2 061 11

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

Независимо, че през 2013 г. екип на Националния превантивен механизъм е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година констатира изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Към момента са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени. Националният превантивен механизъм - НПМ (дирекция към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за нелегални мигранти и бежанци) установи случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра“, пише в писмото си до главния прокурор доц. Ковачева. И още - в резултат на проверката и проведените разговори с лица, настанени в институцията, е установено наличие на системно неглижиране на техните потребности.

„Независимо, че през 2013 г. екип на НПМ е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни“, пише в сигнала си до главния прокурор омбудсманът.

Най-притеснителен, според обществения защитник, е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома.

„Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им“, посочва доц. Ковачева.

При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност. Друга констатация на проверяващия екип е свързана с недостатъчна площ в стаите спрямо броя на настанените, както и липса на лично пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички лица. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена. В разговор с директора на ДПЛД той посочва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат самостоятелно, излизат навън само с придружител.

Екипът на омбудсмана определя описаните обстоятелства като унизително отнасяне спрямо настанените, което е недопустимо при предоставяне на социална услуга за пълнолетни лица с деменция. Екипът смята, че има предпоставки за увреждане на физическото и психично здраве на настанените лица поради обстоятелството, че няма възможност за постоянно наблюдение в стаите, тъй като мониторът е в кабинета на управителя. Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят. Това намалява гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на персонала.

„С оглед на гореизложеното, в качеството си на Национален превантивен механизъм по смисъла и в съответствие с Факултативния протокол към Конвенцията на Организацията на обединените нации против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, считам, че установеното системно неглижиране на потребностите на настанените в дома лица нарушава чл. 16, ал. 1 на Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, а именно: „Всяка държава - страна по конвенцията, се задължава да предотвратява на териториите под нейна юрисдикция други прояви на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, които не влизат в определението за изтезание, съдържащо се в чл. 1, когато те са извършени от държавен служител или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство, или с негово явно или мълчаливо съгласие. В частност задълженията, съдържащи се в чл. 10 , 11, 12 и 13, се прилагат, като терминът „изтезание“ се заменя с „други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.“

В тази връзка, пише доц. Ковачева, на основание чл. 19, ал. 1, т. 13 от Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с предложение да разпоредите проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция - с. Горско Косово, община Сухиндол, с цел предотвратяване на унизително отношение към настанените лица и гарантиране на нормални условия за живот.

Омбудсманът е сезирала за случая кмета на общината инж. Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга и Министерството на труда и социалната политика.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  8 2 Отговор
  ТО всички социални домове и психиатрии трябва да бъдат проверени отношението на персонала в някой домове е садистично психопатично както в дома за деца с олигофрения В ГРАД ЛОВЕЧ директорката биела питомси на дома с дръжката на метлата МИНАЛОТО ЛЯТО медиите го отразиха но остана заметено в институциите е като закритото МОГИЛИНО

  Коментиран от #2

 • 2 Кинбо

  3 7 Отговор

  До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Ако всички там са дебил и като теб не с дръжката на метлата ами с лопатата трябва да ги бият .

  Коментиран от #4

 • 3 Доброжелател.

  9 1 Отговор
  Трябва парите сето се перът през приютите за кучета да бъдат насочвани към такива домове и учреждения .
 • 4 ДОкинбо

  6 1 Отговор

  До коментар #2 от "Кинбо":

  ей расист това са болни хора расист такъв ако твой близък бетам каква мелодия ще свириш ми ти си от там ти си хиподил

  Коментиран от #6

 • 5 БЪЛГАРИН

  13 0 Отговор
  в тия институции животът е под всякаква критика нещо като концлагер

  Коментиран от #7

 • 6 Кинбо

  1 2 Отговор

  До коментар #4 от "ДОкинбо":

  Не аз съм крокодил, брееее какви изпращайки има че и акъл ще дават.
 • 7 Доброжелател.

  9 1 Отговор

  До коментар #5 от "БЪЛГАРИН":

  Общественноста и властта ги интересува кучетата в приютите да са добре , а не хората с проблеми не е ли така? За кучелюбците е по важно помиярите да са добре а не хората .
 • 8 123

  4 0 Отговор
  А иначе за 13та заплата пари винаги има.
 • 9 Трифонов

  4 1 Отговор
  За степента на цивилизованост на едно общество, се съди по начина, по който членовете му се отнасят към тези, които са в неравностойно положение. И не става въпрос само за институциите на държавата. Става дума за отношението, което проявява всеки от нас към възрастните, болните, инвалидите... Ние сме народ, който в мислите и емоциите си, е застинал в мрачното Средновековие. Няма какво да се убеждаваме. Тесногръди, необразовани, глупави, консервативни, че и антисемити... на всичкото отгоре. Ако не бяхме толкова мързеливи и така ужасно страхливи, щяхме да сме натикали сума ти народ по лагери.
 • 10 ДЖОТО

  2 0 Отговор
  Програмата за унищожаването на БЪЛГАРИЯ е в действие!Браво на ГЕРБ,ТАКА СЕ СЛУЖИ НА Е.С.!!!
 • 11 Балкан Боклук

  4 0 Отговор
  Там работят УБИЙЦИ а не гледачи на стари хора.... И не само в тоя дом а в почти всички!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.