2 679 11

Убиецът на Виола обжалва и намалената си присъда

Адвокатите му искат още по-малко наказание

Убиецът на Виола обжалва и намалената си присъда
Светослава Ингилизова

29-годишният Стефан Станев, който уби по особено жесток начин приятелката си Виола Николова, е обжалвал присъдата си от 22 години и 6 месеца затвор пред Върховния касационен съд. Делото ще бъде гледано на 28 ноември от състав на І-во наказателно отделение, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Жестокото убийство на красавицата Виола - студентка в Датския колеж, бе извършено на 23 юни м.г. Младата жена бе пребита с метален стик, душена и наръгана с нож от Стефан, който подозирал, че тя му е изневерила. Двамата живеели заедно от няколко месеца. След като убил приятелката си, 29-годишният мъж тръгнал с колата си към морето. По пътя качил стопаджии, които по-късно пребил и ограбил. Ден по-късно Стефан Станев бе задържан в Созопол.

По искане на прокуратурата, младият мъж бе настанен за експертиза в психиатричната болница към ловешкия затвор. Заключението на експертите бе, че той е вменяем и може да отговаря пред съда за действията си. След тежкото престъпление стана известно, че срещу мъжа са подавани множество жалби за домашно насилие от бившата му съпруга. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че в Софийската районна прокуратура е имало пет преписки, но само по една имало образувано разследване за закана с убийство. Това доведе до оставката на тогавашния районен прокурор Петър Белчев.

На 3 ноември м.г. младият мъж бе осъден от градските магистрати на 25 години затвор, но решението бе подписано с особено мнение от един съдебен заседател, който поиска 30 г. "лишаване от свобода". Шест дни по-късно - на 9 ноември наблюдаващият прокурор внесе протест срещу присъдата, като държавното обвинение настоява за наказание от 30 години затвор.

Апелативните магистрати обаче постановиха наказание от 22 години и 6 месеца затвор заради неправилно приложение на закона и на задължителната практика на Върховния касационен съд (ВКС) при индивидуализацията на наказанието от първата инстанция.

Въпреки намалената присъда, убиецът обжалва пред ВКС, като твърди в жалбата си, че има нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и явна несправедливост на наложеното наказание. Защитата отправя алтернативни искания за изменение на атакуваното решение и намаляване размера на наложеното наказание или за отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане от Софийския апелативен съд.

Частното обвинение претендира за алтернативно отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане или увеличаване размера на наложеното на подсъдимия наказание.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ванката
  Отговор
  1 16:23  08.11.18
  защо трябва да храним това човекоподобно 22г ???

  Коментиран от #6

 • Пища Хуфангел
  Отговор
  2 16:29  08.11.18
  Да го пратят в панамски затвор.
 • Абе каква му беше религията
  Отговор
  3 16:37  08.11.18
  На този православен християнин и от кой етнос беше този българин, че забравих?
 • Хасан
  Отговор
  4 16:59  08.11.18
  Българин ли е или ром ????..'ако е българин е по име ,ако е ром по етнос

 • 5 18:56  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  6 19:45  08.11.18

  До коментар #1 от "ванката":

  Най-добре да върнат смъртното наказание...В стая с плочки и канал по средата..Следва куршум в главата и след това чистачката пуска един парцал и до следващия изрод, кандидат за олово !!!
 • 123
  Отговор
  7 02:19  09.11.18
  Кво обжалване за този боклук ?! Такова престъпление ако беше станало в САЩ този щеше да получи 2 доживотни присъди или смъртно наказание в някои щати. Трябва промяна в съдебната система, такива директно да им слагат доживотни без право на замяна в строг режим и да гният. Ако няма място в затворите Боко да отпусне 100 млн да направят един български Алкатраз и такива като тоя да гният там до живот.
 • Адолф
  Отговор
  8 11:40  09.11.18
  Без въвеждане на смъртно наказание, при това по бърза процедура няма да се оправим.
 • 123
  Отговор
  9 14:16  09.11.18
  трепане за животното - бааавно, мъчииииително!
 • 123
  Отговор
  10 14:17  09.11.18
  а, забравих - и голяям ... за долните адвокатчета
 • vasik atanasova
  Отговор
  11 17:13  09.11.18
  няма ли кой да му отвори алката на този ?

Напиши коментар:


Публикувай