Last news in Fakti

25 Август, 2019 09:20 2 352 7

Не пуснаха предсрочно убиец, намушкал момче преди 8 г.

  • затвор-
  • бургас

Сред мотивите на съда е променливото му поведение

Не пуснаха предсрочно убиец, намушкал момче преди 8 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Бургаският окръжен съд отказа да освободи предсрочно убиеца Деян Димитров, който през лятото на 2011 г. намушка с нож фатално момче в бургаския ж.к. „Възраждане”. В момента той излежава 13-годишна присъда за убийство. 28-годишният мъж поиска да бъде освободен, тъй като вече е изтърпял повече от половината от наказанието си – от 8 години той е зад решетките, съобщи БНР.

Деян дори поиска да му бъде наложен най-дългият изпитателен срок, тъй като е сигурен, че няма да извърши друго престъпление. На заседанието присъстваше директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров, който обаче обясни, че всъщност поведението на Деян зад решетките не е постоянно, а това е именно един от критериите, които съдът взема предвид при разглеждането на искания за предсрочно освобождаване.

„Оценките пряко отразяват поведението на всяко осъдено лице. Абсолютно е минимизиран субективният фактор. В неговата пледоария, всяко изречение започваше с „аз“, т.е. поставя себе си във фокуса на вниманието на всички. Съжаляваше своите близки, но не съжаляваше жертвата и неговите роднини. Това няма как да покаже твърдението, че се разкайва“, обясни пред съда Мангъров.

По време на делото Димитров обясни, че е печелил няколко дела срещу Бургаския затвор. Той поясни, че не е обиждал и не е е имал лошо отношение към администрацията на институцията. Димитров посочи, че през цялото време е защитавал правата си по законов път, което го било направило „неудобен”.

Според Мангъров обаче, критиките му са абсолютно безпочвени. „Изкарват се факти извън контекста. Например се твърди, че делата, които е водил срещу затворническата администрация, са повод да бъде изготвено негативно становище по повод неговото искане за условно предсрочно освобождаване. Това абсолютно не е вярно. Има много лишени от свобода, които са правили такива искания за обезщетения, най-вече за условията, при които се изтърпява наказанието“, обясни директорът на затвора.

Той поясни, че става въпрос предимно за минали периоди, тъй като в момента условията отговарят на всички нормативни изисквания, включително и на европейските. Според Мангъров тези становища се изготвят на базата на факти и в крайна сметка решението се взема от съдията, а не от администрацията на Затвора.

„Никой не е обявил война на Деян Димитров. Напротив, това са негови виждания. Беше цитирано и становище на психиатъра, в което Димитров декларира, че води война с администрацията. Това не показва, че това е човек, който е смирен, както той самият се описва“, допълни Мангъров.

По време на заседанието осъденият за предумишлено убийство затворник посочи, че е бунтар, но не и анархист. В затвора е решил да се занимава с литература, тъй като иска след като излезе да може да се развива с интелектуална дейност. Това била и причината да откаже например работа в цех за пластмаса.

В крайна сметка Бургаският окръжен съд реши, че няма достатъчно доказателства Димитров да бъде освободен предсрочно. По време на заседанието бе посочено, че до този момент той не е внесъл и никакви пари, свързани с обезщетението, което дължи на родителите на жертвата.

Сред мотивите на съда е променливото му поведение. Беше посочен и опитът му за самоубийство през 2018 г. Според оценката на началника на психиатричното отделение в Ловеч, Деян е направил това не защото е искал да сложи край на живота си, а защото е искал да бъде преместен в друг затвор. Съдията посочи, че през годините много от исканията на Димитров са били уважени от администрацията на затвора.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас. Ако искането отново бъде отхвърлено, Димитров има 6-месечен срок, след който отново може да пусне молба за предсрочно освобождаване. Бранимир Мангъров посочи, че след промяната на закона от февруари 2017, когато е дадена възможност на затворниците сами да подават молби, броят на тези дела рязко се е увеличил.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тя и фамилията му такава!

    21 0 Отговор
    чудно е обаче че само 13 години са му дали! Га го бучка ни рива, а сега ревеш! Кръвнината сигурно не я еплатил, щото няма пари, ама дела да води има пари! Отказал работа в цеха! Е как няма да откаже, парите ще отиват за кръвнина!
  • 2 Д-р Ломброзо

    13 0 Отговор
    Като не иска да работи за кръвнина да му дават ядене един път дневно. С останалите пари да плати дължимото на роднините.
  • 3 Ххх

    17 0 Отговор
    Пишат по статии за разни учителки в Щатите, чукали се с непълнолетни ученици, и като историята стигне до съд им набиват присъди по над 20 години затвор. Е, у нас за убийство дават 13, с тенденция за предсрочно освобождаване. А пък ако имаш да си платиш, сигурно и с присъдата ще се разминеш.
  • 4 ДебилчоБг

    8 0 Отговор
    Пропаднала държава, крадливомалоумен парламент = скапани закони. Всичко това благодарение на 80те % де б или дето гласуват

    Коментиран от #6

  • 5 БЯС

    7 0 Отговор
    Тоя път решението на съда ме зарадва, но съвсем за кратко. Какъв е тоя най–дълъг изпитателен срок, какви са тия предсрочни освобождавания, как може досега роднините да не са получили и лев кръвнина( не, че ще им върне близкия) Каква интелектуална дейност– да не е решил да пренапише " Под игото", или Енциклопедия Британика , и пак малко са му дали. Там да си седи, храним го с нашите пари.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДебилчоБг":

    По-скоро заради 80%, които НЕ гласуват!
  • 7 Патриот

    0 0 Отговор
    Колко жесток съд - отказал да намали присъдата на убиец.
    Такива трябва да ги бесят по площадите.