Last news in Fakti

9 Май, 2019 13:19 11 094 23

Порицаха полицай, арестувал жена, за да ѝ попречи да го снима

  • пазарджик-
  • порицание-
  • полицай

„Трий всичко, което снима, ма!“, заплашил униформеният гражданката

Порицаха полицай, арестувал жена, за да ѝ попречи да го снима - 1

Дисциплинарно наказание „порицание“ е наложено на полицай от Пазарджик, защото арестувал жена, за да ѝ попречи да го снима с телефона си. Заповедта за това обаче била издадена след изтичане на сроковете за налагане на санкция, което пък дава възможност на униформения да обжалва.

Свадата се разиграла в средата на февруари миналата година, припомня "Дарик". Двама служители на „Охранителна полиция“ започнали проверка на товарен автомобил на пазарджишкия бул. „Георги Бенковски“. След малко на място пристигнала и собственичката на камиона, повикана от шофьора да прибере машината, ако се наложи. Държала в ръка телефон, а проверяващите твърдят, че снимала с него.

По нейните думи, единият ѝ креснал „Трий всичко, което снима, ма!“. Тя показала, че няма никакви снимки. Разпоредил ѝ да покаже лични документи. Жената обяснила, че те са в дамската ѝ чанта в колата, паркирана зад камиона и тръгнала натам, но била настигната от същия полицай, който я хванал за дясната ръка и ѝ казал, че е задържана за 24 часа. Блъснал я в патрулката и била отведена за установяване на самоличността ѝ в районното.

Били ѝ съставени два акта – 200 лева за неизпълнение на полицейско разпореждане и 50 лева, че не представила документ за самоличност, и след два часа е освободена. Втората санкция е потвърдена от съда.

Проверка на комисия, назначена от зам.-министъра на вътрешните работи установява, че служителите са превишили правата си, арестувайки жена, без да има основания за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    101 4 Отговор
    Много трябва да се внимава, какви права се дават на неграмотници
  • 2 Vinetutkata

    63 3 Отговор
    Има ли забрана да се снимат полицаи при изпълнение на служебните им задължения?
  • 3 Бай

    70 8 Отговор
    Дисциплинарно уволнение !!!И съд за такива който уронват престижа на полицията

    Коментиран от #5

  • 4 коментар

    39 4 Отговор
    Кука!Глава с фуражка е като тенджера с изтекъл "мозък" през капака!
  • 5 Ихааа

    31 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бай":

    И по каква причина чак и съд за този който е снимал ченгето?!Къде е забраната да снимаш някое ченге?!Има ли закон който забранява да снимат куката!?Хе........

    Коментиран от #6

  • 6 Бай

    42 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ихааа":

    Всеки държавен служител може да бъде сниман по време на работа ,никой не може да ти забрани, това е закона, а това че той превишава правата си и незаконно задържа дамата трябва да бъде съден !!!
  • 7 пресцентъра на МВР

    50 3 Отговор
    Като ни е страх от циганите ще арестуваме жени!
  • 8 МВР

    28 4 Отговор
    ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО КОЛЕГАТА ДА ИЗЛИТА АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА НАГЛЕЕ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СНИМА КОЛКОТО И ДА Е НЕПРИЯТНО ЗА ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ
  • 9 БЪЛГАРИНА

    21 3 Отговор
    ПОРИЦАВАМ НЕГРАМОТНИЯТ ПОЛИЦАЙ С КОЖЕНА ИНЖЕКЦИЯ И ЕДНА СЕДМИЦА ЛЕК РЕЖИМ
  • 10 АКУЛА

    9 3 Отговор
    ТРАВЕСТИТСКИ НОМЕРА
  • 11 Гражданин

    25 2 Отговор
    Те са държавни служители и нямат право да забраняват снимане на техната дейност когато са на работа! Като му паднат зъбите на някой милиционер ще се научат.

    Коментиран от #13

  • 12 съд

    15 3 Отговор
    Няма закон който да ограничава снимането на държавни служители на обществено място, след като не нарушавате личното му пространство т.е. не сте в домуа му или в автомобила му. Още повече Конституцията порицава произвола на държавните служители: Чл. 7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. А отново според Конституцията Чл. 32. (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. С оглед на това, че държавния служител, полицай изпълнява служебния си дълг на обществено място и е наясно, че с участието си в обществения живот е обект на наблюдение, което не се извършва тайно без неговото знание, а е явно, то това не е престъпление. Следователно снимането с телефон е напълно законно и полицайте с действията си са накърнили свободата и спокойствието на гражданката за което ще отговарят за действията си пред съда.

    Коментиран от #15

  • 13 Kука

    2 23 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    Айде свали ми зъбите палячо такъв

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "съд":

    Как чете дявола евангелието?
  • 16 Бате Б

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Kука":

    Ще го посрещна с 45 калибър!
  • 17 Йоцо

    12 1 Отговор
    Много моля ченгета да не коментират във форума.Чакайте си 20-те заплати и пенсията.След това ще говорите.
  • 18 Заак

    0 0 Отговор
    Исках да споделя стар враг станал серджант и те спира за поверка и почва на обикс на колата на пътниците с мен и ни забавиха 2 чааса и нещо не намериха незаконо.моля за съвет..
  • 19 До компетентните граждани

    3 7 Отговор
    1.Служители на мвр по време на изпълнение на служебните си задължения имат право да разпореждат на гражданите на основание чл.65 от змвр. И разпорежданията им са задължителни за изпълнение,освен ако не представляват невъзможност да се изпълнят поради основните причини и ако представляват извършване на престъпления.
    2. Служители на мвр могат да бъдат снимани само с тяхно съгласие и с разрешение на пресцентъра на мвр. В останалите случаи се нарушават правата на човека. И съответно следват много дела. Когато служителя си знае правата и задълженията може много лесно да заведе дело за нарушаване на гражданските му и конституционни права. Затова преди да хванете телефона да снимате полицаите как си вършат работата си помислете дали имате излишни пари за адвокат и разноски по делото.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До коментар 11 от гражданина.

    0 12 Отговор
    Айде да видим как ще ми паднат зъбите. Кажи кога и къде да се пробваме,само че твойте ще паднат първи гарантирам ти го. Такива палалячовци като теб съм ги видял много. Опитвали са се да ме уволняват и са се опитвали да ми избиват зъбите,но никой до сега не у успял. И после съжаляват и ми се извиняват.
  • 22 До гражданина N 11

    0 7 Отговор
    Затова казвай,кога и къде да те видя колко си отворен. После да не ревеш.

    Коментиран от #23

  • 23 Все тая!

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "До гражданина N 11":

    Доста комплекси бушуват из теб. Затова ли си станал полицай, за да можеш да се изявяваш колко си голям?! На един морален и грамотен полицейски служител, въобще не трябва да има място на такива приказки в главата му. Повече те оприличавам като ултрас. Комплексар!