2 Декември, 2019 08:30 2 383 9

И в Пловдив точат НЗОК със стентове на здрави хора

  • нзок-
  • стент-
  • стентове-
  • здравна каса

Потресен съм, че за едни 2 000 лв., които щяха да вземат от пътеката, щяха с два стента да ме направят инвалид за цял живот, коментира Динко Бобчев, на когото доц. Мануков предписва процедурата

И в Пловдив точат НЗОК със стентове на здрави хора - 1
Снимка: БГНЕС

В кардиологичното отделение в държавната болница в Пловдив също се поставят стентове на здрави хора, за да може да се източва НЗОК, стана ясно от разследване на "Нова телевизия". Пациент се оплаква от началника на отделението доц. Иван Мануков, който препоръчва да му се поставят два стента. Потърпевшият е потърсил второ мнение в София, където се установява, че сърцето му е здраво и няма нужда от тази процедура.

Наскоро при аналогичен случай в държавната болница в Пазарджик стана ясно, че кардиолог получава 57 000 лв. месечно, след като поставя стентове на голям брой пациенти, сред които и напълно здрави. За всеки стент той получава процент по клинична пътека, като сумата е около 2000 лв. А тази процедура, прилагана върху здрав човек, носи опасност.

"Потресен съм, че за едни 2 000 лв., които щяха да вземат от пътеката, щяха с два стента да ме направят инвалид за цял живот", коментира Динко Бобчев, на когото доц. Мануков предписва процедурата. Пациентът не се е явил на определената дата за поставяне на стентове, след което е бил търсен от служители на болницата, включително и от доц. Мануков. Самият началник на кардиологичното отделение в пловдивската болница нашумя преди 10-ина години със заплатата си от 30 000 лв. Тогава скандалът отново бе за ненужно поставяни стентове.

Във връзка с настоящия случай доц. Мануков заяви, че пациентът не е бил викан за поставяне на стент, а за изследване на велоергометър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крокозъб

    12 1 Отговор
    Бият ма мамо, бият ма
  • 2 гост

    16 0 Отговор
    Това в само ЧАСТ от злоупотребите,такива практики има във всяко едно звено от здравеопазването,за съжаление това продължава с години и хем хората се осакатени,хем касата е обрана!Мафия в бяло!!!
  • 3 Shosho

    8 1 Отговор
    Има един лифвар в расадника Георги _шошо дава на 40процента лихва пребиват хората с фалшиви документи зима на хората жилищата и полицията спи
  • 4 100

    11 0 Отговор
    Гадна пасмина. Част от лекарите в морално отношение са на нивото на квартален рекетьор или мутра от 90-те. И тези пари се прибират от ръководството в някои болници, а обикновения персонал получава мизерни заплати. Но държавата не взима ефективни мерки, хората също нищо не правят и схемата си върви...
  • 5 Лекар БГ

    8 0 Отговор
    "....за ЕДНИ 2000 лева....",казва пациентът,слизайки от чисто нов,черен Мерцедес."ЕДНИТЕ" 2000 левчета,като се източат от 100-тина здрави пациенти,набъбват до сериозно число.Със стенд ивналид се не става,между другото.
    Все бивши министри и шефове на НЗОК си направиха тези пътеки и цени.2000 лева....а в Детско отделение,за да лекуват пневмония на кърмаче,напр.,"дават" ЕДНИ има-няма ....800 лева.Вътре и труда,и лекарствата,и изследванията,снимките-всичко.
    Точат,крадат,лъжат-това е положението.

    Коментиран от #6

  • 6 made in bg

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лекар БГ":

    Добре, че са им поставили лимит на коронарографиите за ден. Стентовете, нямаше да стигат. Легнеш ли на масата за ''снимка'', много рядко си тръгваш без ''пружинка''.

    Коментиран от #7

  • 7 -...-

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "made in bg":

    Ха-ха. Тъй и тъй, сме та обръснали .... Да не идваш, след два месеца, пак да те оцветяваме. Вредно е :-) .
  • 8 ОТЧАЯН

    8 1 Отговор
    Д-р Менгеле е бил само един срамежлив юноша бледен в сравнение със садистите в бяло, храненици на държавата, ръководена от.Х...ЦЕНЗУРА..Х.....
  • 9 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор
    Всичко това се дължи на факта, че се разреши на няколко специалности да се занимават с дейности, които не са от тяхната компетенция. Но нали лобитата са за това. А иначе, дори самата коронарография е рискова и увреждажа съдовете манипулация. Никой обаче не се интересува от това, понеже хората, които би трябвало да преценяват какво изследване да се направи и необходима ли е инвазивна процедура са набутани в "трета глуха".