10 Юни, 2019 11:38 2 023 10

Експерти: Ислямска държава вербува като педофилите в мрежата

  • педофили-
  • ислямисти-
  • ислямска държава

Интернет не може да е изцяло защитено пространство. Радикализацията ще продължи и на други фронтове, не само от ислямисти, но и дори и от християнски групировки

Експерти: Ислямска държава вербува като педофилите в мрежата - 1

Пропусната е възможност да се работи с ДАНС по случая с 16-годишното момче вербувано от "Ислямска държава".

Това заяви в сутрешния блок „Здравей, България“ на „Нова телевизия“ експертът по сигурността Тихомир Стойчев по повод задържания за подготовка на атентат 16-годишен пловдивски ученик.

"Не знаем детето как ще се самоидентифицира в бъдеще. Дали няма да се почувства предаден от родителите си. Масово децата стоят в интернет и по време на часовете в училище. Не можем да ги защитим от това пространство. Радикализацията ще продължи и на други фронтове, не само от "Ислямска държава", но и дори и от християнски групировки. Доколкото разбираме бащата на 16-годишния сам му е дал книга за “Ислямска държава”. При такива материали трябва да има разясняване", каза още той.

"Нямаме подходяща семейна среда в България. Интернет не може да е изцяло защитено пространство. Моделът на вербовка от "Ислямска държава" е същият като на педофилите", коментира още по темата координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов.

"След като от дадена групировка те намерят в социалните мрежи, те те прехвърлят на анонимизиращи чат канали като “Телеграм”, допълни той.

“Медийната грамотност е много важна. Как така хора с образование вярват, че Земята е плоска. Образователната система е грешна. Така хората могат да бъдат лесно зомбирани”, завърши Апостолов.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер

    8 5 Отговор
    Моето време идва!4 райх е близо!Хайл аз!

    Коментиран от #2

  • 2 Main Fürher

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Адолф Хитлер":

    Sieg hail,main furher!!!

    Коментиран от #3

  • 3 И ти си от Нашите

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Main Fürher":

    Sieg Heil
  • 4 И ти си от Нашите

    4 1 Отговор
    А за тези Шизофреници, Те са Основно такива, Има и много Манафи и геьове, И онова за Девствениците е пълна лъжа, Защото те си мечтаят за девствени момчета!
  • 5 Ба го

    6 0 Отговор
    Абе какви ''експерти'' сте вие бе ако не беше баща му да го предаде щеше да го хванете за д€дов*я.
  • 6 Кесар

    3 1 Отговор
    Много интересно е какво се има предвид под "християнска радикализация", и може ли да се посочи пример за такова нещо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    0 0 Отговор
    Разкритата самоличност на този терорист, щяла да повлияе на бъдещето му. Алоуууу какво бъдеще на този убиец бе. Бъдещето му е затвор. Ами ако беше взриви бомбата и беше убил много деца, какво бъдеще шяха да имат родителите им. Вие , господа май не сте в час. Значи ще ни убиват, взривяват, а и за бъдещето им ще мислим. Това не е момче, а убиец. Много добре е знаел какво прави. Така, че да ходи в затвора, а не в училище.
    Не си ли мислите, че на този ако му се размине, ще започнат и други да правят бомби бе. Вместо да ги пращате в затвора, вие насърчавате тероризма да се разпространява. За една трева, в затвора, за бомба на училище.