20 Септември, 2019 09:52 2 863 28

Председателят на ССБ пусна убиец от затвора

  • джок полфрийман-
  • калин калпакчиев-
  • убиец

Джок Полфрийман излиза предсрочно, въпреки 20-годишната присъда за смъртта на студента Андрей Монов

Председателят на ССБ пусна убиец от затвора - 1

Австралийският гражданин Джок Полфрийман най-накрая излиза на свобода. Заслугата за това е на тричленен съдебен състав от Апелативен съд - София, начело със съдия Калин Калпакчиев - председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). В съдебния състав влиза и Весислава Иванова - бивш член на ръководството на ССБ, разкрива „Правен свят“.

За решението на съда се разбра от медии, които от години дават трибуна на политическите декларации на съдийската организация, както и обслужват имиджа на съдии като Калпакчиев и Иванова. Полфрийман вероятно вече е много радостен, защото след множество усилия да попадне на съдебен състав, за когото европейските ценности и хуманизирането на наказателния процес трябва да са водещи, той все пак успя.

Реално - благодарение на решението на съдиите - Полфрийман "спестява" 6 години, 6 месеца и 25 дни "лишаване от свобода". Той не подлежи и на пробация, защото е чужд гражданин, а самото решение на състава, начело с Калпакчиев, е окончателно и не подлежи на протест.

На сайта на Апелативен съд - София има кратко съобщение, от което се разбира, че "апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода".

"В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", гласи лаконичната информация на ръководената от съдия Даниела Дончева съдебна инстанция.

За момента не е ясно и защо Апелативен съд - София не е информирал предварително обществеността и медиите, че предстои разглеждането на искане за условно предсрочно освобождаване от Полфрийман.

Освен, ако това не е било изричното искане на осъдения, което изглежда е било възприето от конкретния съдебен състав, начело с Калпакчиев.

Съдебното решение по никакъв начин не буди изненада сред запознатите с работата на отделни софийски магистрати, заемащи ръководни позиции в обвързаната с политико-икономически и олигархични интереси организация - ССБ.

За освобождаването или преместването на Полфрийман, който е осъден на 20-години затвор за убийството на студента Андрей Монов на 28 декември 2007 г. в центъра на София, се работи активно вече над десет години. При това по всевъзможни начини, някои публични, но и други, които никога не са ставали достояние на широката общественост.

Факт е, че двама български главни прокурори - първо Борис Велчев, а по-късно и Сотир Цацаров, не се поддадоха на външния натиск и отказаха трансферирането на убиеца от България в Австралия.

Убиецът дори попадна преди години в класацията "Човек на годината" на БХК, но заради острото обществено недоволство номинацията му бе оттеглена. Важна подробност е, че носител на наградата "Човек на годината" е била колегата на Калпакчиев и Иванова - известната с политическите си пристрастия съдийка Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на ССБ.

Двете организации - БХК и ССБ, освен, че често изразяват общи становища, имат и общо финансиране - част от парите им идват от Фондация "Америка за България", както и от проекти по т.нар. Норвежки финансов механизъм, за чието разпределение отговаря българското подразделение на "Отворено общество" на Джордж Сорос.

Факт е още, че решението на Апелативния съд е взето без това да е известно на медии, извън кръга от обслужващите ССБ и организации като БХК. И това далеч не е случайно, защото още преди три месеца, когато Полфрийман за пореден път потърси условното предсрочно освобождаване от Софийския градски съд, осъденият, а по-късно и председателят на БХК Красимир Кънев, изразиха недоволство от факта, че медиите бяха предварително информирани за това искане.

Решението на съдебния състав, освен, че ще бъде посрещнато с остро недоволство от близките на убитото момче, сред които и бащата Христо Монов (известен психолог и бивш депутат от левицата), буди недоумение и заради обстоятелствата, че от години Джок Полфрийман буквално се гаври със затворническата администрация.

Австралиецът многократно организираше бунтове на лишени от свобода, повечето от които с тежки осъдителни присъди за убийства, засипваше с жалби ръководството на Министерството на правосъдието, както и Съда за правата на човека в Страсбург. Активни защитници на Полфрийман се оказаха и адвокати, които са сред водещите лобисти за легализиране на наркотиците у нас.

Бившият правосъден министър Христо Иванов, чиято биография е свързана с либералните неправителствени организации, също направи опит за легитимирането на Полфрийман. Докато ръководеше правосъдното министерство, Иванов бе допуснал затворническо сдружение, основано от Полфрийман и адвокатите му, да участва в дискусии по облекчаване на условията на лишените от свобода у нас.

В подкрепа на Полфрийман бяха ангажирани и множество австралийски медии и известни личности. Натиск за освобождаването на убиеца или поне за трансферирането му в родината, където щял да изтърпи остатъка от наказанието, са оказвали и различни дипломатически представители от Европейския съюз и Съединените щати.

За последните по-малко от три месеца - това е второто скандално решение на съдебен състав, който се ръководи от председателя на ССБ - Калин Калпакчиев.

Първото бе за връщането на делото за убийството на 6-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Панчарево. Калпакчиев върна делото, защото не бе харесал решението на съдия Атанас Атанасов от СГС, който освен, че не членува в ССБ, бе осъдил Герман Костин на най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    29 7 Отговор
    Сега тоя съдия на неговото място в затвора!!!

    Коментиран от #18

  • 2 дедо

    15 12 Отговор
    Решението на съда е правилно, правно обосновано и аргументирано, съобразно действащия закон. Правен свят е на Делян Пеевски и няма нищо общо с правото.

    Коментиран от #6

  • 3 Стоян

    24 8 Отговор
    Дава ли си сметка Калпакчиев що за гавра е това с труда на съдиите , които са го осъдили и са писали мотиви , за да обосноват присъдата си, поели са товара във всички аспекти , а той сега напълно го обезсмисля... за останалото - да не говорим... това си е пълен абсурд

    Коментиран от #7, #15, #22

  • 4 Телевизионен съд

    5 18 Отговор
    Всичко си е според закона драги ми ЕВРОПЕЙЦИ.Точно както в желаната ЕВРОПА и там присъдите са такива,примери бол.А съдята е следвал законите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Столичанин

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "дедо":

    Прости грантаджии сте си и това. Америка за България, БХК и тем подобни уродливи организации стоят зад това. Вие не сте българи, за това на бесилото...
  • 7 гробар

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян":

    Кажи ми какво незаконно и нередно има в това отсъждане.Спазени са всички правила,наредби и закони "ковани" от любимите ви депутати.Ходи протестирай там където му е мястото.На едни жълти павета.
  • 8 Споко

    10 1 Отговор
    Дори на Темида очите да са затворени, то на съдия Атанасов и нему подобните, банковите сметки са широко отворени за постъпления от заинтересовани лица и организации.

    Коментиран от #10

  • 9 Кой68

    12 1 Отговор
    Какво доверие може да има обикновения Българин на родния съд-НИКАКВО...На съда му вярват престъпниците и хората с пари и власт?Това е прогнила ябълка..
  • 10 7985

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Споко":

    Извинете, ядосах се много! Коментарът ми се отнася до съдия К.Калпакчиев.
  • 11 Калоян

    18 4 Отговор
    Сорос и фондация америка за българия пуснаха тоя изрод на сеобода. Иначе много зяпате и ланкате за мними руски шпиони и русофили! Повдига ми се от тази американска колония, пивдига ми се от невежеството на народа!!!
  • 12 Съдия

    8 7 Отговор
    Ваичко си има цена.И този колега също.Поставете се на наше място- трябва от нещо да се преживява.Който пише, че няма корупция- ала-бала...И моля ви- престанете с тези мотиви и закони.Аз решенията си ги пиша както си искам, никой нищо не може да направи.
  • 13 Колко ли още

    16 2 Отговор
    Искат правосъдие и правова държава, а се гаврят с близките на пострадалите, особено като става дума за чужденци. После се чудят защо хората нямат доверие в институцията.
  • 14 Borislav Popov

    7 11 Отговор
    Тази статия все едно е писана от русконадупен "журналист". Почти съм убеден, че всичко написано е пълен фейк. Маро, защо не си казала от къде си преписала статията?

    Коментиран от #19

  • 15 El Torro

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян":

    Не мисля, че е гавра с трудът на колегите му. На фона на всичките тези убийства за удоволствие, които станаха последните две години, и ще стават за в бъдеще, това убийство съвсем не изглежда като убийство за удоволствие. По скоро на убийство при самозащита. Да ви припомня случката в Пловдив с доктора. Човека е защитил имуществото си и собственият живот. Нищо по различно. Различното е, че едното е с огнестрелно оръжие( с което може да дебнеш жертвата и да я елиминираш от разстояние) в другият случай си очи в очи с жертвата. Но до тук с примерите. Спомням си тогава коментарите месеци наред под статиите, пропити с насилие, омраза и агресия. А сега се вайкате защо съдът е взел такова решение. Взел го е защото най накрая са се усетили, че човекът е използвал оръжие за да се защити като доктора от Пловдив, без значение от раса, религия, националност и т.н. Съжалявам за младока Монов(млад човек си е отишъл) , но дано послужи като пример на неговите приятели, и на цялото общество какво не трябва да правят, защото не знаеш на кого можеш да попаднеш. Винаги ще се намери някой по-по най от теб.
  • 16 9285

    9 4 Отговор
    Честито Еврогейци, Путин е виновен! Нали?
  • 17 Гост

    4 2 Отговор
    На Съдията ........ пожелавам ти ,на теб да ти се случи на твойте деца . Не наядохте се ,само пари са ви във главите.Боклуци мръсни долни ................
  • 18 Кой

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    се учудва, че българските съдии са корумпирани, а още повече, че Съюза им се финансира от Сорос. Резултата е на лице.
  • 19 Защо?

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Ти говеждо надупено ли си?
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Може би СТО пъти съм написал: Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 21 кучето

    2 2 Отговор
    Този съдия трябва наистина да бъде публично наказан с 100 тояги на голо! Нека да убият сина му и ще видим какво ще отсъди? А може би и тогава ще гледа дали са му напълнили банковата сметка?
  • 22 Аустрейлиън джънгъл

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян":

    Викаш подиграл се е с положеният труд по накисването на Джок Полфрийман.Справедливо е отсъдено човекът е невинен.
  • 23 Помнещ

    1 1 Отговор
    После питайте пак ,КАК, и ЗАЩО бе създаден НАРОДНИЯ СЪД!
  • 24 Янко Василев

    2 0 Отговор
    Всички тези от ССБ които са освободили този убиец са за нов НАРОДЕН СЪД не може да се траят повече такива прововолея под закрилята на законите има човешки закони който сат над всичко нали съдеите решават и по съмест къде е била тяхната съмест в момента на това решение. Да не забравят че БОГ забавя но не забравя
  • 25 Да еаааа!

    3 0 Отговор
    Ясно е, че който дава парата, той поръчва музиката. "Америка за България"," Отворено общество", БХК - това са спонсорите на съда! Това са парите на Джордж Сорос. Ако си спомняте, сигнала за атака срещу България дойде от Австралийския хелзинкски комитет. Англия също подкрепи този тероризъм. Впрочем, не се ли задействаха същите съдии - отрепки на хранилка на Сорос, когато направиха опит, да освободят английския боклук, пробил черепа на нещастния барман? "Съюз на съдиите" спонсориран от НПО! Тези всичките са за затвора! КАК БЕШЕ КАЗАЛ НАСТРАДИН ХОДЖА: "СЪДИЯТА СЪДИ НЕ ПО ФАКТИТЕ, А ПО РЪЦЕТЕ. МОЖЕ ДА ПОГЛЕДНЕ НА ТВОЯ СЛУЧАЙ ИЛИ С ЧЕСТНОТО ОКО ИЛИ С ПО - ЧЕСТНОТО ОКО!"
  • 26 Пенсионер 200

    2 0 Отговор
    Ще му накривите калпака на съдия Калпакчиев. Ако имахме КОНПИ, щеше незабавно да провери тези съдии, но нямаме - имаме КОНсули По Испания. Борисов, за теб няма да има прошка!
  • 27 Реалист

    1 1 Отговор
    Недай си боже на вас да се случи да ви се повдигне обвинение за престъпление/ще кажете изключено - но може да е и политическо прикрито зад криминално/ , тогава да ви видим как ще говорите за съдиите и колко подкуп ще им предлагате!!! Съдията , както и прокурора , трябва да спазва закона ... А кой го е писъл това е друг въпрос!!! В случаят закона е спазен!
    А представете си че Пеевски е платил на Калпакчиев да направи това освобождение точно сега , за да срине доверието на съдиите в България и като по този начин подопомогне за избирането на Гешев , намалявайки отрицателното мнение на хората за единственият кандидат за гл.пр. Тогава кой е виновен?!!! Платилият подкуп за да прикрие мафията или взелият подкуп за да преживее?!!!
  • 28 Руски подлоги путински

    1 0 Отговор
    Виждам, че има много гнусни хора коментатори. А кои ценности да следваме на руския сатрап Путин ли? Затова ли се борим сума години. Как искате да живеете като руски блядки или като германци, белгийци. Стига с тази руска пета колона у нас, баста!