Last news in Fakti

17 Януари, 2020 14:07 1 904 10

Задочно: 9 г. затвор за турчин, убил съпрузи мотористи при бясно изпреварване

  • драгоман-
  • мотористи-
  • мотоциклетисти

Тежката катастрофа край Драгоман стана на 24 юли 2016 година

Задочно: 9 г. затвор за турчин, убил съпрузи мотористи при бясно изпреварване - 1
4 август 2016 г. Мирният протест на мотористи дни след като пуснатия под домашен арест след катастрофата Фарук Бекташ изчезна

Състав на Софийския апелативен съд се е произнесъл с решение по наказателното производство спрямо подсъдимия турски гражданин Ф.Б., обвинен от Окръжна прокуратура – София за извършено от него престъпление – предизвикано пътно-транспортно произшествие, при което загинали двама съпрузи. Наказателното производство по отношение на подсъдимия Ф.Б. се е развило в условията на задочност поради укриването му от съдебните власти в България.

САС е изменил осъдителната присъда спрямо подсъдимия Б. като наложеното му наказание „лишаване от свобода“ при първоначален строг лежим на изтърпяване е намалено от десет години на девет години. Намален е и размерът на предявените граждански искове от 400 000 лева на 300 000 лева.

В решението си съдът посочва факта, че подсъдимият Б. към момента на приключване на съдебното следствие е в напреднала възраст - 64 години. Не са събрани и отрицателни характеристични данни за него. Санкцията от девет години „лишаване от свобода“, т.е. в средния размер на предвиденото за конкретното престъпление наказание, ще изпълни целите на закона, без да представлява неоправдана снизходителност спрямо дееца и извършената от него престъпна проява. Това наказание, ведно с допълнителния период на лишаване от правоуправление на МПС за срок от дванадесет години, съдът е намерил за справедливо.

Решението на въззивния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд в законоустановения срок.

В сутрешните часове на 24.07.2016 г. подсъдимият Ф.Б. влязъл на територията на България през ГКПП "Калотина" с личния си автомобил Mercedes. В колата, на предната дясна седалка била съпругата чу. В района на с. Драгоман мъжът управлявал със скорост 135 км/ч., при максимално допустима в този участък 60 км/ч. МПС било с включени светлини, видимостта била нормална, а пътната настилка суха. В същото време в обратна посока се движел мотоциклет Triumph Rocket, със скорост от около 50 км/ч., управляван от Б.Б. и с пътник Т.Б. (негова съпруга).

В района на мостово съоръжение автомобилът, управляван от Б., предприел забранена маневра изпреварване на два автомобила пред него и навлязъл в насрещната лента за движение.

Достигайки първия автомобил, съпругата на подсъдимия видяла срещу тях светлините на един фар и му казала да внимава. Ф.Б. не реагирал, поради което с челната част на автомобила ударил предното колело на мотоциклета, което се откъснало от рамата и било отхвърлено под оградата на моста. Вследствие на това телата на двамата мотоциклетисти паднали на пътното платно. Автомобилът на подсъдимия разкъсал стоманената предпазна ограда на пътя, спуснал се по ската встрани и се установил в двора на къща в близост.

Свидетели на случилото се подали сигнал на тел. 112. Пристигналият на място екип на "Спешна помощ" констатирал смъртта на Б.Б. и Т.Б.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 b1t6j249t

    30 0 Отговор
    Такива смешно ниски присъди ще доведат само до едно, още по бясно каране на турските тираджии и една камара невинни жертви по пътя. А и да не си мислите, че този ще лежи нещо тук в БГ, а за туркието пък хептен.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дебелоочие

    28 0 Отговор
    Това някаква подигравка ли е?? Същата тази институция, заради която извършителят на престъплението избяга, сега се прави на много принципна. Поне малко срам нямат ли??!
  • 4 ДДРОнег

    36 0 Отговор
    Аз предлагам тази присъда да се присъди на продажния съдия, който пусна джагала на свобода !!!

    Коментиран от #10

  • 5 Коко

    18 0 Отговор
    Тоя смешен съд и смешна прокуратура първо го пуснаха да се омете от България а сега съдят някого ама кого
  • 6 ддд

    17 0 Отговор
    Те може и на смърт да го осъдят и глоба от 10млн. лв да му сложат, все тая. Щом веднъж са го пуснали с ясната представа, че ще избяга или нищо не го спира да избяга, то съдиите сега да платят тези 300х.лв кръвнина. Плюят по САЩ, ама там не може да излезеш от ареста ако не си платил гаранцията си, която е в размер на неплатените глоби, бъдещи вземания и разходи по делото, за да се покрие поне финансовата част ако нарушителя реши да бяга и да се укрива. Например ако на този турчин гаранцията му е била 300х.лв и той я е платил преди да го пуснат от ареста, то при сегашния развой поне наследниците са щели да получат обезщетението, а сега никой нищо, нито ефективна присъда, нито пари, все тая какво отсъждат.
  • 7 пфууу

    8 0 Отговор
    Сега съдиите, пуснали го под гаранция да излежат присъдата му!
  • 8 Съдията

    4 3 Отговор
    Абе смотани ли сте, ако знаете колко ми е добре да си харча 200 000 евро дето взех за да пусна турчолята пък и всяка година баклава ми пращат. Е сега като пътуват са със самолет и не кацат у нашенската кочина ама заради такива като вас дето мрънка иначе и ракията щях да си пия с него докато платим ханъмите у турската баня.
  • 9 съдия Плазмодий Стъпчизаконов

    4 0 Отговор
    Единственото сигурно нещо в случая е заплащането на Държавна такса от 4% върху исковете, в полза на съда и адвокатските хонорари.Пък наследниците да си чакат обезщетенията.А междудругото конституирането им по делото е именно с такава цел първо да си платят за исковете ипосле да си чакат,,, до Второ Пришествие
  • 10 Жестоката истина

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    Джагала е паралия и е платил на съдията не е беден скъсан цървул като теб!