Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 15:46 3 848 22

Митничарите на Калотина с такса "почерпка", връщали дори ресто

  • калотина-
  • митничари

Средно по 1000 евро са се събирали на смяна

Митничарите на Калотина с такса "почерпка", връщали дори ресто - 1
Снимка: БНТ

Подадени са множество сигнали от водачи и граждани, които сигнализираха, че разбитата митническа група на ГКПП "Калотина" им е искала пари под формата на такса "почерпка". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод вчерашната акция на граничния пункт.

Групата действа от началото на 2019 г. Имала строго изградена пирамидална структура, начело на която бил шефът на "Калотина" - Райчо Соколов, пише Блиц.

"Членовете са искали и получавали пари в различни размери от водачи на МПС-та, предимно от турски граждани. Искали са пари и от българи, които са влизали в България, когато са транспортирали стоки", поясни Милева.

От думите ѝ стана ясно, че исканите суми били за да не се тарашат камионите. Искането на подкупите ставало директно или чрез "мимики и жестове".

Средно по 1000 евро са се събирали на смяна. Всеки заделял по 50 евро и предавал останалото на ръка на шефа на "Калотина", като сумата се разпределяла между митничарите.

"Даже връщали ресто на хората, които им давали по-големи банкноти", уточни Милева.От думите ѝ стана ясно, че са привлечени 20 лица, а сред тях е и шефът на "Калотина", който е сочен за тартор на престъпната група. 15 от задържаните са митнически инспектори, а 4 служители от "Гранична полиция".

Говорителят на Иван Гешев поясни, че са претърсени и жилищата на арестуваните при акцията. Там разследващите намерили наркотици, боеприпаси, митнически пломби и пари в евро, лева и турски лири.

"Арогантни са в поведението си, за да развалят пари, дори да връщат монети. Хора, които ни сигнализираха за случващото се там, казаха, че е било невъзможно да се мине пред "Калотина", освен, ако не "прелетиш от там", това заяви пък началникът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Стефчо Банков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевзека

    42 2 Отговор
    Щом връщат и ресто значи са културни.
  • 2 Бате дай 50 стинки эа баничка

    23 1 Отговор
    Край на престъоноста,тия връщали дори стотинки.Теэи не са увътрили държавата с НИЩО.
  • 3 Баш Евал Гааэе

    13 3 Отговор
    Това ,че рекетираш турските тираджии с 5лв. даже е добре.Не са вэимали пари да си эатварят очите и да не правят проверки.
  • 4 фатмак

    29 1 Отговор
    Да започнеш работа като митничар също струва пари(в брой).Системата е такава.

    Коментиран от #18

  • 5 Тиква

    28 0 Отговор
    Преди 2 години имаше същата случка и митничарите бяха уволнени. Познайте дали ги върнаха на работа с решение на съда.

    Коментиран от #14

  • 6 Тиква

    21 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Хляб и зрелища.
  • 7 787

    15 1 Отговор
    Така е щом забравиш да се отчиташ нагоре и веднага те навестяват сега съдии и прокурори ще вземат това което не са отчели и пак се почва
  • 8 Обикновен човек

    18 0 Отговор
    Закон ,закон да се приеме:всеки пълнолетен гражданин на България да се "завърти "на работа в митниците за по шест месеца примерно, както навремето беше в казармите!!!!(Задължителна митническа служба) и парите от подкупи да влизат в държавният бюджет(т.е в джобовете на управляващите)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чичо Гошо

    5 1 Отговор
    Бойко е виновен
  • 11 Пак ли

    8 1 Отговор
    Пак циркове и шоу,а резултати и осъдени няма,хора Неви ли писна дави правят на луди?!
  • 12 Хахаха

    8 0 Отговор
    Преди години като бяхме млади...ходихме на кръчми и един колега искаше да ни поздрави с 1 песен на живо.Че вика имам само 20 лв. за такси....ний му казваме да ги даде на певицата,а тя ще му върне ресто......дали му върна,ако може да познаете.....че и Тея симпатяги......ресто.
  • 13 Митничар

    10 1 Отговор
    Боже, какво падение на професията, даже ресто връщали. Докъде ще стигнем така, а господа митничари, докъде ?
  • 14 случайно минаващ

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тиква":

    Съдът върна всички.
  • 15 МИТНИЧАР

    6 0 Отговор
    Преди десет години спуснаха генерал от МВР да "оправи" митниците.Той докара една конгерица за шеф на "Кадри" или както сега му викат,и тя изгони сума ти "лоши" митничари.Назначиха се можещи,знаещи и честни хора с правилна политическа ориентация.Сега след десет години се оказва,че проблема е същият.Няма ли необходимост Гешев като казва А,да каже и Б и извика г-жа М.Кирилова да мъцне нещо по въпроса за назначенията?Преди години към "молбата" за назначение се прилагаха хиляда марки или ходатайство от МВР.В "новото време" как ли е?
  • 16 бай Шиле

    4 0 Отговор
    "...контактува ли са с жестове и мимики..." Няма истински граничен митничар,който да не владее поне двадесет фрази на турски и други езици.Ясно е,че арестуваните са от попълнението през последните десетина години.Все пак си позволявам дам съвет:ангажирайте адвокат,който не практикува подкупи и му кажете да се свърже с мен.Като изключим политиката,съдът е общо взето независим.В случай,че сте профи митничари,няма да е трудно да ме откриете.
  • 17 Гаро

    4 0 Отговор
    -Момчета,на ви тука 60 евро и задръжте рестото за почерпка да не ми тарашите камиона сега да ме бавите тука,че вътре имам стока бело за стотина милиона,а клиентите ми в Европарламента съвсем са останали на сухо и не могат да вземат решение даже.Хайде,със здраве!
  • 18 ГАРО

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "фатмак":

    Разбира се,че се плаща на когото трябва,това е гарант,че си ОК с корупцията и няма да правиш проблеми на останалите.
  • 19 Зайко Байко многознайко

    6 0 Отговор
    Гешев ако така действа и нагоре към върха на пирамидата ще е много добре! Ще си променя мнението само когато тури в затвора Цвъко КаунЬя, Тиквоций Едно, Пацо Терасата, Балкона, Стефчо мазната усмивка, Натуралния индоевропеец от Драгалевци, Дръндарския ибрик, Мадридското цукало, Божков, Трайков, Вълчев, Юпитата, Батко и Братко, мистър Бийн, пикаещият във Фонтаните, крадлата Поптодорова, Гоце Три#ера, Пешо Коня, СерГей, кака Курни, Р. Овч., Вальо Топлото, Румен Пингвина , които в една или друга степен са виновни за превръщането на Родината ни в безводна пустиня и място за " утилизиране" на европейските боклуци! Скоро гледах документален филм за Швеция, шведите има въпиюща нужда от боклуци за изгаряне, всички вносители на боклуци у нас за техна сметка да извозят контейнерите до Швеция и проблемът ще намери разрешение!
  • 20 Мвр кат дай са най голямата организирана

    2 0 Отговор
    Престъпна шаика виждате сами
  • 21 СтарТИРаджия

    1 0 Отговор
    Има вкаран лош и неверен елемент в коментарите на "разследващите": от българи и граждани на ЕС никой по нашите границите отдавна не си позволява да иска!!! Поне дребни рушвети, нали за такива става въпрос. Виж, турците са друга бира, ама от нашенци... Специално на Калотина - Градина, сърбите отсреща нямат пропуск "почерпка" по отношение на камионите! Колкото гишета минаваш на всички х2 евро! Тарифа "ово е стандарт". Ако подадеш банкнота, сори - няма ресто! Прави си сметка. На 10-ина камиона един минава "безплатно" 'щото уедрява звонка - два джоба монети! Ако искаш.
  • 22 Дедо1

    0 0 Отговор
    КозлодУЯ ми да ги убие тези негодници