7 Февруари, 2020 10:47 2 959 12

Прокуратурата подхвана колекцията на Божков

  • васил божков-
  • колекция-
  • антични предмети

Целта е да се изясни произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности

Прокуратурата подхвана колекцията на Божков - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия". Това стана ясно от съобщение на Прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Възложеният срок за проверката е 2 месеца.

Ето цялото съобщение на Прокуратурата:

"В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    26 3 Отговор
    Как Божков има 3000 антики бе ? А нормален човек влиза в затвора заради няколко дребни антики
  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    20 4 Отговор
    Ако човек има наследствена пушка или нещо на повече от 200 години чаши и вилици даже го конфискуват и може да влезе в затвора А черепа Божков има един тон антики !
  • 3 2020 г 21 век сме бе

    12 3 Отговор
    Хе хе Божков вече не е най богатия българин!
  • 4 Давай Божков

    11 10 Отговор
    Осъди България МОЛЯ ТЕ!!!!
  • 5 Шопо

    15 2 Отговор
    Че я украднат както украднаха колекцията на Иван Славков-Батето от старинни оръжия ! Айдуци са !!!
  • 6 пукни се, Оскаре!

    1 2 Отговор
    В. Божков и Футболният съюз учредяват нова награда: ако отбор с претенции не е печелил купа от античността, може да бъде номиниран за наградата "Левскар".
  • 7 Гледач

    8 1 Отговор
    Помислете? Божков ако има антики с неясен произход и ги изложи в музея какво ще последва? От вън ще дойдат и ще му затворят музея и ще му вземат всички експонати.Той не би рискувал.В статията с това дума че държавата си е гласувала срок 2 месеца за да разграби антиките.Иначе само по документи може да мине проверката.
  • 8 Бат Вал

    5 0 Отговор
    Конфискация на имущество без влязла в сила съдебна присъда си е чиста проба пладнешки обир! Властимащите използват положението си да грабят
  • 9 Иво

    5 0 Отговор
    Мой приятел го влачеха 2-3 години по полиции и прокуратура за някаква машинно сечена пробита германска стотинка от 1798 година защото била преди 1800та година, а закона ясно казва всички машинно сечени монети са с режим на свободно притежаване и продажба. Комунизма се завръща.
  • 10 Сегашния закон за КИЦ не работи

    5 0 Отговор
    Прегледайте английския закон, господа и го приложете в България ! Просто го препишете !
  • 11 Колекция оцапана с престъпления

    2 0 Отговор
    Божков е снабдяван от прекупвачи ! Нещата са изравяни в Бъгария и Турция !Узконявани в западни аукционисрещу пари !
  • 12 Всичко е за кинти

    2 0 Отговор
    На Божков носеха антики група хора, които полицията познава ! Няма нищо скрито !