14 Януари, 2019 11:37 39 604 28

Осъдили Банев и покойната му съпруга за аморално поведение

  • николай банев

След смъртта на Дочка дъщеря й от първия брак Раиса тръгва по следите на парите на майка си

Разследваният като унищожител на българската икономика Николай Банев и покойната му съпруга Дочка са осъдени за аморално поведение. Присъдата е издадена в последната година на соца, малко преди да падне режимът на 9 май 1989 година.

Освен моралния аспект, тя има и чисто финансов - наложена им е глоба от 200 лева, които по онова време са заплата на висшист. Само няколко години по-късно обаче двамата стават герои на прехода, приватизатори и новоизлюпени милионери.

След смъртта на Дочка дъщеря й от първия брак Раиса тръгва по следите на парите на майка си. Известни са съдебните й битки с пастрока Банев за подялбата на апартаменти. Не по-малко епична е и битката й да вземе някакво наследство от майка си, оставено в швейцарската банка UBS AG, клон Базел. От чуждия трезор обаче й отказват всякаква информация.

Логично - Раиса няма никаква представа за номерата на банковите сметки ако те изобщо са били в тази банка. Впрочем според източници на "Уикенд", точно нейни твърдения пред прокуратурата са в основата на мълвата, че Баневи са скатали 1 милиард лева в швейцарски банки.

Според финансисти, сумата е силно завишена - да, през годините на алчните ръце на фамилията са минали такива пари, но те отдавна са прахосани и сега най-вероятно притежават около 120-150 милиона лева.

За да се добере до сметките, дъщерята на Дочка започва дело през 2013 година. Тя иска съдът у нас да признае правото й на една шеста идеална част от това, което била открила в швейцарската банка UBS AG - "спестовни, депозити, влогове, авоари по попечителски сметки, ценни книжа, депозирани благородни метали и други".

Раиса иска съдебно удостоверение, което да й послужи пред банката, за да се "снабди с конкретни сведения относно вида и размера на авоарите, върху които претендира права", пише в документите по въпросното дело. Удря на камък, понеже съдът изисква тя да конкретизира твърденията си, като "посочи вида и размера на всяко едно от вземанията си към швейцарската банка, включително вида на благородните метали и цените книжа, както и тяхната стойност". С други думи, да каже точно какво е наследството й. Раиса отказва да изпълни това, преди да й дадат исканото удостоверение. Ясно е, че тя не може да опише парите и други ценности, понеже няма никаква представа какво има в сейфовете.

Дъщерята на Дочка е недоволна от Районния съд и делото се пренася в Градския. И там процесът завършва с фиаско, тъй като няма кой да издаде документа, с който наследницата очаква да се добере до наследството си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицо

    38 7 Отговор
    а Росен Банов когаа ще го заловим
  • 2 Alpha_Lone_Wolf

    47 27 Отговор
    Айде рубладжиите, почвайте с опорките, тоя е един от шефовете ви в България!
  • 3 Само този ли е унищожителят на икономика

    71 11 Отговор
    А кога ще разследват другите олигарси? Кога ще отчетат колко заводи се унищожиха, нима само тези унищожаваха предприятия?
  • 4 Т Р

    39 4 Отговор
    До пишещия - да се информира, че смяната на режима става месец ноември, а 09.май е свързана със съвсем друго. Прочетете от обща култура, бъдете по-образовани, а за грамат.грешки да не говорим. Една тема поне цял месец ни я поднасяте като сензация. Слезте при народа, писна ми от безочливите беневци.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Бай Благой

    13 3 Отговор
    Според източници на "Уикенд".....ами пишете ги тия работи по-нагоре в статията....
  • 6 Гост

    9 5 Отговор
    Мисля, макар, че не е добре да се ровите..., майката му да ходи в неделя при професор Вучков и да разкаже тя, днес всеки пише от НЕГОВА.., А ИСТИНАТА Е ТАМ, ПРИ НАРОДЕН СЪД при него. Да му пожелаем много здраве и да кани певици,,, Антония... Не реви професор, ние хептен зле, 20 години у затвор, у дом наш, не наш фен, но певици чок гюзел,,, 2 в 1 по темата, а и
  • 7 минаващ

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Т Р":

    Пропусната е запетайката след "режимът", тогава написаното придобива съвсем друг смисъл. Ако сте лапал мухите по Български език, то поне сега мислете с главата си.
  • 8 минаващ

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Т Р":

    Малко логика. Тук датата девети май е просто съвпадение с историческото и значение, за който не е разбрал, присъдата е от тази дата. Досадна та липса на запетаята променя коренно смисъла.

    Коментиран от #9

  • 9 Разбрах,

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "минаващ":

    Разбрах, добре, че четещ м/у редовете, аматези, дето пишат, да внимават, че само гледат сензации, да не мислим за друго
  • 10 ????

    9 6 Отговор
    В 1944 хубаво са ги започнали да убиват комунягите, и така от 1944 и те да не останат назад ____всичката интелигенция изтребили, та чак до 2018 и още ще има убийства, цвък е прикрит комунист, добре се справя с изтезания на този и онзи българин... Назначават заможните и всички оставяш докато... На такива хора нищо им няма, а всичко на хора препатили от режима на соца, реститутки, николапетковисти, дано спи спокойно

    Коментиран от #25

  • 11 ????

    19 5 Отговор
    Безкрупулни хора, мислещи само за собственият си джоб

    Коментиран от #16

  • 12 Мнение

    26 3 Отговор
    Ето как забогатяват Швейцарците. Такива тъпоумници има много особено "бизнесмени" от бившия соц. лагер. с един куп крадени пари, които си мислят, че като вкарат парите в швейцарска банка и са ги опазили за веки веков.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Другия с коня

    24 2 Отговор
    Защо Николайчо така направи....Дадохме ти възможност като Наше момче,син на Активен Борец срещу Капитализма и Фашизма....А ти се изложи,взе всичко за Себе си....Бива ли ....Ади сега да се извиниш....Кажи ,че повече няма да правиш Така....и Основи нова Партия,че няма кой друг да оправи България по добре от МладитеКомсомолци....Друг път не беше правил тъй.....ама Нейсе....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гостъ

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "????":

    Искаш да кажеш КОМУНИСТИ!
  • 17 Възмутен

    11 3 Отговор
    Така и не разбрах какво е аморалното поведение на Банев и първата му съпруга (Дочка) през 1989 г., за което са били осъдени с една заплата на висшист. ... Направих справка в Уикипедия и не прочетох Н. Банев да има дъщеря на име Раиса ... Мария Атанасова да си завре статията в кенефа на апартамента!

    Коментиран от #28

  • 18 muzis

    20 0 Отговор
    Панаири,панаири.Кога ще хванете този дето му ги е дал тези заводи!

    Коментиран от #19

  • 19 Другия с коня

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "muzis":

    Ами Ние му ги дадохме....БКП....после се птеименувахме на БСП....и сег а ни Ръко Води Една Друга Приватизаторка ама тя е по Външнотърговските ни Предприятия.... за Кой точно питаш та да ти кажем КОЙ му ги Даде....
  • 20 Коко

    6 0 Отговор
    Един олигарх киото не е бил от ДС ?
  • 21 muzis

    4 0 Отговор
    Ние, вие ,те

    Коментиран от #22

  • 22 Другия с коня

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "muzis":

    Така е,прав си Те Бяха....Нсрязаха за Скраб вдичко което Приватизираха,оставиха на Тротоара хиляди професионалисти....ТРИ Милиона потърсиха и намериха признание Извън Родината.....Господ да ги Накаже за тази Четвърта и Последна Национална Катастрофа
  • 23 Баце

    10 1 Отговор
    Спреш ли да си плащаш на Башбакана и те емват по всички правила на Закона. Харесва ми да те гонят "По Устав" както се казваше в Казармата т.е. хем се гъбаркат с теб, хем ти е*ават родата от женски пол хем всичко е законно. Лошото е че го правят най-големите и гадни мутри. А и тези и Арабаджиеви и Минювци и още много са си точно за това, ще ми се да видя и др. Костов по една такава писта, ама мечти....

    Коментиран от #26

  • 24 Еретика

    3 0 Отговор
    Как по дяволите са осъдили световно неизвестната поетеса Дочка Банева.Боже как може така. Срамота.
  • 25 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "????":

    Толкова прикрит комунист е господина,че ходи на прословутите закуски с амереканския президент да получи директни инструкции?На това му се казва конспирация!
  • 26 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Баце":

    Не само ако спреш да си плащаш.Може да ти се случи ,ако погледнеш оня от който ти зависи богатата съдба на криво или пък ти се замае главата и забравиш на кого дължиш безгрижното си житие на богаташ.
  • 27 ????

    3 2 Отговор
    А кога гепи герб, време е с един аршин да мерките, а не
  • 28 Една

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Възмутен":

    Раиса е дъщеря на Дочка от първия й брак