Last news in Fakti

4 Декември, 2019 17:50 2 088 1

Престъпна група изпрала милиони евро в над 30 страни

  • престъпна група-
  • спецакция-
  • пране на пране

Започнати са стотици разследвания срещу престъпниците

Престъпна група изпрала милиони евро в над 30 страни - 1
Снимка: Shutterstock

Полициите на близо 30 страни, сред които България, задържаха 228 души и установиха самоличността на над 3800 финансови „мулета” при мащабна операция срещу прането на пари, като се позова на данни от Европол.

Към момента официални данни за броя на арестуваните у нас и за тяхната роля няма.

Резултатът от операцията, провела се в 31 държави от септември до ноември, са над 1000 наказателни разследвания. В комюникето си от Европол посочват, че акцията е осигурила възможност да бъдат избегнати „загуби на обща стойност 12,9 млн. евро”.

Над 650 банки са съдействали за разкриването на транзакции, свързани с престъпната група.

Сред държавите, в които се е провела акцията са практически всички членки на ЕС, както и страни като Швейцария, САЩ и Украйна. Схемата е включвала голям брой лица, принуждавани от престъпниците да откриват на свое име банкови сметки в различни държави.

От Европол отбелязват, че тази година ръст бележат т.нар „романтични схеми”, при които онлайн запознанства прерастват в подвеждане на жертвата и превръщането ѝ в съучастник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    20 0 Отговор
    Една мацка ми вика в нета: Дай да ти вкарам 1 млн Евро в сметката. А аз : Сакън недей, любовта не се купува.