8 671 28

Българска проститутка изкарала €2 млн. за своя сводник в Германия

11 дни двама полицаи записвали показанията ѝ на хартия

Българска проститутка изкарала €2 млн. за своя сводник в Германия
Снимка: Shutterstock.com
Мария Атанасова

Потресаващата си лична история разказа тези дни във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" българка, станала жертва на трафик на хора. Вузът беше домакин на конференцията „С теб съм! Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“, пише в. "Борба".

Стотици ученици, студенти, преподаватели, директори на институции и училища в старата столица изслушаха разказа за съдбата на младата българка и от нея, и от разследващия полицай Ян Смит, който призна, че случаят на българката Олга е уникален за холандските власти.

„Осем години живях в затвор от страх и принуда. Не бях човек, а предмет. Използваха ме и клиентите, и сводникът ми. Продължавам да се питам как въобще успях да премина през това, да го преживея и да оцелея. И до днес не мога да обясня на някои хора защо не съм направила нищо през всичките тези осем години, защо не съм избягала“, разказва спасената жена, която е избрала да се представя с името Олга.

Тя била студентка, когато през 2000 г. се озовала в Холандия и в лапите на сводник, който още в първите часове я пребил жестоко, за да я подчини психически. Трябвало всеки ден да бъде с 30 клиенти, за да покрие дневната норма от 1000 евро, които сводникът й изисквал от нея. „За първи път разказах на моите родители какво наистина ми се случва през 2009 г., когато полицията в Холандия започна разследването. Дотогава телефонните ми разговори с тях винаги бяха режисирани и аз им съобщавах за себе си само това, което ми беше наредено да кажа. Когато признах къде съм и какво съм принудена да правя, те не можаха да повярват“, обяснява Олга.

И признава, че 10 г. по-късно тя все още не знае как да се справи със свободата си и признава: „Преживях депресия, мисълта за самоубийство, спечелих делото, но още не съм успяла да започна живота си отначало. Имах толкова много мечти. За една голяма мечта вече е прекалено късно – да стана майка. Изгубих 10 години от живота си. Тялото още ми причинява толкова болка, че едва самата аз успявам да го докосна. А дали ще допусна до себе си и до него друг мъж… не зная“.

„В Грьонинген, където аз живея, проституцията е частично легална. Общината е тази, която дава разрешителните за отваряне на витрини и клубове и в моя град има 100 витрини и 10 клуба. Там работят между 200 и 300 момичета, от които между 50 и 70% са от България. Ние наблюдаваме всички тези момичета, но за съжаление, трафикът на хора е трудно престъпление за нас, разследващите, защото е свързано с морала. Момичетата са изплашени и обикновено казват, че правят това доброволно и с желание“, разказва и разследващият полицай Ян Смит.

Пред многобройната аудитория той сподели, че за първи път са забелязали Олга през 2000 г. в една от тези прословути витрини. „Беше винаги усмихната, докато я наблюдавахме. Чак осем години по-късно ние получихме сигнал, че може би тя е жертва на трафика на хора, казаха ни и името на сводника й. Срещнахме се с нея и тя, за щастие, призна, че информацията, която имаме, е точна. Така през декември 2008 г. започна и за нея, и за нас всичко.

Трябваха ни 11 дни и двама полицаи, за да запишем разказа ѝ на хартия“, признава Ян Смит и допълва, че и той, и колегите му останали потресени от признанието й за преживените 100 изнасилвания.

Само месец по-късно той и колегите му се свързали с прокурор в София, за да бъде направено разследване и тук. Българските полицаи бързо събрали и върнали информацията за цялото имущество, което сводникът на Олга е натрупал и има в България. Всички имоти били запорирани. В Холандия сводникът бил осъден на 4 години затвор на всичките три инстанции. Олга спечелила гражданското дело и получила обезщетението, което съдът й определил. След като излежал годините там, мъжът бил върнат в България, където получил 4,5 г. за пране на пари. Имуществото му и тук било конфискувано.

„Случаят на Олга е уникален за нас, не само защото се срещнахме с едно интелигентно момиче, а и заради 2-та милиона евро, които сводникът й беше спечелил от нея, а това е огромна сума. Показанията й винаги бяха последователни и ние много бързо успяхме да докажем всичко“, казва още холандският разследващ полицай.

Конференцията във ВТУ беше инициирана от председателя на комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Той пристигна в старата столица заедно с евродепутата Ева Майдел и Антоанета Василева, която работи за превенция на трафика на хора. Кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов бяха сред участниците в конференцията.

"Информираността е особено важна, когато говорим за противодействие на трафика на хора. Затова с кампании като тази, която провеждаме във Велико Търново, можем да допринесем за предотвратяването на такива случаи, които са много тежки както за жертвата, така и за нейните близки“, каза във Велико Търново председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който дойде в старата столица, за да участва в конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем”.

„Винаги ни е виновна държавата, но на първо място родителите не трябва да губят връзката с децата си. Знаем ли винаги къде са децата ни след 22 ч. А нима е нормално едно дете на 14 – 15 г. да има повече от 1000 приятели във Фейсбук? Знаем ли с кого контактува детето ни, защото отсреща може да стои педофил. Затова молбата ми към всички семейства е да имат диалог с децата си. На второ място вече е отговорността на държавата“, каза още Цветан Цветанов и призна, че дори едно момиче да бъде опазено от трафика на хора, усилията вече си заслужават.

Той обаче призна и това, че България все още е една от водещите страни в региона като източник на трафик на момичета, а Холандия поради либералното си законодателство е държавата, която най-често ги приютява.

Цветанов каза още, че страната ни продължава да прави промени в законодателството и всички те са насочени към завишаване на наказанията и припомни за една от успешните съвместни операции с австрийските служби през 2011 – 2012 г. Тогава сводникът е получил присъда от 10 години лишаване от свобода на последна инстанция.

„Това, което също е изключително важно и върви на съгласуване, е наредба в Министерство на правосъдието, защото трябва да бъде изяснен регламентът, когато едно лице бъде експлоатирано, когато сводник генерира сериозен финансов ресурс, когато бъде осъден и му бъде отнето имуществото и паричните средства, които е натрупал от експлоатация на това момиче, тогава жертвата да може чрез механизмите на държавата да бъде обезщетена с част от тези средства, които се отнемат в полза на държавата. Сега жертвата трябва да си търси правата по съдебен път, но трябва да има ясен механизъм, как един по-голям процент от тези средства да отиват към жертвата, която е преживяла този кошмар“, обясни Цветанов.

Германия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 08:50  07.11.18
  Този занаят трябва да ти идва отвътре. Да го работиш с кеф. А има такива девойки за съжаление или за радост.
 • боцмана
  Отговор
  2 08:56  07.11.18
  И ще ми разправяте , че Българите били мързеливи.
 • Мишо Бирата
  Отговор
  3 08:56  07.11.18
  ... а един мармот завиваше шоколад ... или с други думи казано "Га яди кифетата ни рива , а?" Тъпчели я 10 години и тя не сигнализирала ! Я ! Приказки за деца са това !!!
 • фсфсд
  Отговор
  4 09:01  07.11.18
  Тайна ли е че български висши полицейски служители са забъркани в тези схеми??!! Тайна ли е че си затварят очите за всичко това, защото получават парички??!! Тайна ли е чче почти половината от тези 2 милиона евро са отишли за подкупи и гешефти??!! НЕ! НЕ Е ТАЙНА! Много боли от този разказ, но на фона на милионите подобни случаи на отвличане и принуждаване към проституция, това изглежда нормално. Нормално е, да! Да убиеш човек и да минеш с условна присъда, например, е нещо нормално, така че, защо пък за едно отвличане да си мърдаме задниците??!! Вече намразих България!

 • гост
  Отговор
  5 09:05  07.11.18
  Може печели и това е работа.....!!!!!!

  Коментиран от #6

 • 6 09:11  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Герберасите са тъпи Бойко и Цветанчо
  Отговор
  7 09:18  07.11.18
  Легализирайте проституцията в България бе мишоци. Това е работа не е нещо развратно. Знаете ли колко пари се печели. Жените са като работнички това е им работата. Вие знаете ли какво е работа бе ГЕРБ тъпаци. Аз съм за легализирането. Легален бизнес сводника печели 50 за него 50 за жените. И то парите не са малко. Няма 5 години и те затриват. Този бизнес трае докато жените вече изгубят форма и се набръчкат яко но тя си тръгне с милион пенсия.

  Коментиран от #10, #13

 • Ехе
  Отговор
  8 09:21  07.11.18
  С тая бройка 30 на ден, на право са и разширили отвора....
 • 9 09:28  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Нъмбер
  Отговор
  10 09:36  07.11.18

  До коментар #7 от "Герберасите са тъпи Бойко и Цветанчо":

  В Турция проституцията е легална и регулирана.
 • kkk
  Отговор
  11 09:48  07.11.18
  Само не разбрах какво общо имаше Германия с тази статия...
 • 12 10:13  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Йосип Броз Тито
  Отговор
  13 10:16  07.11.18

  До коментар #7 от "Герберасите са тъпи Бойко и Цветанчо":

  И от къде на къде, сводникът да взима 50 % от заработеното, по справедливо е да се дели 80 на 20, 20 за сводника най-много... Той какво прави освен да охранява и намира клиентела? Да не би да му пукат и на него халката, че да взима и той 50%? А и за какъв милион пенсия говориш, като държавата е бедна и тавана на пенсиите е 950лв? А и тези жени не го работят, защото го искат, а защото ги принуждават, и теб да те пребиват от бой, и ти ще се дупиш на м.....те да те е..т
 • Българите
  Отговор
  14 10:19  07.11.18
  България е затънала в заеми данъци компании ще правим?
 • Грую
  Отговор
  15 10:26  07.11.18
  Пусто да бях станал сводник, ама като я не разбирам тази работа да чакам сега Бо'ко да ми дига минималната заплата в Държавен вестник и да се моля Богу да не ме изпъди работодателят, като я поискам!
 • onq s konq
  Отговор
  16 11:06  07.11.18
  Усещам лек аромат на предизборна реклама - Публикувано във факти.бг: Конференцията във ВТУ беше инициирана от председателя на комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ. Той пристигна в старата столица заедно с евродепутата Ева Майдел и Антоанета Василева...
 • Маляка Мяляков
  Отговор
  17 11:09  07.11.18
  Олга се влюбила в сводника си ,който я черпил по ресторанти и СПА центрове .Разходки с БМВ та и С класи .След това и предложил да избягат в Холандия и да заживеят заедно....заедно с още няколко хиляди пениса... Когато чакаш на готово от някой мъж да те третира като принцеса ставащ принцеса за 10 000 хиляди принца.Дупе да ти е яко... Учете работете и бъдете скромни ,дявола работа нема и дебне във фейсо и инстаграм с разни продажни душици с големи джуки...
 • ПИМП
  Отговор
  18 11:26  07.11.18
  Принцесо моя ....
 • Забравихте
  Отговор
  19 11:37  07.11.18
  Спина. ХИВ те дебни в мрака. Значи събуждаш се без да си заразен отиваш правиш заразен си с ХИВ. После ще си много зле. И си мислиш за миналия ден как си бил незаразен без ХИВ и си викаш сегашния ден в който си се заразил с ХИВ ще си кажеш какво направих какъв глупак съм така ще си кажеш. Секса е оръжие. Внимавай ХИВ позитивни проститутки навсякъде.
 • Карандила
  Отговор
  20 11:44  07.11.18
  100 % става въпрос за сливналии,там освен този "бизнес" и пико,няма нищо друго.
 • Екс Полицай
  Отговор
  21 11:49  07.11.18
  Жените са като свраки кефи ги лъскавото.Не искат да живеятв в боксониера искал лачен живот .И се лъжат по опаковката на епилирани млади ловър бойчета спонсорирани от мазни сотенюори да ловят пеперутки.
 • ачко
  Отговор
  22 11:56  07.11.18
  60% от пруститутките били от България.УжасЕ как да се ожениш за българка върнала се след 10 годишен престой в Холандия....То докато кара колело клитора и ще се оплита за веригата.

 • Ванко 1
  Отговор
  23 12:00  07.11.18
  Набирам манекенки и ПР- ки за Холандия,работата е лесна цел ден лежиш и парите са добри .Включен е и обяд -студен дюнер...
 • гост
  Отговор
  24 12:19  07.11.18
  Хайде кажете ми колко български сводника са изпратени с ефективна присъда в затвора, на колко от тях са им конфискували имуществото и колко от техните жертви са били обезпечени?
 • Метгонтан
  Отговор
  25 12:36  07.11.18
  Сега от 2млн как ще и върнат километража низнам
 • Жарко патронааа
  Отговор
  26 12:56  07.11.18
  Да щом си на 30 а пичката на 14 си педофил а ако я опъне некои на 15 тои не е педофил ай сиктир е
 • Хасан
  Отговор
  27 13:19  07.11.18
  Затова придпочитам козичките, няма спин, няма сифилис, няма папиломи. Е*еш и продължаваш напред!
 • Кичка
  Отговор
  28 21:52  07.11.18
  Ти си готова да пишеш за Шехерезада! Дерзай

Напиши коментар:


Публикувай