Last news in Fakti

13 Ноември, 2018 13:42 2 280 9

93-годишен и любовницата му на съд за крупно лихварство

  • 93-годишен-
  • лихвар-
  • любовница-
  • съд

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна са предадени 93-годишният Божимир А. и 71-годишната Грета Т., която живеела с него на съпружески начала. Подсъдимият Божимир ще отговаря заедно със съжителката си за извършване на лихварска дейност, от която били получени значителни неправомерни доходи – престъпление по член 252, ал. 2 от НК, извършено като продължавано деяние и в съучастие.

Спрямо него прокуратурата е повдигнала обвинение и за укрити данъци в особено големи размери. Грета Т. е с обвинение и за пране на пари. Третото престъпление, за което и двамата са предадени на съд, е за ползване на нелегален софтуер, предмет на авторско право.

Незаконната лихварска дейност подсъдимият Божимир А., който е с медицинско образование, започнал още през 1997-1998 г. Пик в престъпната му дейност бележи началото на 2006 г. Парите, които давал на заем, били набавени изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.

Двамата давали в заем средства на лица, за които били уверени, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, от което биха могли да удовлетворят вземанията си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимите условия - начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. „Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимите запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равностойност 348 755, 78 лева. С лихварската дейност били причинени значителни вреди - в размер на 57 199,17 евро с левова равностойност 111 871,85 лева.

В периода от 14 април 2007 г. до 30 април 2010 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на физическо лице с четири отделни деяния 93-годишният Божимир А. избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери – 17 773,21 лева, като затаил истина в подадените в ТД на НАП - Варна декларации за четири години. Той не декларирал доходи, получени като лихви и неустойки по предоставените заеми в размер на 55 701,12 лв. и с това избегнал установяването на дължимия данък.

Подсъдимата Грета Т. в периода от 11 декември 2008 г. до 17 март 2010 г. в условията на продължавано престъпление в съучастие като съизвършител с Божимир А. предоставила кредити с лихви на четири лица. Главниците по тези кредити са в размер на 41 900 евро с левова равностойност 81 949,28 лева, като щетите са значителни за заемополучателите. От отпуснатите незаконни заеми подсъдимата Грета Т. получила и неправомерни доходи от лихварство в размер на 6785,21 евро с левова равностойност 13 270,72 лева.

И тя, както и съучастникът й са използвали незаконни компютърни програми, които са били обект на авторско право. Грета Т. е подсъдима и за извършването на сделки с имущество като продължавано деяние от 18 май 2011 до 16 август 2013 г. Тя получила чрез възлагане /и като купувач/ изнесени на публична продан недвижими имоти на длъжници и закупила няколко имота с парични средства, за които знаела към момента на закупуването, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Така осъществила състава на престъплението пране на пари.

Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    39 0 Отговор
    На тяв възрас и любовница той е за медал
  • 2 Браво

    39 0 Отговор
    Тежък удар срещу престъпността! Успехите на МВР нямат край, днес 93 годишен, а утре дай Боже 103 годишен! И пак с младо гадже!
  • 3 hmhmhm

    9 1 Отговор
    Кат има балъци да искат пари на зор ...
  • 4 Credisimo

    27 0 Отговор
    Смешници конкуренция ще ни правят !!!! Добре АМА зад нас Стоят Борци , Депутати , Милиционери, Въобще ЗАКОНА Е ЗАД НАС !!! , а Всички знаят че когато Закона е с Теб ' Можеш да ви КРАДЕШ КОЛКОТО ИСКАШ БЕЗНАКАЗАНО .
  • 5 Циник

    4 2 Отговор
    Божимир и Грета са чифутски имена. Дърти юдеи изедници, мръсни паразити!
  • 6 гост

    11 0 Отговор
    Аматьори , спрямо законните фирми за отпускане на кредит ,пък и спрямо банките .
  • 7 гост

    16 0 Отговор
    Браво, на 93г. с гадже. Ама браво и на МВР, че от 2006г. досега са успяли да му повдигнат обвинение, току виж след още 5,6г. ще пишат една условна да му тегне цял живот. Странно само как за милиардите от КТБ не работят толкова точно с цифри и стотинки, срокове и доказана престъпна дейност, а за дедкото са били професионално издържани.
  • 8 Абе, хора

    13 1 Отговор
    Вие пак се хванахте за глупости, а няма един да каже? Че тези обвинения са пълен абсурд - “ тежки престъпления”, “ особено големи размери” - данъци за 17 бона. Че то само ремонтът на графа е 22 милиона, при реална цена по-малко от половината. То бива наглост милиционерска и журналистическа, ама чак пък толкова!!! И никой от нас не реагира!
  • 9 Зайко Байко многознайко

    7 0 Отговор
    Браво на нашите МеВеРета по всички земни кълбета! Сигурно Цецо Ушавия Шлифер с форма на главЪта тип каунЬ ги е разследвал и като знаеме, че е учил в питомника във Вършец, представете си имаме си новина , това е рекорд по-бързо отреагиране за неговите ограничени възможности.