Last news in Fakti

19 Август, 2019 17:16 11 453 36

Криминолог обяви каква е причината Мартин да изнасили и да убие Кристи

  • сотиря-
  • мартин трифонов-
  • криси

Полицията трябва да изпълнява и превантивните си и профилактични функции

Криминолог обяви каква е причината Мартин да изнасили и да убие Кристи - 1

"При по-задълбочен анализ вероятно ще се окаже, че много работа не е свършена от институциите. При един повърхностен поглед се вижда, че има несвършена работа". Това каза пред БНР д-р Цветеслава Гълъбова - психиатър, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", в коментар на трагичното убийство на 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Според нея не е ясно дали е проследявано поведението на Мартин Трифонов още от ученическите му години и защо на 21 години "той вече има стаж като престъпник и то за блудство". Тя попита защо е била толкова малка присъдата му за това престъпление, която той вече е излежал.

"Възникват въпроси има ли система, която да обхване, контролира и подпомага ресоциализацията на хора, които са били в затвора", каза тя.

Проф. Калин Гайдаров - криминолог, бивш директор на Института по психология към МВР, заяви, че при всеки такъв трагичен случай задаваме едни и същи въпроси, но "трябва да се отдели проблематиката от принципите".

"Необходим е цялостен проект, концепция за нравствено възпитание, социална отговорност и формиране на здрав начин на живот у младите хора", смята той.

Според него полицията трябва да изпълнява и превантивните си и профилактични функции, общинските служби също не са реагирали на това, че един млад човек има ред криминални прояви.

Д-р Гълъбова посочи, че поведението на Мартин е вследствие на психически дефект - "не психично заболяване, което води до невменяемост, а за дефект, който може да е вроден, може да е вследствие от случки в миналото, които са го формулирали по този начин".

По думите ѝ има риск това поведение да се повтори, ако този "дефект" не бъде преодолян или не бъде поставен под някакъв контрол. Тя бе категорична, че предложението за химическа кастрация е много жестоко, но "трябва да има някакъв друг много сигурен начин, че рисковете от рецидиви на това поведение трябва да бъдат минимизирани".

Според проф. Калин Гайдаров трябва да се търси причината за това българското общество да става "все по-безнравствено".

"Назряло е времето за дебат и за вземане на сериозни решения и за реализацията им относно сигурността на гражданите в социалната среда. ... Не може с палиативни мерки".

В община Сливен днес е ден на траур в памет на 7-годишното момиченце, станало жертва на тежко престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    24 1 Отговор
    Причината е че е тоя пръст къде показва не си го сложил отзад!
  • 2 Тъжно

    56 4 Отговор
    Кoлeги oт фoрумa, знaeм cи никoвeтe, пoнякoгa cпoрим, пoнякoгa ce пoдкрeпямe, нaли зa тoвa cмe тук– дa изрaзим мнeниe и пoзиция. Мoля вcички дa пoчeтeм пaмeттa нa милoтo aнгeлчe и дa изрaзим cъпричacтнocт към cкръбтa нa близкитe. Бoг дa прocти Криc, кoятo oтивa нa eднo мяcтo бeз нacилиe. Пoчивaй в мир, CЛЪНЧИЦE!AМИН!
  • 3 Киро

    15 58 Отговор
    Момичето е циганче кво толкоз го раздухват тоя случай.Всеки ден цигани изнасилват български ама никой нищо не казва по медиите.

    Коментиран от #35

  • 4 Решението

    30 0 Отговор
    Комбината Кремиковци има жп линии свързани с него.Трябва на влакови композиции да бъдат товарени представителите на етноса на Мартин и да бъдат извозвани директно в доменните пещи.

    Коментиран от #26

  • 5 джими

    38 1 Отговор
    абе я пусни един референдум за химическата кастрация за такива случаи или при рецидив и се обзалагам, че ЗА ще са 95% от населението...да не говорим и че тоз си овисва на въжето ако се допита суверена

    Коментиран от #24

  • 6 Киро

    6 6 Отговор
    Исках да напиша- български момичета
  • 7 Емил

    17 1 Отговор
    Моделите за подражание са дефектни! Държавата лансира силовите методи, а се учудваме защо хората са агресивни! Този сайт е част от тази сугестирана агресия. Набляга се само на агресивното решение и двуполюсните модели.

    Коментиран от #11

  • 8 Монгола

    10 3 Отговор
    Е такава като Гълъбова ходи в съда и издействат по ниски присъди! След време като излезе новина че Бай Манго е отнесъл 15 годинки пандела благодарение на експертиза та на Гълъбова другите си казват и ние ще минем метър. В,, Белене" са ги праща ли е такива като него и след 40 години плоча с надпис репресинани от БКП!
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 0 Отговор
    МАРТИН Е ГЕНЕТИЧНО ПСИХОПАТ ПСИХОПАТИЯ НЕ СЕ ЛЕКУВА ТОЯ НЕЕ ЧОВЕК

    Коментиран от #19

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    БОГ ДА ТЕ ПРОСТИ МИЛОДЕТЕНЦЕ ЕДИН ПРЕКРШЕН ЖИВОТ МИР НА ДУШАТА ТИ ПОКЛОН НИК ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 11 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    амчи пусни му дъщеря си да му готви, като си за меките методи тогава
  • 12 чиче

    3 2 Отговор
    Тази в сьда не можа да постави биполярно разстройство като диагноза
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ ЖУРНАЛИСТКАТА ОТ РУСЕ ПОМНИ Т ЛИ УБИИЦИТЕ НА БЕЛНЕЙСКИ НА ГОСПОЖИЦАТА ОТ СЕЛО ХЬРЛЕЦ БАЩА И ПОЧИНА ОТ МЬКИ А ДЕНИЧКА ОТ НОИ ПАЗАР И МНОГО ДРУГИ
  • 14 чиче

    1 2 Отговор
    Тази говори глупости
  • 15 1888

    8 0 Отговор
    "Криминолог обяви каква е причината Мартин да изнасили и да убие Кристи"
    Защото сте пълни халхабери всички,отгоре до долу??
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    ДОРИ СЛУЖЕБНИЯ МУ АДВОКАТ СЕЕ ОТКАЗАЛ ОТ НЕГО ТА ТОЗИ МАРТИН НЕЕ ЧОВЕК УБИЛ Е ДЕТЕНЦЕ
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ДОРИ СЛУЖЕБНИЯ МУ АДВОКАТ СЕЕ ОТКАЗАЛ ОТ НЕГО ТА ТОЗИ МАРТИН НЕЕ ЧОВЕК УБИЛ Е ДЕТЕНЦЕ
  • 18 Синдикат на Ало Измамниците

    12 0 Отговор
    Светла му памет на детенцето! А тоя изрод има да пищи за майка си от килията като го набарат "колегите" му...........
  • 19 Питагор

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Грешиш, Мартинова та болест се лекува по два начина, бърз и бавен. При бързия, 2 куршума в психясалия Мартинов ум, а бавния е по-добре. При армия, Мартино се потапя цял във варел с вода и го карат да чете НПК. Ако не чете на глас, се стискат шикалките му с клещи гарга (по-хуманно е с ножица за арматура) и така, докато прочете целия НПК на глас.... След което се изпитва пак там да го разкаже! Ако дойдат от Отворено общество? и зациврвят, за права?...пращат се да учат с него! Метода е добър, Мартин ще опознае правата си за цял живот.
  • 20 ХХХ

    15 0 Отговор
    Психоложката пита, защо присъдата на мангала е толкова малка и защо толкова скоро е излязъл от затвора. Ами защото държавната политика на Тиквата по отношение на битовата престъпност е такава. То не че Костов, Царя и Станишев се отличаваха от него, ама тоя все пак управлява вече десет години, а като го гледам, май иска да ни управлява, докато е жив. Но да се върнем на темата за малките присъди. Едно че циганите са много основен електорат на ГЕБ, естествено защото са купени, а не по убеждение, друго че западняците с подопечните си неправителствени организации като БХК ни натрапват такава политика, но, струва ми се има и трета причина. В първата година от управлението на последния кабинет Борисов, когато и Обединени патриоти, за които бях гласувал вече участваха управлението, чух, че имало рекорден брой освободени предсрочно затворници. Чух също, че може би около 2012г. броят на затворниците е бил 12 000, към 2018 г. - 7 000. Възниква въпроса защо? Престъпността ли намаля, че затворниците станаха по - малко или държавната политика е такава, броят им да бъде намален чрез предсрочно освобождаване. И оттам нататък до какво води тази политика ? Какво става с предсрочно освободените ? Отиват да си вадят хляба с честен труд ли ? Или като този в Пловдив, Жоро Плъха, дето лекаря го застреля пак подхващат стария занаят. Но нека да поразсъждаваме на какво се дължи благоразположението на премиера към лицата с престъпни наклонности. Може би, според мен, една е сумата за
  • 21 град козлодуй

    7 0 Отговор
    желю ж е л е в премахна смьртмото наказание ще тьрсиме живков при живков такива ги разтрелваха край реки и у трапа а ако са психо в карлуково ловешко а отскоро има психиатрия замьже убиици в село говежда монтанска област
  • 22 град козлодуй

    4 0 Отговор
    желю ж е л е в премахна смьртмото наказание ще тьрсиме живков при живков такива ги разтрелваха край реки и у трапа а ако са психо в карлуково ловешко а отскоро има психиатрия замьже убиици в село говежда монтанска област
  • 23 град козлодуй

    7 0 Отговор
    желю ж е л е в премахна смьртмото наказание ще тьрсиме живков при живков такива ги разтрелваха край реки и у трапа а ако са психо в карлуково ловешко а отскоро има психиатрия замьже убиици в село говежда монтанска област
  • 24 Кое население?

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "джими":

    За новото население от боята на мартин това е нормално!
  • 25 Бребребре

    2 2 Отговор
    "дефект, който може да е вроден, може да е вследствие от случки в миналото, които са го формулирали по този начин"

    "ФОРМИРАЛИ" бе, неграмотници!
  • 26 МАК

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Решението":

    За съжаления пещите ги няма всичко е унищожено до земята!!! Пожарникаря го унищожи вместо да се модернизира и да продължи както във Смедерево в Сърбия!! Само Стомана Перник остана там да ги возят!!!
  • 27 Принца на АДА

    3 1 Отговор
    На снимката е типичен психопат, защо ни занимават с глупости, а не го разфасоват на части за органи колко болни хора има които чакат трансплантация защо тоя да живее в затвора, а те да умрат недочакали трансплантацията.Тоя и след 100години да излезе няма да осъзнае стореното но смъртта му е малко трябва да се реже час по част.Спомнете си Прикования Прометей как Зевс наказва Прометей като го приковава на една скала и през деня един орел изкълвава дроба му, а през нощта се възстановява и на следващия ден пак му го изкълвава орела.Та тоя това заслужава да му вземат чарковете час по част и да я присаждат на нуждаещите се от трансплантация.Както в САЩ, затворника става донор и му намалят присъдата, но там е от 300 на 250 или 230години.Тук да няма такова намаляне, че току виж от 30 години станали 2години.
  • 28 Бочаров

    2 0 Отговор
    Полицията не е пенкилер и министерство на всичките работи..За това си има психолози психиатри ,социално и правосъдно министерство дето това им е работата.В противен случай обратно всичко в МВР като при Тато. Да ама не има сумата институции и фондации дето уж това им е работата се занимават с глупости А психопатите не подлежат на тетапия и медикаментозно лечение.Тия само с методи като животните
  • 29 Може би

    2 8 Отговор
    Статията е права. Трябва да уважаваме всички хора странни и хора които не понасяме. Или хора които са различни в обществото които не искат да спазват нормите на обществото но са пак добри но различни. Но не трябва тези които спазват нормите на обществото да се подиграват и унижават различните които не искат да се впишат и да спазват нормите на обществото. Защото ще стане страшно като Мартин. Той е отхвърлен от обществото. Хората сигурно бая са се еб"ава"ли с него и той затова не е могъл да издържи. Той се е обърнал срещу хората и обществото. И сигурно затова е станало така. Човека е търсил съчувствие. Никой не му подал ръка. Всички се го отблъскват. Вие хора не знаете колко е тежко и трудно и лошо да си отхвърлен от обществото. Да си аутсайдер. Затова че недейте да кастрирате Мартин. Не му отнемайте семето. Просто го затворете в затвора.

    Коментиран от #32

  • 30 Е гахти

    5 0 Отговор
    Да отидеш до магазина и да те убият ей така. То вече и до магазина не можеш да отидеш и да се върнеш жив.
  • 31 Джентълменът русофил

    7 1 Отговор
    ""Възникват въпроси има ли система, която да обхване, контролира и подпомага ресоциализацията на хора, които са били в затвора"
    Има разбира се... нарича се комунизъм. На времето никой не се шляеше без работа. А човек, който работи, няма време да се налива с алкохол. Така че ако въпросният индивид(трудно ми е да го нарека човек) е бил възпитан на трудолюбие, едва ли би имал време да мисли за престъпления, камо ли да ги извършва.
  • 32 Джентълменът русофил

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Може би":

    "Човека е търсил съчувствие. Никой не му подал ръка. Всички се го отблъскват".
    Вашият коментар е повече от СКАНДАЛЕН И ВЪЗМУТИТЕЛЕН. Кастрирането не искам да го коментирам, защото не знам, как ви е хрумнало въобще. Сега за останалото. Този психопат се бил превърнал в убиец, защото бил неразбран и нагрубяван от обществото. Ама вие направо изкарахте обществото виновно, а Мартин - светец. Много хора са аутсайдери, но спазват всички обществени правила и норми за разлика от този убиец и психопат. Дори и да е нагрубен, неразбран или отхвърлен от обществото по някаква причина, човек винаги може да потърси спокойствие, уединение и утеха, чрез музика, приятели, книгите, Бог. Този гнусен психопат е виновен и трябва да си понесе последствията и отговорността пред закона. Спешно, без отлагане, без протака е, без помилване. ОБЩЕСТВОТО ИСКА ПРИСЪДА И ТО ВЕДНАГА!
  • 33 Монсиньор

    5 0 Отговор
    Във всяка популация /хора, животни, растения/ има дефектни екземпляри. Дефектни. Които не трябва да съществуват и са за боклука. Жестоко, но истина. Плевела става ли за нещо освен за тор ?
  • 34 Искане

    1 1 Отговор
    Да бъде мъчен и изнасилен мръсника млад психопад. Герб са виновни за всички беди на БГ. За целенасочената, деградация на обществото, за нефункционирането на държавата, като цял организъм, за нарушаването на обществено-възпитателните норми, за ниските доходи, за несигурността на хората, за заболеваемостта, за ранната смъртност резултат от всичките проблеми, които се създават на хората. И не са виновни, защото името им е ГЕРБ, а защото не стават, некомпетентни са и най-важното нямат и не изпитват интерес да се справят с проблемите на обществото и държавата.
    Много станаха проблемите в държавата от всякакво естество. Народа не приема оставки на чиновници от властта под натиск на ББ. ББ е крайно време да поеме отговорността си, за закрие и забрани ГЕРБ и ДПС и напусне властта, без да се връща отново. С това ще има и нещо положително в Историята за него.
  • 35 Груйо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Това няма значение, какво като е циганче? Не е ли малко дете, не го ли е боляло и страдало? Ако беше твоето дете, така ли щеше да реагираш? Нека да не озверяваме и да не се превръщаме в животни като извършителите на тези престъпления. Преди всичко трябва да сме хора.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.