20 Ноември, 2018 17:22 1 933 10

4 г. затвор за шофьора, убил ученик до Атия

  • кирил георгиев-
  • атия-
  • мпс-
  • костадин джардов

Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че водачът е управлявал автомобила си

Бургаският апелативен съд потвърди изцяло четиригодишната ефективна присъда на Кирил Георгиев, който блъсна и уби на място 16-годишен ученик на пешеходна пътека до с. Атия. Подсъдимият е лишен и от право да управлява автомобил за пет години.

Тежкото пътно произшествие е от 20 ноември 2017 г. Около 06.45 ч, управлявайки лек автомобил марка "Шевролет Каптива" на главния път Бургас - Созопол, в района на кръстовището за с. Атия и Военноморска база- Бургас Кирил Г., нарушил правилата за движение, по непредпазливост блъснал на пешеходната пътека Костадин Д. докато пресичал, за да отиде на автобусната спирка.

Въззивната инстанция е споделила изцяло извода на окръжния съд, че настъпилото произшествие е по изключителна вина на подсъдимия. Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че водачът е управлявал автомобила си с превишена за участъка от пътя скорост - 95 км/час при разрешена 60 км/час.

Вещите лица са констатирали, че ако Кирил Георгиев се е движил с указаната скорост, е имал възможност да види своевременно пресичащия младеж и да намали или да спре автомобила, като по този начин е щял да предотврати фаталния удар.

Лошите метеорологични условия, намаляващи видимостта, са изисквали повишено внимание от страна на водача, дори по-ниска от допустимата скорост на движение. Магистратите посочват, че подсъдимият е познавал добре този пътен участък, тъй като е пътувал по него ежедневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния, както и обичайното движение на пешеходци в този времеви интервал.

Двете инстанции приемат, че деянието се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, предвид допуснатите групи нарушения на пътя и настъпилия вредоносен резултат.

"Тези престъпления бележат значителна динамика в последно време и прекършват живота на млади хора, поради което обществото е изключително чувствително към този род деяния и проявява активност чрез създаване на граждански организации свързани със защита децата на пътя.“ – пише в решението на Апелативен съд – Бургас.

От друга страна съдът е определил като занижена степента на обществена опасност на личността на подсъдимия, предвид чистото му съдебно минало, трудова и семейна ангажираност, добри характеристични данни, изразеното от него съжаление и разкаяние.

Независимо от тези смекчаващи вината обстоятелства обаче поведението на подсъдимия, като водач на МПС в конкретната ситуация, е във висока степен небрежно и дръзко, и в същата степен обществено укоримо, отбелязват апелативните съдии. Допуснати са изключително груби нарушения на правилата за движение по пътищата, каквито са управление с превишена скорост и непропускане на стъпилите на пешеходна пътека пешеходци.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българче

    16 1 Отговор
    Ще обжалва, ще му дадат две, ще лежи 8 месеца и ще излезе.

    Това е България.

    Коментиран от #5

  • 2 аршинолог

    22 0 Отговор
    Туй е една от най-високите присъди за убийство на пътя. Ставийски например изби една камара народ и си отиде по живо по здраво. Що цигани без книжки убиха и ги пуснаха, и тях.
  • 3 ТМВ

    23 0 Отговор
    Аз живях почти 3 години в САЩ конкретно в столицата Денвър Колорадо.
    Гледах по местен ТV канал съдебен процес с/у мъж който при подробно ПТП с причиняване на смърт по непредпазливост заседателите и след това съдията му даде 12 години!
    С право на предсрочно освобождаване на 10 година!!
    Сега кажете къде съдят справедливо...?!

    Коментиран от #4

  • 4 Дан

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТМВ":

    Нищо лично, но или фантазираш, или не си разбрал нещо. При такъв инцидент, БЕЗ употребени алкохол или наркотици, е невъзможно да му дадат над 4 години. В България законът е от 2 до 6 години. Разликата е че в България може да си платиш определена сума и да получиш условна, но всъщност и в САЩ е така.
  • 5 Дан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "българче":

    При две години няма как да лежи 8 месеца.
  • 6 никси

    2 0 Отговор
    жалко замладото дете бог даго прости и скрьбта народителите какво е това 4 години питам аз правосьдниците вие ненормални листе

    Коментиран от #7

  • 7 Барсум

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "никси":

    Законите и съдебната ни система са под всякаква критика! Пълна мизерия! Принудени сме да вземем закона в свои ръце!
    П. С. Ако си оправиш правописа грешка няма да имаш!
  • 8 Пешеходците

    0 2 Отговор
    Който не кара не греши . По цял ден ги пазя тези пешеходци и си мислят че са по здрави от колата .Човека в зотвора пф кога ще вкарат някой пешеходец в затвора а ?
  • 9 Бария

    1 0 Отговор
    Ти не си ли пешеходец ?
  • 10 ЪРП

    1 0 Отговор
    А, НЯКОЙ ЩЕ НИ КАЖЕ ЛИ КАКВО СТАНА И КЪДЕ СИ ЖИВУРКА НА СВОБОДА ПИЯНИЯТ И ДРОГИРАН ГРАНИЧЕН ПОЛИЦАЙ, КОЙТО УБИ БЕБЕ В С. КРУШЕВЕЦ?????????????????????????????????????