9 Декември, 2019 07:47 4 057 7

Намалиха присъдата на убиец от 18 на 4 години

  • гърмен-
  • огняново-
  • костадин гюргаков

Умишленото престъпление на Костадин Гюргаков, извършено в гърменското с. Огняново пред 2014 година, е било извършено „в условията на неизбежна самоотбрана“

Намалиха присъдата на убиец от 18 на 4 години - 1
Снимка: Shutterstock

Върховният касационен съд е намалил драстично присъдата на убиеца от гърменското с. Огняново Костадин Гюргаков, който миналата година получи от благоевградските окръжни магистрати 18 г. затвор при първоначален строг режим на излежаване на наказанието.

В окончателното си решение, което е без право на обжалване, първо наказателно отделение на ВКС с председател Румен Петров, e преквалифицирало деянието на Гюргаков от умишлено убийство с особена жестокост по значително по-лекия член от НК „в условията на неизбежна самоотбрана“ и свали присъдата на 4 г., при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

За решението си ВКС се позова на пренебрегнатите от по-ниските съдебни състави обстоятелства, че убитият – 57-годишният Димитър Ангелов, с прякор Сърбина, всъщност пръв нападнал с метална тръба Гюргаков и приятеля му Георги Стоилов.

Регионалното издание Struma.bg припомня, че жестокият инцидент стана на 24 януари 2014 г. в жк „Юг” в гр. Гоце Делчев, пред дома на Димитър Ангелов. След свада по-рано в местна кръчма Ангелов видял от терасата на апартамента си, че отдолу минават Гюргаков и Стоилов, извикал ги да го изчакат, грабнал метална тръба и слязъл да се саморазправя с тях. В хода на уличната схватка Гюргаков успял да се докопа до тръбата и разбил с нея черепа на нападателя, след което я изхвърлил в близката река. После Гюргаков и Стоилов седнали в близката кръчма да си допият, но на излизане били задържани от полицията.

Съгласно влязлата вече в сила окончателна присъда Костадин Гюргаков трябва да остане в затвора до януари 2022 г., тъй като от 2 г. лежи в Самораново. И след излизане на свобода извършеното от него обаче ще му тежи като воденичен камък до края на дните му, защото в присъдата има и решение на магистратите да изплати 100 000 лв. обезщетение на съпругата на починалия, по 70 000 лв. на двамата му синове, плюс 5000 лв. съдебни разноски и 9600 лв. държавни такси върху уважения размер на предявените съдебни искове. По тази причина той ще влезе в огромния списък на осъдените да плащат, които остават цял живот длъжници и всъщност никога не се издължават – единственото му притежание е малко тракторче, с което човекът се прехранва понякога, правейки услуги на съселяните си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 град козлодуй

    15 11 Отговор
    убиеца си е убиец сигурно са платили родителите на убиеца на правилния сьдия и хоп номера КАКТО В ПЕСЕНТА ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА НО БОГ ВИЖДА БАВЯ НЕ ЗАБРАВЯ
  • 2 Справедлив

    19 2 Отговор
    Предлагам, ако някой бива освобождаван предсрочно, за добро поведение или друго, първо да плати обезщетения та и тогава да го пускат.... Елементарно...
  • 3 Дедо Грую

    11 1 Отговор
    И какъв е изводът? Убивай, но не кради.
  • 4 тъй ли

    7 2 Отговор
    А хапартамента в който живее убиеца нал струва некви пар,а?Или го е прехвърлил на некого,за да се води безимотен докато трае следствието и лежи?

    Коментиран от #6

  • 5 Рошко

    8 2 Отговор
    За кражба 5 години, за убийство 4 години, т тц ми ние да почваме да се избиване, и само да попитам за политик, съдия колко и какво ще дадете, и при самоотбрана човека трябва веднага да се пуска на свобода, че ние оттървсл от един боклук
  • 6 Хахото

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "тъй ли":

    А ти къде прочете, че убиеца има апартамент защото тука пише , че убития има апартамент
  • 7 contactoaiahd

    0 3 Отговор
    Dear sir!

    We offer a service of sending newsletters via contact configurationss to the sites of companies via any domain zones of the world.

    The commercial offer is sent to email of firm hundred % will get to the inbox!

    Test:
    ten thousand messages on foreign zones to your E-mail - 20 dollars.
    We need from You only email address, title and text of the letter.

    In our price list there are more 800 databases for all countries of the world.
    Common databases:
    All Europe 44 countries 60726150 of domain names - 1100$
    All European Union 28 countries 56752547 of sites- 1000$
    All Asia 48 countries 14662004 of sites - 300$
    All Africa 50 countries 1594390 of sites - 200$
    All North and Central America in 35 countries 7441637 of sites - 300$
    All South America 14 countries 5826884 of domain names - 200$
    New sites from around the world registered 24-48 hours ago. (A cycle of 15 mailings during the month) - 500$
    Companies and Enterprises of RF 3012045 - 300$
    Ukraine 605745 of sites - 100$
    All Russian-speaking countries minus RF are 15 countries and there are 1526797 of sites - 200$
    New domain names of the Russian Federation, registered 24-48 hours ago (A cycle of 15 mailings during the month) - 250$

    Our databases:
    WHOIS databases of sites for all nations of the world.
    You can purchase our databases separately from newsletter's service at the request.

    P/S
    Please, do not respond to this commercial offer from you