15 Юни, 2019 11:02, обновена 15 Юни, 2019 11:47 3 746 30

ГДБОП: Никъде не сме спирали интернета

  • гдбоп-
  • телевизия-
  • интернет-
  • кабелни оператори-
  • авторски права

От МВР изнесоха нови данни за акцията срещу кабелното пиратство

ГДБОП: Никъде не сме спирали интернета - 1
Снимка: БГНЕС

„Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права - големите български национални телевизионни програми като Нова телевизия, БТВ, HBO, само за тези програми са над 10 500 000 лева”. Това потвърди и Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”, на брифинг на ГДБОП за акцията срещу кабелното пиратство.

„Операцията е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, за което не се плащат авторски права”, обясни Колев.

Той обясни, че при акцията са били иззети само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната.

„В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми. Тези две компании са имали разработено мобилно приложение, чрез което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали телевизионни програми, за които нямат права”, обясни Колев.

„Като част от доказателствата сървърите, на които са били сайтовете и приложението, са били иззети. Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", допълни Колев.

„Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност, интернет“, заяви Колев и допусна, че това може би се използва за нагнетяване на общественото недоволство.

Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс”, каза още Колев.

Той посочи, че иззетата техника е скъпа. „Тя е свързана с разпространението на телевизионни програми. Освен че е доказателство за извършваната престъпна дейност, по този начин беше прекратено престъплението, което се извършваше”, коментира Колев.

„Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми”, обясни Колев. Той изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост.

„ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега в от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми”, каза още Колев. По думите му за престъпление против интелектуалната собственост се предвижда до 5 години лишаване от свобода, а текстовете в НК, касаещи данъчни престъпления, предвиждат затвор до 8 години.

„Нашата работа продължава по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост и други престъпления, свързани с това нелегално разпространение“, допълни той.

В момента се извършват проверки на голяма част от кабелните оператори по отношение на авторските права. В тези проверки са включени както представители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    37 0 Отговор
    От ДАНС са ми спирали нета поне два пъти! :(

    Коментиран от #9

  • 2 Тоя

    50 3 Отговор
    А защо разбивахте незаключени врати, защо чупихте скъпо оборудване, защо разрушавахте стени и мачкахте работещите в офисите, а. Виж снимките в мрежите и не говори милиционерски глупости.
  • 3 Иван

    50 1 Отговор
    А дали е случайно, че тези акции започнаха след като нова телевизия има нов собственик?

    Коментиран от #5

  • 4 ООО

    27 1 Отговор
    Заплашена ли е Българската демокрация?

    Коментиран от #18

  • 5 729

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    И като има нов собственик ...

    Коментиран от #19, #26

  • 6 BAMBAM

    4 0 Отговор
    И бизнеса с декодерите отиде на кинооооо . . . .!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Глупасти глупости и пак глупости

    14 0 Отговор
    Талавизиите с нищо не са ощетени щот като е платено хората не ги ползват а като се появи нещо безплатно само тогава така че и да нямаше безплатни канали хората пак нямаше да ги плащат така че талавизиите с нищо не са ощетени
  • 8 BAMBAM

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "BAMBAM":

    Проблема е и. . . ., че качеството на приемане за 24ч. падна с повече от 30%. . . .осезаемо !!!
  • 9 Мини на сателитен и ше ти сапрат на мук

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Нета 😂😂😂
  • 10 Па па гал

    27 2 Отговор
    Удрят се тези кабелни телевизии за да се осигури терен за кабеларките на Каракачанов и Валери Симеонов. Да се осигури печалба на Нова ТВ, която е на Домусчиев.
    И най- важното да се обхванат всички канали за информация преди местните избори, с цел победа на ГЕРБ.
    За това в момента се удря по и сайтове Бивол, Афера, Прокопиев - шефа на Капитал, Медияпул, Клуб Z, както и собственика на Фрогнюз. Ударени са редица по критични журналисти.
  • 11 Ползвайте vpn proxy

    14 1 Отговор
    Да не ви следят
  • 12 Издирван от МВР за обиди над Премиера

    32 0 Отговор
    Скивайте го тоя: "Целта ни е да изсветлим бизнеса с нелегално разпространение на телевизионни програми". Не, целта ти е да си изсветлите своя бизнес с разпространението на телевизионни програми с манипулативно, пропагандно и изопачаващо съдържание, тъпанари долни, крадливи гербави и пеевски гниди и боклуци!
  • 13 Запознат

    21 0 Отговор
    Лъжат мръсниците преяждат с луканка
  • 14 Порко

    15 2 Отговор
    Операторите да се обърнат към Омбусмана, а скоро и народа на мегдана (с цвете в ръка).
  • 15 Ахаха

    14 1 Отговор
    Е да де те ония го спряха щото им разпарчатосахте оборудването, милиционерите винаги са прави
  • 16 Его

    17 1 Отговор
    Кво противно полицейско куче е тоя комплексар , да го фанеш и бой бой бой
  • 17 БАКЕЛИТ

    22 2 Отговор
    ВИЕ НЕ СТЕ ГДБОП ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ ШУШУМИГИ.АКО КАБЕЛАРКИТЕ БЯХА В ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ НЯМАШЕ ДА СМЕЕТЕ ДА ПРИПАРИТЕ ТАМ.
  • 18 BG1000

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "ООО":

    Демокрацията е свобода не е свободия.

    Коментиран от #20

  • 19 Doni Brasko

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "729":

    Ами започна рекета. Да има нарушения, но винаги трябва да се даде време за отстраняването им. Не направо с бухалките. Да се наложат глоби, после да се контролира изпълнението на предписанията. А сега демонстрирараха, че в държавата друг механизъм освен репресията не действа. И това, че не са спирали интернета е пълна лъжа. В Сандански мрежата я нямаше поне 12 часа
  • 20 123

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "BG1000":

    А ти не следиш темата и си манипулатор.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 hinkel

    6 0 Отговор
    тия ни лук яли ни мирисали в България никой не поема отговорност!!!
  • 23 Али Баба

    8 0 Отговор
    Оставка на Явор Колев за поръчковото изпълнение от Домусчиев
  • 24 Анонимен

    5 1 Отговор
    И в Варна искам да дойдете защото тук е пълно с измамници като мсат Ариел и много други само взимат пари а телевизия няма

    Коментиран от #25

  • 25 Кристиан Вигенин

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Точно така и аз съм за да дойдат да ги глобят
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Цацаратурата,

    4 0 Отговор
    БОП и ДАНС - корупционери. Поръчкови структури. Закриване, уволнение и съд за тези подлоги.
  • 28 onq s konq

    1 1 Отговор
    Абе това ченге много лъжливо ще се окаже?
    Те хората клипове пуснаха как са им изпочупили техниката, тоя лъже ли лъже!
    Ало не сме във времето на комунизма къде хората нямаха телефони да ви снимат свинщините , мръсно долно и лъжливо ченге! Нямаш място в полицията, че само кипазиш пагона!
  • 29 Българин

    1 0 Отговор
    към коментар 24! Приятелю! Във Варна телевизията се държи от ТИМ!!! Така,че неочаквай приятелите на Боко да бъдат ощетени!!!! Държавата в момента се разпределена между Борисов,Ахмет Доган и тим!! В североизточна България ТИМ взеха електроразпределителните мрежи !! Бойко се опита да вземе ЧЕЗ чрез гинчето Върбанова! Само че Овчаров се противопостави ! И се получи голяма излагация със този енергиен корифей-!! гинчето! Мммм
  • 30 Б666

    1 0 Отговор
    Що се опитвате да ни пързаляте?От 2 месеца нанесли щети?Кой знае от колко години са на пазара и плащат данъци и такси,вие сега се сетихте-прозряхте?КОГА ще разследвате и органа който издава лицензиите за тая дейност и трябва да я следи дали всичко е законно?А тия "оператори"са най-малкия проблем?