Last news in Fakti

23 Юли, 2019 10:41 3 631 34

Прокуратурата: Бойков стои зад кибератаката

  • кристиян бойков-
  • кибератака-
  • нап
Прокуратурата: Бойков стои зад кибератаката - 1
Снимка: Ладислав Цветков, бТВ

Събраните до момента доказателства не разколебават обоснованото предположение, че Кристиян Бойков е извършил компютърното престъпление, в което е обвинен. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата по повод изявленията пред медии на обвиняемия и на неговите работодатели по казуса с кибератаката срещу НАП.

В пространно съобщение до медиите от държавното обвинение описват целия механизъм на компютърното престъпление и доводите си защо смятат, че именно Бойков стои зад него.

Ето и цялото прессъобщение от прокуратурата:

В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението ѝ в интернетпространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име„математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019 г., в 11,50 ч на електронните пощи на БТВ, НОВА и в. „Капитал“ e получено съобщение от “анонимния руски хакер”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 народе

    41 10 Отговор
    Това те чака, народе заспал ако позволиме мутрите да си назначават Гешевците
  • 2 Даааа

    24 0 Отговор
    Ся ще се окаже, че тоя компютър не е на пакетчето...
  • 3 гарантирано от ГЕРБ

    39 8 Отговор
    Компютъра на момчето къде е - в ръцете на бъдещия главен прокурор, който трябва да се докаже пред Тиквата, че става за главен подлога
  • 4 Дедо ви

    45 4 Отговор
    Ако е вярно, че едно 20 годишно момче е пробило защитата на НАП то тогава всички отговорни за опазването на личните ни данни да си подават оставката.
  • 5 Лекар БГ

    35 4 Отговор
    Какво казва Прокуратурата е едно-какво се случва и какви последици очакват 5.1 мнл.българи,съвсем друго.
    Който и хакер да го е направил,е пълен малоумник,поставил цял един Народ в положение "партер".Пълен идиот.
    Дали е Бойков или др.-не знам.С годините се научих грам вяра на "Специализираните органи",да нямам.Политически и олигархично ангажирано"Правосъдие".
    Видяхме,че Държавата,в лицето на една от най-важните си Институции,не може да пази личните ни данни.
    Видяхме,че за стотен път,отговорни и виновни НЯМА.
    Чухме,че хакерът бил"вълшебник"и какво перфектно образование сме сътворили,под вещото ръководство,на Човек,прочел Винету.
    Чухме,че ни хакват и през микровълнови и фурни на печки,пак от същият Еднокнижник.
    Чухме,че всъщност нищо не се е случило....лъжи,лъжи,лъжи-както винаги досега.А една шефка била в отпуск...как си прекарвала,можем само да се досещаме.
    Който и да го е направил хакването-е пълен идиот.
    А на нас ни е ХАК,че си мълчим.
    И затова сме на този хакнат хал.
  • 6 Кой68

    31 1 Отговор
    Само в България се дават подробни сведения за воденото разследване и доказателства?После се чудим при 3-5 тома събрани "доказателства"обвиняемия е с условна присъда или невинен.....Професионализъм отвсякъде😱😱😱😱
  • 7 client

    18 12 Отговор
    Занимавам се с компютри от поне 20 години и съм на мнение, че това момче е отговорно за достъпването на част от базата данни или на отделни доклади от нея.
    Не харесвам Боко Тиквата, но моля правете разлика между крайна неприязън към статуквото и престъпление спрямо личните ни данни.

    Всеки трябва да си понесе отговорността и защо все още няма оставки!!??

    Коментиран от #15

  • 8 Кую

    11 3 Отговор
    Щом казват,няма пак да лъжат я.
  • 9 Преброяване на бесните язовци

    21 2 Отговор
    Айде и Биволъ са виновни. Знаех си аз, че прикурватурата няма как да не ги намеси. Страх тресе кочината.
  • 10 Четете между редовете

    22 4 Отговор
    "...на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. " Ако това е така дали пък тримата дебели нещо не са се усетили, че ще изкарат за тях и да са го "соретнали" набързо ???? Въпроси, въпроси ???
  • 11 Прокуратура Ентъртеймънт

    23 1 Отговор
    Обикновенно след такива гръмки изявления на прокуратурата да не кажем почти винаги следват съдебни дела в Страсбург с големи обезщетения в полза на "обвиняемите", които плаща целия народ! Факт !
  • 12 Миризлив пор

    11 2 Отговор
    сега "едни хора" които имат проблем с логването си към собствения рутер на който знаят паролата ще започнат да дават акъл и да търсят доказателства и да съдят... мъкаааа. От цялата работа май удариха един от каналите на БиволЪ
  • 13 месара

    7 15 Отговор
    келеша в ареста, след някой друг месец ше си признае всичко!
  • 14 ДЕМОНкрация!

    15 3 Отговор
    Дори той да стои зад атаката заслужава награда, заради това, че е разкрил колко некадърно се съхраняват данните на гражданите. Апък всички отговорни трябва да си подадът оставките и да влязат в затвора!
  • 15 ФК Кери и Ник

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "client":

    Уважавам мнението ви.
  • 16 1234

    10 0 Отговор
    Прокуратурата ще докаже по лесно кой стои зад Ало Банов и Ало Ваньо!
  • 17 257

    10 3 Отговор
    Забележително е, кое ги е възмутило. Търсил данни за БАШ УСПЕШНИТЕ ни МЪЖЕ. Това момче е герой. Да им намери парите от рушветите и да им ги открадне по интернет. Да използва я червей, я парола РИБА МЕЧ. И всичката паплач да стане плячка на рибата - меч.

    Коментиран от #19

  • 18 Антон

    8 10 Отговор
    Въпреки че не харесвам борисов, този хакер трябва да бъде жестоко наказан с максимална присъда! За да знае , а и за всякакви бъдещи хлапетии тестващи и занимаващи се с kiddy хакване! Борисов, пеевски и другите за които са събиране данни може да са всякакви но си има държава. За какво са му егн-та и техните данни на същите. Разбира се за да стават като тях и да правят медийми манипулации и рекет! Още в началото написах едното милиционерско лоби клати другото лоби! Този и фирмата в която работи, трябва да бъдат смачкани с цялата строгост на закона. Баце и КОЙ няма да им простят. Да не говорим че онзи който го представят за началник на хакерчето си има типична физиономия на ченге от службите !
  • 19 553

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "257":

    Това го кажи на разследващите,и на тези на които са им изтекли данните.Може и да си там.
  • 20 Митко

    6 1 Отговор
    Ще го хванат за шлифера. Че то и на моя комп има търсения за хора и фирми...
  • 21 536

    1 2 Отговор
    Олелееее ..... гъ*о ми.
  • 22 ОСА

    7 4 Отговор
    Келеш, макар и умен , който е използван от политически гарги ...нека сега го осъдят, за да разбере , че е бил слуга на политици !!! Жалко за Това му действие , ако беше малко мъдър можеше далеч да стигне професионално за не да се цапа с тинята на господарите си !!!
  • 23 Бачо Киро

    7 1 Отговор
    Такааааа, значи компютърът на тоя беше криптиран. Той не им даваше паролите. Знаете ли кога тея ще разбият за 2 дни 256 битово криптиране на диска? Хеле пък ако файловете са криптирани не чрез Уиндоус, а с друга програма примерно с 1024 или 2048 бита... Май нещо пак си съчиняваме сюжетчета, както Иванчева беше светнала като елха, а после се оказа, че само очичките на Гешев светнали...
    Ако е тоя, без значение каузите му, наказание трябва да има - каквото за него, за виновниците, че системите на НАП са уязвими въпреки разходите, тяхното наказание х3.

    Коментиран от #30

  • 24 Анатема

    5 0 Отговор
    Въпрос към ГешиФтурата: Да очакваме ли,че и този"престъпник",и той скоро ще се самоубие!?
    Явно г-н ГешеФ(т)не е наясно с основни принципи на наказателното право.
    Защо не вкара баща си да стои"на тъмно"!? Все има защо!
  • 25 АНЕНЕРБЕ

    4 0 Отговор
    ЗАЩО ПОЛЗВАНЕТО НА ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ОТРАЗЕНА В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ДА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ???

    НИМА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ АКО ВЛЕЗНА В ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА КОМПИ И ИЗНЕСА ОТ НЕГО В ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО ИНФОРМАЦИЯ СВЪРЗАНА С ДАЛАВЕРИ НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ ??

    АКО Е ТАКА ТО ТОГАВА НЯМА ДА ПУБЛИКУВАМ ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ ПРЕД КОЯТО СИ ЗАТВОРИ ОЧИТЕ ДРУГАРКАТА КОРНЕЛИЯ НИНОВА:
    https://register.caciaf.bg/2008y/EA3B4BF5-0FC3-49D4-8880-BAD883F40CB112306.xml

    ВСЪШНОСТ ОТ КАКВО СЕ ПРИТЕСНЯВАТ И БОРИСОВ И ПРИЯТЕЛЯ НА ПЕЕВСКИ НАБЛЮДАВАЩИЯТ ПРОКУРОР УНИЩОЖИЛ КТБ - Иван ГЕШЕВ ??

    Няма опозиция !! Няма кой да ги закача.
    Кукета като нас си лаят по форумите , а Корнелия е яхнала велосипеда и трие двата си пръста напикано месо!!
    ПЕКА Й ЗА ТОВА КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА.
    Важно е сина й РАФИ да е на подобаваща позиция в ГОЛДМАН САКС!!
  • 26 Шедьовър

    2 0 Отговор
    Естествено че е тои, нима вярвате на друго??! Просто управляващите са му спуснали много голям и плътен чадър, защото знаят колко куца системата и сигурно някое дете в 3 клас с малко познания по ИТ може да пробие почти всяка администрация у нас. Сега това момче ще получи, ако вече не е много високо-платена работа, тлъст чек и ще изискат от него, свръх защита и може би уроци по кибер-сигурност. Аз нз ако някои от вас вярват на историята която се разиграва вече 3-4 дни, че бил натопен, не е тои като версия, това е така защото според някои държавни органи, ако е нарушил закона и се докаже с мн приказки това гениално момче може да лежи в панделката, а това никои не го иска нали. Просто управляващите и нашата "развита и сигурна" държава не иска да си покаже, омацаните гащи, колко сме слаби и нищожни, дори пред 20 годишен, които за 1 цигара време разбива НАП Микимауси
  • 27 Здравомислещ

    5 0 Отговор
    Как прокуратурата ще докаже твърденията си, че тази информация е получена от този компютър и е създадена от този човек. Всеки който е ,,бръкнал,, в чужд компютър може да манипулира данните от него, както му харесва. Имам чувството, че гешевата институция се превръща в неконтролируема репресивна система!?
  • 28 Цървул

    0 3 Отговор
    Ахмак си ти
  • 29 Здравомислещ

    4 0 Отговор
    Предлагам на прокуратурата да провери за последните три години колко души са напуснали IT сектора на НАП и са имали конфликт, преди това с началника на сектора!? Да не се окаже, че изтеглянето на данните е от вътрешен човек за отмъщение!
  • 30 Миризлив пор

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    Това с криптирането са на ясно много малко хора, ако за теб ясно то повечето хора тук имат проблем с логването към собствения си рутер на който знаят паролата и WEP, WPA, WPA2 се чудят какво е. Важното е, че разслеващите са успяли да разкодират точно определена част от диска и са успели да намерят точно каквото им трябва нали чу човека. В случая публично обяви че сестра му е "лека жена" и остави хлапето да обяснява че няма сестра. Друг е въпроса, ако ти приберат машината на нея за колко време ще се пръкне подходящия дял с подходящата информация.
  • 31 Адвоката...

    3 0 Отговор
    Аз си мисля ,че цялата Прокуратура стои зад тая “работа”.Трябва полицията да започне разследване от там и да покаже цялата гнилоч на Българското Общество.ЧОВЕКЪТ който “разбуни духовете” не е извършил престъпление(все още няма доказателства),затова не го наричайте “престъпник”.
  • 32 Анонимен

    3 0 Отговор
    Вземат компютъра и почват да ровят без , обвиненията да е там. Когато се прави обиск, обвинен от лице винаги трябва да присъства, нали така. От къде да знаем че някой бял хакер , както се изказа Дани ръбала, не е изфабрикувал после всичко това и момчето да е виновно. Кой хакер ще остави данни и доказателства в компютъра си. Нали ще заличи всичко. Ще се оставили да го хванат.
  • 33 Токин

    1 1 Отговор
    Оставам с чувството, че зад Бойков и кибератаката пък седят заплашени от затвора български олигарси като фараон Цветан Василев и Иво Прокопиев!
  • 34 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Не знам кой стои и кой не. Но поредната новина която прочетох е че на Кристиян, шефа е купел ,, артекс,,, фирмата свързана със Цветанов, и всички от шайка та които си купиха евтини жилища. Но поне разбрахме че Бойко наистина има палат в Барселона. А бе пак размътиха водата. Тия , крали крали че се самозабравили. А моите данни, хич не ми пука
    Нито имам да давам, нито банка от която да вземам.