22 Януари, 2020 13:34, обновена 22 Януари, 2020 14:26 4 532 24

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

  • прокуратура-
  • комисия по хазарта-
  • хазарт-
  • държавна комисия по хазарта

Извършва се проверка

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата извършва проверка в Държавната комисия по Хазарта. Информацията беше потвърдена от говорителя на главния прокурор, Сийка Милева. На мястото са изпратени екипи на полицията, прокуратурата и специализираната прокуратура.

Заедно с коли на следствието и полицейски автомобили, те са пристигнали в сградата около 11 часа. Униформени полицаи охраняват входа на сградата, където се помещава Държавната комисия по хазарта.

Припомняме, че на 12 декември Финансовият министър Владислав Горанов разпореди на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка по повод сигнал, според който Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е пропуснала да събере около 250 млн. лв. такси от най-голямата частна лотария у нас.

Според сигнала лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта. Твърди се, че по тази причина комисията по хазарта е пропуснала да събере около 250 млн. лв. за последните пет години.

Според сигнала, независимо че има лиценз за "моментни лотарийни игри", фирмата "Ню Геймс", чрез която оперира "Националната лотария", декларира и внася пред ДКХ не 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети, които са ценни книжа), а 20% върху "таксите и комисионите за участие", тоест върху значително занижена сума. Така, таксата се плаща не върху общата сума на постъпленията от продадени талони, а върху приблизително наполовина по-ниска сума, която се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд.

Така излиза, че години наред Държавната комисия за хазарта, ръководена в момента от Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната и частната компания плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра

"От сигнала става ясно, че през годините ДКХ така е определяла организирането на събирането на таксата за игрите на един от хазартните оператори, че са спестявани държавни такси", обясни тогава Владислав Горанов.

Сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов. Те са сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков, който държи 51% от лотарията. В момента има тежък конфликт между Найденови и Божков, свързан със собствеността на компанията за залагания "Ефбет" (Efbet).

Найденови са сигнализирали четири държавни институции - Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП вече потвърдиха, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    36 2 Отговор
    Черепа не е за оплакване и ми е през оная работа за него, ама това все повече заприличва на КТБ
  • 2 Йосарян

    30 2 Отговор
    Гешев заработва, няма как!

    Коментиран от #10

  • 3 Е и какво

    24 5 Отговор
    Поредния облак прах. Кожмисията по хазарта се ръководи от близък на Горанов човек. А Горанов държи правителството. Няма да има никакъв резултат и от това "влизане".

    Коментиран от #5

  • 4 Юрист

    14 7 Отговор
    Понеже Божков реве, че държавата ставала монополист, това е пълна глупост. Монопол ще е ако всички форми на хазарт са държавни а това не е така. Реално има всякакви видове хазарт. Законът е добре написан с тълкувание

    Коментиран от #9

  • 5 Kubeto

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Е и какво":

    Лъжеш се! Дано пуснат Betfair!!!😮
  • 6 Йосарян

    8 0 Отговор
    И както, казваше Гала. Черешкииии
  • 7 Irmao

    10 5 Отговор
    Божков да го пращат на луната с еднопосочен билет!
  • 8 Сиромаха

    26 1 Отговор
    Браво, Хайде след това и в Именията и Владенията на Божков да докаже произхожда на всичко!!!! Особено на колекцията от Антики и Произведения на изкуството!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Гъзибаров

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Юрист":

    "Юристче", абе само да те питам.Как се определя национализацията на частна собственост? Изведнъж някой решил, и хоп, държавата национализира!!!!Ами утре по същата логика могат по някакъв предлог, да национализират и къщата ти!!!К'во пра'им тогава?!

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 10 Йосарян

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Йосарян":

    Спокойно! Доган и шиши ги пазят срещу тероризъм!
  • 11 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гъзибаров":

    Ако държавата реши да ти национализира къщата, ще го направи за по малко от 12 часа.
  • 12 Юрист

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гъзибаров":

    Определя се по закон. Така е в цял свят. Днес е едно утре друго. И фейсбук го видя и Амазон и Хюауей..... Нищо ново.Държите се като много неграмотни.

    Коментиран от #18

  • 13 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гъзибаров":

    П.С. И ще гледаш тъжно без да можеш да направиш нещо.

    Коментиран от #16

  • 14 Екстра

    4 0 Отговор
    Екстра,това е добра новина !
  • 15 Гуня адвокатина

    12 1 Отговор
    Тука некои се опитват да защитават разни Черепи ,Кокали и подобни.
    Не им ли е ясно ,че в цел свет , лотарията и тотализатора са държавни.
    Това е така защото на всеки тираж ,играчите внасят доброволен данък,
    без някой да го иска.Чист кяр за държавата ,а не кяр за Черепи и кокали.
  • 16 898

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    После, реституция!

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "898":

    Може би , не се знае знае ли се...
    Да те питам, твоя ник 898 от модел на радио Телефункен 898 ли произлиза?
  • 18 Гъзибаров

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Юрист":

    Абе виждам, че си "грамотен", но масово пищите, ЧЕ СЪВСЕМ "ЗАКОННО" след 09.9.44-та се конфискуват фабрики, земя, къщи и др.Кофти, нали, нищо, че е "законно".Нещо такъв тип законност ми намирисва на фашизм/комунизъм.А може и да не съм прав, щом става въпрос ЗА ЗАКОННАТА ШАЙКА на ТИКВАТА !!!!!!!

    Коментиран от #22

  • 19 Дани

    11 0 Отговор
    30 години Черепа рекетираше и убиваше неговите конкуренти. Нека сега да усети и той жегата.
  • 20 Пиниза

    6 0 Отговор
    Аз например,търкам по два талона в месеца,но купени от държавната лотария.Може би някога в бъдещето да видя нещо направено за благото на обществото с моята скромна лепта.
  • 21 АНЕНЕРБЕ

    13 1 Отговор
    ПЪРВО - сумата която се дължи на бюджета не е 250 милиона , а 460 мил. лв.!!!

    ВТОРО - минаха повече от месец откакто бе подаден сигнала , а чак сега прокуратурата се е задействала.

    НАКРАЯ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ПРИ ВАСИЛ БОЖКОВ /ЧЕРЕПА/ НЕЩАТА СА НАРЕД И ТОЙ Е ЕДИН ОКЛЕВЕТЕН ЧЕСТЕН ЧАСТНИК !!

    НЕ СМЕ ДЪРЖАВА , А НЯКАКВО РАЗПАДАЩО СЕ РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ ПРОПИТО ОТ КОРУПЦИЯ И БЕЗНАКАЗАНОСТ.
  • 22 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гъзибаров":

    Гъзибаров - и в най-голямата демокрация ако държавата реши че ще строи магистрала която минава баш през къщата ти ще я построи напълно законно. Получаваш си обезщетението по тяхна оценка а не по твоя и напълно законно / пък било и кофти / те изритват на улицата. Някакви въпроси. Сега кажи как стана така че забраната за реклама на хазарт се нарушава от години с ужким "новини" за спечелилите. Това реално си е реклама и би следвало да попада под ударите на закона. Обаче документално е информация за печелившите и затова минава метър - законно и кофти нали?

    Съвсем законно ще променят закона и ще дадат право само на Държавата да организира лотарийни игри / както е и в други държави по света /. И тогава всякакви анатомични прякори освен да пият една студена вода друго не могат да направят. И без това се превърнахме в държава в която хазарта е достъпен за всички - нещо абсурдно за държава дори и от втория свят.

    Коментиран от #23

  • 23 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Хазарта е забранен само в изостанали държави, като Израел и Арабските страни!:) А, да и в Иран, Китай и донякъде САЩ!:) При последните изключение се прави за Лас Вегас и Индианските резервати,ама това е щото са напреднали!:) В САЩ се разиграват луди пари на тяхната национална лотария, ама тя понеже са комунисти е държавна!:) Ако, в САЩ те хванат че не си си платил данъците ще умреш, като бездомник! Никой няма да даде и пет пари за теб, а и няма да те вкарат в затвора. Няма данакоплатците да плащат храната и покрива ти! Е! Има и изключения! Лъки Лучиано си е умрял там, ама той без това е бил болен от нелечима форма на сифилис!:)
  • 24 един шофьор

    6 0 Отговор
    Прокуратурата защо не проверява фалшивите храни които ни предлагат на пазара и по магазините без билетчета може никой не ги кара насила да ги купува ама без храна не може.