23 Февруари, 2019 12:19 2 767 10

50 000 българи стават жертви на трафиканти на хора

  • трафик-
  • хора
50 000 българи стават жертви на трафиканти на хора - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 50 хиляди българи всяка година попадат в капана на трафика на хора. По-голямата част от тях са жени, а в повечето случаи става дума за сексуална експлоатация. За тях често всичко започва като в приказка, после разбират, че мъжът на мечтите им е трафикант. Обикновено обаче вече е късно. Ще наречем нашата героиня Зорница. Кръв, примесена с много въпросителни. Така започва кошмарът на жената, показа репортаж на Нова телевизия.

Зорница е между 20 и 30-годишна. Води спокоен живот в малко населено място. За трафик на хора не е чувала никога. Мъж от ромски произход я набелязва като потенциална жертва. Чрез общ приятел се сближава с нея. Различният произход не я притеснява, защото е мил и печели доверието ѝ. Заминават за по-голям град, за да заживеят заедно. По думите ѝ в началото всичко е било наред. Постепенно в апартамента, който Зорница мисли за свой, пристигат и други. Чуждите мъже и непознатите жени остават при тях.

"Всичко живо живееше. Бяхме много хора. Един влиза, един излиза и никой не ми дава обяснение. Аз го попитах защо живеем с всички тези хора, а той ми разби устата. И ми каза повече тъпи въпроси да не му задавам", сподели жертвата.

Юмруците се превръщат в ежедневие. Страхът я парализира. За да се спаси от тях, на Зорница ѝ е обяснено, че трябва да работи като продава плътта си. Някъде там се изпарява и последната капка любов към обичания мъж. Първият ѝ опит за бягство, остава и последен.

"Тъкмо да се кача в рейса и той ме хвана, и ме бутна в колата. Хвана ме за косата", сподели Зорница. Разбива лицето ѝ във волана. Прави и опит да отреже част от ухото ѝ. Заплашва да подпали родния ѝ дом и да нарани близките ѝ. Юмруците са последвани от ритници. Вече я бие дори само за удоволствие. Слаба физически и пречупена психически, година по-късно, Зорница е изведена в чужбина заедно с други момичета.

В западноевропейската държава, в която пристигат, момичетата са заключени в хотел. Документите им са отнети. Разсъбличат ги, за да им направят снимки за каталог. Клиентите започват да пристигат. Когато не ги посещават в хотела, момичетата са отвеждани в обособени помещения на нощен клуб, през цялото време следени от камери. Година по-късно неизбежна смяна на документите отвежда Зорница и трафиканта ѝ в местната полиция. Синините и белезите по лицето и тялото на жената не остават незабелязани. Задържат ги за проверка.

Идентифицирана като жертва на трафик, младата жена е върната в България. Физическите и душевни си рани лекува в продължение на години. Получава специализирана психологическа, социална и юридическа помощ. А от 2 години Зорница се учи отново как се живее нормален живот.

Какво се е случило с човека, разбил живота ѝ, не иска да знае. Не иска да си спомня, нито да говори. Прави го само, защото иска да изкрещи, че потенциална жертва на трафик, би могъл да бъде всеки.

За да не попадат и други млади момичета в нейната ситуация, от 3 години в България работи първата Национална линия за борба с трафика на хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ироничен

    27 0 Отговор
    50 000 годишно? Това е град като Димитровград или Асеновград.
    Самозабравихте се. Проверете колко момичета годишно завършват гимназия.
    Ние да не сме Пакистан!
  • 3 Селянина с колелото

    19 1 Отговор
    Точно за тези подобия на хора съд не трябва да има, Аушвиц и там да го съдерат от е.ане без храна и вода само е.бане докато диша. После в пещите и дим да го няма.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 GTi

    6 4 Отговор
    Пълни Глупости пишат , фалшивите новини край нямат и само глупаци още им се връзват егати !
  • 6 Не пожелавам

    5 3 Отговор
    На никой да се съгласява да става жертва. Това е като телефонните измамници. Не се подвеждайте.
  • 7 Бах и

    4 2 Отговор
    50 хиляди годишно чакайте малко да смятам че съм много зле с математиката.Значи 10 по 50 000 =500 000 хиляди.Изгоряхме!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голям прос

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "GORD TSIGANIN":

    Пиши на български, бе, нали се водиш българин. От тая шльоковица, нищо не ти се разбира, само че си много ентусиазиран
  • 10 Хасан4о

    0 0 Отговор
    А ,не бе бате , аз жината и другото дето няма чурка не го бия. Те сами станаха таквоз ...мият чинии през диня. Берат в градините ,ама нали наведени и много убави и онея с парите само чакат да стане малко тъмно и си ги дават .Ние не ги бием щото ценни и много работливи вечер. Пък и жената нали е самотна майка ,как ще бием горката. Аз съм по пенсия болен и нямам сила да бъхтя .Едвам си карам Ягуара до село и все по-трудно ми става с това уиски. Ши мина пак на ракия . Друго си е с каруцата и газ да събирам квото мога . Сега ще чакам и изборите два пъти ще дават да фъргам бюлтинита. Да опраим народа малко ,че тез Българи мноо захитряха и не щат да бачкат за 600 лв. Тез чавета международни дето съсипват пенсионни и всякакви системи по европата ,кой ще ги храни като ни работите ? После не сме мислили за дицата .Хм...