Last news in Fakti

14 Юни, 2019 18:11 1 917 8

Оправдаха професора, обвинен в подкуп

  • симеон василев-
  • преподавател-
  • подкуп

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва

Дългогодишния преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Симеон Василев, който бе обвинен във взимане на подкуп от двама студенти, беше оправдан от магистратите от Окръжния съд в града, съобщи радио „Дарик“.

Заедно с него за невинни по всички обвинения са и двама мъже, като помагачи на преподавателя. Съдът прие, че обвиненията срещу тримата са недоказани.

Според държавното обвинение, проф. Василев е поискал 650 лева от студент за два изпита, които не са провеждани.

Съдът в Пловдив счете обаче, че в събраните в хода на съдебното производство данни не е установено категорично, че професорът е поискал сумата, която не е намерена нито у него, нито у единия от помагачите му, действал като посредник.

Преподавателят е невинен и по обвинението, че в кабинета си е държал незаконни боеприпаси – 32 броя патрони за стандартни бойни пистолети.

От разпитите на негови колеги в УХТ е установено, че въпросният кабинет е бил ползван и от други преподаватели, като един от тях е бил балистик, а самите патрони са произведени през 1953 г.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва.

Припомняме, че на 15 май, 2017 г., заедно с проф. Симеон Василев за корупционни практики беше арестуван и колегата му професор Николай Банков. Той поискал по 300 лева от двама студенти, отново, за да постави положителна оценка върху изпитни задачи.

И двамата преподаватели бяха отстранени тогава от работа. Делото срещу втория все още не е приключило.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    19 0 Отговор
    Еееех че съдии си имамеееее - гнилите ябълки на България...

    Коментиран от #3

  • 2 аааа

    16 1 Отговор
    Ами,да!То в БГ корупцията не е престъпление!!!!
  • 3 мда

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Нечие темидско синче или дъщеричка сега, ще завърши с шестичка !
  • 4 гост

    6 0 Отговор
    После се чудете защо преди две години убиха един университетски преподавател, понеже поискал секс срещу уреждане на изпити. Ей това пък как ще го докажете, драги съдии, щом не може да докажете взимането на паричен подкуп.
  • 5 Филип

    5 0 Отговор
    Не очаквайте справедливост ! Магистратите и университетските преподаватели по плезумпция са ченгета и масони държани на кайшка т.н. мундщровка от службите под заплаха от наказание поради пороци и сериозни и компромати , така , че се крепят взаимно , истината и справедливостта нямат никакво значение , принципите и законите също . За морал , човещина и страх от Бога и дума да не става .
  • 6 охо бохо

    12 0 Отговор
    Оправдаха поредният корумпиран и заловен на място с белязани пари! Безмислено е да говорим за закони и правосъдие!
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    То няма преподавател който да не взима
  • 8 картечница

    1 0 Отговор
    на ток за цялата държавна пасмина