Last news in Fakti

19 Август, 2019 15:10 7 290 3

Скандал с картина на известен български художник

  • галилей симеонов-
  • картина

Творецът дал картината на жената и получил от нея капаро от 200 лева

Скандал с картина на известен български художник - 1

Продажба на картина на известен съвременен български художник подпали скандал, в който се намесиха и полицията и прокуратурата. Причината за разправията, опряла вече и до пазителите на реда и закона е платно с образа на писателя Йордан Йовков и негови герои, рисувано от проф. Галилей Симеонов, пише "Труд".

90-годишният художник подал на 8 август тази година сигнал в Районното управление на МВР във Вършец, че преди около 3 месеца уговорил продажбата на свое произведение – картина живопис с 54-годишна жителка на село Спанчевци.

Творецът дал картината на жената и получил от нея капаро от 200 лева с уговорка да се споразумеят за окончателната цена. На 3 август обаче живописецът се срещнал с жената и заявил, че желае да си вземе творбата обратно, като върне капарото. Тя обаче отказала развалянето на сделката и проф. Симеонов потърсил помощ от полицията.

Служителите на МВР във Вършец започнали оперативно-издирвателни мероприятия и открили жителката на село Спанчевци, която предплатила платното на художника. Полицаите провели беседа с жената и снели от нея писмени обяснения, а тя им предала картината.

Портретът на Йовков и героите му е оставен на съхранение в Районното управление на полицията във Вършец до изясняване на случая. Преписката ще бъде докладвана на Районна прокуратура-Берковица.

Работа по случая продължава, казаха от Областната дирекция на МВР. Галилей Сименов е художник, роден през 1929 г. в балканското село Гаврил Геново. Завършил е с отличие ВИИИ „Николай Павлович“ – специалност „Илюстрация“ при проф. Илия Бешков.

Бил е преподавател по рисуване в Художествената академия, негови творби се пазят в Националната художествена галерия и в държавни и частни галерии. От над 30 години живее в родното си село, недалеч от Монтана. Съученик и приятел е на големия български разказвач Йордан Радичков.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търговец

    6 5 Отговор
    Земеш ли капарото, веднъж, край - няма назад. Можеш само да внимаваш повече, другият път, обаче.
  • 2 Госあ

    3 2 Отговор
    Ама тая България наистина стана гротеска ! Погледнете гаврите с художници, писатели, учени и лекари, истински обаче. Не от кликата на шайката и нек'ви търгаши.а, да а инженерите които не искат да работят като техници, могат да станат таксиметрови шофьори. Те поне имат по голям избор
  • 3 Том

    3 0 Отговор
    Много ключов момент в статията, обаче е: .. картината останала в полицията до изясняване на случая...
    А сделка винаги може да се развали, неизвестни господине, просто се връща капарото в двоен размер.