23 Март, 2019 12:20 3 442 14

5 свидетели по делото "КТБ" остават в ареста

  • ктб-
  • свидетели-
  • татяна дончева

Съдия Мариета Неделчева от специализирания наказателен съд  остави в ареста задържаните на 10 януари 2019 г. петима души

5 свидетели по делото "КТБ" остават в ареста - 1
Снимка: БГНЕС

Петимата задържани в началото на януари свидетели по „Делото КТБ“ остават в ареста с обвинения за пране на пари. Това реши специализираният наказателен съд и определи следващо заседание по обжалването на това решение за 28 март, съобщи "Фрогнюз".

Защитата, в която се включи и адвокат Татяна Дончева, обяви, че прокуратурата, за 57 дни, е работила само 35 минути. В съдебната зала всички се питаха защо Бисер Лазов не е сред обвиняемите, след като за пореден път сам е направил признания за личното си участие в престъпления.

Съдия Мариета Неделчева от специализирания наказателен съд остави в ареста задържаните на 10 януари 2019 г. петима души, които са с повдигнати обвинения за пране на пари по поръчение на Цветан Василев и ръководеното от него ОПГ. Тя отказа да приеме съдебно -почеркова експертиза на подписите на обвиняемите, която доказва, че тe не са положени през 2013 година върху инкриминираните ордери, които са представени от Лазов като доказателство по дeлото.

Петимата задържани - Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина Це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в " Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев - в момента безработен, попаднаха в ареста, след като основният свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов даде нови показания и нови доказателства в началото на тази година по следствие започнало през 2015 година.

Първоначално той твърди, че нищо не си спомня по темата, но сега внезапно разказва с подробности какво точно е направил.

Оказа се, че прокуратурата няма нови доказателства, а защитниците поискаха промяна на мярката за неотклонение на задържаните, защото от януари до сега, прокуратурата е извършила само две процесуално-следствени действия, които са ѝ отнели 35 минути. Едно от тези действия е било да се уважи искането на защитата и да се назначи петорна експертиза на петте касови ордери. Именно заради това днес оригиналите на ордерите отново не бяха представени в съда.

По думите на Дончева във всяко едно дело, свързано по някакъв начин с „Делото КТБ“, нито прокурорите, нито съдиите ще излязат „сухи“ от системата. „С „Делото КТБ“ и начина по който то е конструирано - че Цветан Василев е ограбил собствената си банка и всички са знаели за това, ще стигнем и до кварталната бакалница на Василеви“, заяви Дончева.

Причината, според нея е, че подобни списъци, какъвто е приложен като доказателство от прокуратурата, могат да бъдат натикани в ръцете на всеки съдия и прокурор.

Адвокат Дончева се обърна директно към прокурорите в залата – Милева и Вълчев, като ги попита защо не са написали в диспозитива на обвинението от кого е получено имуществото, което се твърди, че е дадено на обвиняемите, защото Цветан Василев не фигурира никъде, а се твърди, че от него произлиза всичко. Освен това прокуратурата не е изяснила какво означава „по поръчение на ОПГ“, защото няма яснота какво е поръчано всъщност и изобщо няма конструкция за пране на пари.

„Какво смятате, че се прикрива в разказчето на Бисер Лазов и защо той не е обвиняем?“, попита Дончева. Тя потвърди, че показанията на Лазов по това дело са копи –пейст от разказите му по „Делото КТБ“.

Дончева обясни още, че в представените по делото справки, от т.нар. „касата на Цветан Василев“, няма никакви данни за въпросните средства, нито че са получени от петимата обвиняеми, въпреки, че те са изключително подробни и включват и дори каква сума е платена за тонер на принтер в този ден. „Извинете, но има ли дефиниция какво означава „каса на Цветан Василев?“, попита тя.

Защитата зададе и още един въпрос – защо след като в едно от дружествата – „Булит 2007“ парите за погасяване на кредитите му идват от офшорна компания и произхода е скрит, на някой ще му притрябва изобщо да пере пари и да крие суми с подобни ордери, чрез тези петима души. „Когато се фабрикуват свидетелски показания трябва достоверност на историята“, каза още Дончева във връзка с разминаването на счетоводните документи и разказите на свидетелите.

Тя обърна внимание и на още нещо от свидетелските показания на Бисер Лазов. Той твърди, че докато давал парите в хартиени торбички на хората, в стаята му е имало други срещи, които се е налагало да прекъсва и да моли хората да излязат, докато се вижда с обвиняемите.

Тя обърна внимание и на това, че в същия ден нейният клиент – финансовия директор на „Дунарит“ е имал среща с консултативния съвет за „Авионамс“, в който влизат няколко генерали и бившия военен министър Бойко Ноев.

„Как си представяте, че Никола Киров притичва до Бисер Лазов да вземе хартиена торбичка с пари, за да пере пари на Цветан Василев, точно в този момент“, беше следващия въпрос на Дончева.

В заключение тя изрази притеснение, че е възможно прокурорите да се окажат с обвинение за престъпление по служба заради скалъпените доказателства. Липсата на сюжет и натиканите по този начин доказателства са причина да се случват както съдебни грешки, така и репресии, каза още адвокат Дончева.

Във вторник, 26 март, има поредно заседание по „Делото КТБ“ в което е призован основният свидетел Бисер Лазов. Два дена по-късно, на 28 март, съдът отново ще решава дали петимата задържани, които също са свидетели по това дело ще останат в ареста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голямо притеснение

    5 11 Отговор
    ,,В заключение тя изрази притеснение....", съмнение, убеждение, чувала гласове, шепоти, имала видения, според съновника....А пък хората се опасяват тая да не извади автомат в съдебната зала и затова им се ще, ако може, да е с белезници и букаи.
  • 2 Абсурд

    21 3 Отговор
    Държавна репресия, а истинските виновници са по яхтите и в парламента
  • 3 еуе

    3 0 Отговор
    Безработния са го земали в ареста да го хранят на социални...
    Смешна работа
  • 4 Пешо

    8 2 Отговор
    Накрая ще се наложи съдиите и прокурорите да бъдат осъдени за цирковете, които продължават да правят. Това е пълна липса на правосъдие. Истинските престъпници са на свобода и никой не ги притеснява, а само се хвърля прах в очите на хората.
  • 5 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ЩЕ ВИ "СВЕТНА " КАКВО Е "МУЛТАК-ГУЦЕ" !!! ТОВА Е ЯЛОВА СВ.ИНЯ /НЕ С ЕДНО ПРАСЕ- ВЪОБЩЕ/ !!! ТА КАКВИ АПАРТАМЕНТИ СИ КУПУВАХА -СТРЪВНИЦИТЕ НА ПРЕХОДА /ОВЦ.А ,СВИ.НЯ И КРА.ВА !?!?НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ : КАДИЕВ ,ОВЧАРОВ...И ВСИЧКИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ -ВОЙНИ НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА -ОБРАЛИ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА НИ !!!!!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Мирен преход Да ама НЕ

    2 1 Отговор
    АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ............НА БОЛШЕВИКИТЕ ОТ ЧЕРВЕНИЯ ЕВРЕЙСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
  • 7 тъй тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    Кут Еви не различаваха ляв от десен чорап а сега имат шивачница, отде ?
  • 8 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Победителите, пренаписват историята. Истината се затрупва дълбоко, след което образователната система промива мозъците на подрастващото поколение и резултатът е налице, джендъри, чалгаджии и най-важното неграмотни, като Цв.Цв. Ушавият шлифер, които ни управляват! Оставете, Косово, Крим, Донбас и Каталуния , гледайте нас докъде ни докараха. Леви, десни, сини, червени, оранжеви, пембени всички крадци , както казват руснаците "самоя вьiсшая проба".
  • 9 Чавдар

    1 1 Отговор
    Всеки ден по нещо ново за делото, ама кога ще има ефективни присъди за виновните ( и в това число Жветан Василев)
  • 10 Иванов

    1 1 Отговор
    При тези подсъдими и оставени в затвора трябваше да бъде и Цветан Василев, който фалира КТБ с неговите престъпни схеми и източи милиарди!
  • 11 Явката

    1 0 Отговор
    Крайно време и главният виновник да отиде при тях.
  • 12 Тони

    0 0 Отговор
    Всички замесени в грабежа на КТБ трябва да отидат в затвора
  • 13 Калин

    0 1 Отговор
    А човекът с милиардите си ги харчи в съседна Сърбия!
  • 14 Лерин

    1 1 Отговор
    А Цветан Василев кога ще бъде екстрадиран и осъден? Все пак той е главният виновник за фалита на пирамидата КТБ.