонските политиците и депутатите имат български паспорт, но няма информация дали те са замесени в този бизнес. Той допълни, че многократно е правил репортажи за придобиването на паспорт.

„Просто нямаше никакъв проблем – беше нужно само да се копират македонските документи, акт за раждане, да имате македонски паспорт. Лесно се сдобиваш с адрес в Кюстендил, най-често на местоживеене. И след това идваха тези процедури – разговор с някаква комисия в София или други градове, в които трябваше да се знае част от българската история, трябваше да се знае дори и да се пее българския химн.

Понякога тази част от посредничеството се случваше и в българското посолство в Скопие и след това беше въпрос на тарифа. Това с петте хиляди наистина е изненада за мен. Преди 7-8 години цифрата беше много по-малка. Между 1000 и 2000 евро. Може би сега е поскъпнало”, каза Дамовски. „Албанци са се сдобивали с такива документи. Как да ви кажа – това не е въпрос на някакъв патриотизъм, не е някакъв национален въпрос – това при нас беше и все още е въпрос на бедност, въпрос на икономика. Хората просто бяха принудени спасяват достойнството си, да си търсят работа на големия европейски пазар в Германия, Италия, Швейцария.

И тук няма значение, дали някой е македонец, албанец, сърбин, молдовец, украинец, пък се чувства по произход българин. А просто целта беше да си намери работа”, допълни Дамовски. Журналистът заяви още пред Светослав Иванов, че от македонска страна не е имало официална информация за акцията и разследването в Държавната агенция за българите в чужбина.

Имаше само изявление от говорителя на правителството на Македония за това, че доколкото има запитване от българска страна за общо разследване, те ще се включат в тези разследващи действия. Няма инициатива от наша страна за разследване на целия този очевидно нелегален бизнес. И това, което е най-важното – думите на вашия министър на правосъдието за смяната на критериите, така че да се прекрати този нелегален канал за издаване на такива документи”, коментира Дамовски.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • на диета
  Отговор
  1 09:53  05.11.18
  Шкембе се прави с пачки, много пачки !
 • Ванчевски
  Отговор
  2 10:10  05.11.18
  Па нека Дамовски да си купи сръбско гражданство и да оди на макя си во гъзот!

  Коментиран от #6

 • Много шум с явна цел
  Отговор
  3 10:27  05.11.18
  Това, че е пълно с посредници които попълват и придвиждат документите на кандидатите не означава задължително, че има корупция и в администрацията. Тя работи с документи и не е разследващв орган за да разбере кой докумнет е фалшив и кой не. Това се отнася за всякакъв вид услуги и адвокатските кантори и фримите за услуги не са незаконни. Да не говорим за рояка от посредници които откровено лъжат клиентите. Нима не е така и обещанията за намиране на евтино общинско жилище и много други? този случай се използва политически.
 • 4 11:14  05.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Таня
  Отговор
  5 14:24  05.11.18
  Факт е ,че много чуждестранни граждани са взимали българско поданство без да имат български корени, разбира се чрез заплащане - корупционни начала. Затова трябва всички които са участвали в тази схема да бъдат наказвани и най вече държавните служители .
 • Обективен
  Отговор
  6 17:55  05.11.18

  До коментар #2 от "Ванчевски":

  Гадно ти е а? А това че Шкембето Каракачанов върти бизнес на гърба на македонските и български граждани не е важно, а? Важно е Шкембето за затлъстява.
 • Македонец
  Отговор
  7 18:03  05.11.18
  Във всеки град в Македония има поне 10 посредници които изкарват високи месечни заплати с изкарване на бг паспорт. Напоследък, понеже интересът бе спаднат, бюрократите в агенцията, чети хората на Каракачанов, започват на издават гражданства на всякакви хора: с криминална история итн. Всичко това което се случва е само предупреждение към Каракачанов. Оневинени са ВМРО, а бачкат тихомолком от 25 години насам.
 • 8 09:37  06.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Циганин
  Отговор
  9 08:53  08.11.18
  Не обвинявайте Каракачанов, гадните мръсни цигани въртят тази търговия, те вдигнаха цената на горивата а преди това фалираха КТБ. Точно тия от Столипиново и Факултето. Да знаете също провалят и кворума в НС.

Напиши коментар:


Публикувай