10 Септември, 2019 14:37, обновена 10 Септември, 2019 14:46 2 483 8

Окончателно: 25 години затвор за убиеца на 7-годишната Дамла от Момчилград

  • дамла-
  • момчилград

На 17 декември 2017 година Мехмед Хасан уби братовчедка си, след което опита да прикрие престъплението

Окончателно: 25 години затвор за убиеца на 7-годишната Дамла от Момчилград - 1

Върховният касационен съд определи окончателна присъда от 25 години затвор за Мехмед Хасан, убил 7-годишната си братовчедка Дамла в дома на родителите ѝ в Момчилград на 17 декември 2017 г. Това съобщи началникът на кабинета на председателя на ВКС

С присъда на Окръжен съд – Кърджали подсъдимият е признат за виновен в това, че влязъл в чуждо жилище, като употребил за това ключ, деянието е извършено нощем, поради което на основание чл. 170, ал. 2 във вр. с чл. 1 от НК е осъден на 1 г. и 4 месеца лишаване от свобода. С присъдата Хасан е признат за виновен, че умишлено умъртвил дете, намиращо се в безпомощно състояние, убийството е извършено по особено мъчителен за 7-годишното момиче начин и с цел да се прикрие другото престъпление, поради което и на основание чл. 116, ал. 1, т. 4 – 6, т. 8 вр. чл. 115 от НК е осъден на 22 г. лишаване от свобода.

Определено е общо наказание лишаване от свобода за срок от 22 г., което на основание чл. 24 от НК е увеличено на 23 години. Хасан е осъден да заплати и обезщетение за претърпените неимуществени вреди на родителите на убитото дете в размер на по 150 000 лв., а на неговата баба – в размер на 100 000 лв. С въззивното решение на Апелативен съд – Пловдив присъдата е изменена, като на подсъдимия е наложено наказание от 25 години лишаване от свобода.

Въззивният съд е аргументирал подробно виждането си за изключителната тежест на извършеното от подсъдимия деяние и личната му висока степен на обществена опасност. В пълен обем и с оглед значението им за определяне на наказателната отговорност на Мехмед Хасан са отчетени всички смекчаващи и отегчаващи вината му обстоятелства.

От първата категория са чистото му съдебно минало, трудовата му ангажираност, добрите му характеристични данни, личностните му особености и оказаното съдействие на разследващите органи за разкриване на престъплението. От втората категория са наличието на няколкото квалифициращи деянието обстоятелства, безусловно завишаващи степента на обществена опасност както на деянието, така и на дееца, близките роднински отношения между дееца и пострадалата, изпитвала обич, привързаност и доверие към подсъдимия, неин първи братовчед, както и опитът му да инсценира грабеж непосредствено след извършване на убийството.

„При този баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, въззивният съд е направил законосъобразен извод, че за поправянето на подсъдимия е необходимо наложеното му от първоинстанционния съд наказание да бъде увеличено на 25 години“, пишат върховните съдии.

По доводите на страните относно размерите на гражданските искове тричленният състав на ВКС приема, че липсват основания за ревизия на присъдените обезщетения за неимуществени вреди както в посока на увеличаването им, така и за намаляването им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    16 0 Отговор
    25 години? При добро поведение по - малко ще са. Ах, ах проклети български закони, това, ако беше в Турция, щеше да бъди до живот затвор, отделно щяха да го линчуват, но нали е България...

    Коментиран от #7, #8

  • 2 El pepi

    18 0 Отговор
    Законите са в полза на МАФИЯТА!!! :(
  • 3 Бандюга

    12 0 Отговор
    Тоя сега е на 27 и дори да излежи всичките 25( в което напълно се съмнявам), пак ще излезе на 52, които не са никак много. И пак ли ще убие някого? И пак да го осъдят, какво от това? За такива само доживотна присъда без замяна и незабавен референдум за връщане на смъртното наказание.
  • 4 Яшко

    5 2 Отговор
    Ако е детето на някой политик, убиеца дали нямаше да е само убит досега
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    12 0 Отговор
    ДОЖИВОТ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ЗА ТОЯ ДЕТЕОБИЕЦ МРЪСЕН !!! СЪДИЙ НЕЩАСТНИ КАК СПИТЕ НОЩЕМ !!!
  • 7 А ми то затуй всички сте тук!

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Заради законите! Виж ся ибрик! Ако отида в Турция и пиша коментари срещу турция, след 2 часа са ми запалили чергата! Щото Турция е много демократична! А ти тук по цял ден пишеш срещу България и никой не те е привикал още! Тъй че заради законите стоите тук, и защото нямате капацитета да създадете нещо в турция! Затова и тук ще живеете и срещу земята в която ще ви погребът ще злобеете! Дано по-скоро в вземе аллах че да се пръждосате!
  • 8 Това си е работа между

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    мюсюлмани! Всичко е написано в курана, тъй че недей да мислиш по въпроса!